Magyarország-Ciprus 1-0

2021. június 4. – 19:53

frissítve

Magyarország-Ciprus 1-0
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Első felkészülési mérkőzését játsszotta a magyar válogatott a június 11-én kezdődő futball-Európa-bajnokság előtt: a péntek esti meccsen a ciprusi válogatott volt az ellenfél. A kevés helyzetet hozó meccset a magyar válogatott Schäfer András góljával 1-0-ra nyerte meg.

Lezárjuk az élő közvetítést, és hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval, kedden meg az újabb meccsel, mert akkor Írország lesz a magyar futballválogatott ellenfele, aztán már az Európa-bajnokság következik.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nikolics sikeresen végrehajtott tizenegyesével elmondhattuk volna, hogy egy helyzettel, de két góllal megnyertük a mérkőzést, így maradt a biztos, egygólos győzelem, mely egy másodpercig sem forgott veszélyben. Felkészülési mérkőzésnek, a kevesebbet játszóknak adott játékpercek tekintetében jó volt, nem történt sérülés, újra sok néző előtt játszhatott a válogatott, viszont azt mindannyian tudjuk, hogy ennél minden tekintetben jóval többre lesz szükség az egy hét múlva kezdődő Európa-bajnokságon.

Matej Jug három perc hosszabbítás után lefújta a meccset. Schäfer András első válogatott góljával 1-0-ra nyert a magyar csapat.

Az elmúlt tíz percben már többet volt nálunk a labda, inkább az történt a pályán, amit mi akartunk. Több helyzetünk volt, és egy tizenegyest is rúghattunk, ami sajnos kimaradt. Ciprus egyetlen komolyabb lehetősége egy jobb oldali szabadrúgásból adódott, de kifejeltük a labdát.

Varga Kevin volt szabálytalan a magyar tizenhatos közelében, minden ciprusi előre jött a kapus kivételével. A beadást végül Nego fejelte ki.

A jobb szélről Bolla Bendegúz tekert a kapu elé, a labda csak kicsit volt hosszú a becsúszva érkező Nikolicsnak.

Schäfer harcolt ki tizenegyest, Nikolics félmagasan helyezett lövését Mihail ütötte ki.

Nincsenek nagy izgalmak, egymás után jönnek a cserék, és sérülés miatt is állt a játék. Az elmúlt tíz percben lassan csordogált a meccs, de a magyar csapatnak nem is annyira sietős. Egyik csapat sem tudja sok ideig megtartani a labdát.

Sigér Dávidot váltotta. Az egyik ciprusi védő, Karo megsérült, a helyére Andreu állt be.

Kiriaku szögeltét Nikolics fejelte ki a kapu előteréből. A ciprusiak visszaszerezték a labdát, Kiriaku került helyzetbe, és az oldalhálóba lőtt.

Ismét jobban kezdték a második félidőt a vendégek, két kaput eltaláló lövésük veszélyt jelentett Dibusz kapujára. Azonban a cserék lendítettek a magyarok játékán, Nego beállása új lehetőségeket nyitott a jobb oldali akciók terén. A második félidő közepére újra átvették Sigérék a kezdeményezést, többször oda is értünk az ellenfél 16-osának közelébe, de a kidolgozott, nagy helyzetek még mindig váratnak magukra.

Az elmúlt tíz percben mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, de egyik sem volt igazán jól kidolgozott akció, ha pedig jobb helyzetből próbálkoztunk, akkor nem találtuk el jól a labdát. Sokat cseréltek a csapatok, minél több játékosnak lehetőséget akarnak adni az edzők.

Pittaszt állította meg szabálytalanul a felezővonalnál. A sárga lapok száma ezzel 1-1.

Lang helyett Willi Orbán, Lovrencsics helyett Bolla Bendegúz, Hahn helyett pedig Nikolics Nemanja a pályán. A magyar cserékre a ciprusiak is reagáltak: Hrisztofi helyett Elia, Kasztanosz helyett Kiriaku állt be.

Pszaltisz rúgta fel a gólszerző Schäfert a szögletzászló közelében, amiért sárga lapot is kapott. A szabadrúgásból nem tudott veszélyeztetni a magyar válogatott.

A második félidő eleje sem volt túl látványos, eleinte sem mi, sem Ciprus nem tudott közel jutni az ellenfél kapujához, aztán Pittasz kétszer is célba vette a magyar kaput, Dibusz azonban nagyon magabiztosan hárított. Majd Avraam lőtt távolról, de a magyar kapus megint a helyén volt. Többet van a magyar térfélen a labda.

Ezúttal Avraam lőtt kapura a tizenhatoson kívülről. Dibuszról elsőre kicsit kijött a labda, de utána gyorsan össze is szedte.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Pittasz rövid időn belül kétszer is kapura lőtt, de Dibusz mindkétszer résen volt. Dibusznak már most több dolga volt a meccsen, mint Gulácsinak.

Sokat nem kockáztatnának azok a szurkolók, akik arra fogadnának, hogy a franciák, a németek vagy a portugálok ellen kevesebbet lesz nálunk a labda, és a labdabirtoklási mutatók nem a magyar csapat neve mellett lesznek magasabban. Abban is biztosak lehetünk, hogy nem ez Rossi által megálmodott, legerősebb kezdő tizenegy. A mai mérkőzésen viszont Ciprus az ellenfél, és hiába kezdték aktívan az első félidőt, a magyar csapat tudáskülönbsége így is szemet szúró.

A bátorsága viszont kevésbé. Fontos a fegyelem, a zárt védekezés, a labdavesztések után a gyors átmenet védekezésbe, hiszen a világsztárokkal tűzdelt csoportellenfeleinkkel szemben nem lesz ennyi idő a gondolkodásra, nem férnek majd bele hibák. Azonban egy pici kreativitással, a széleken való felfutásokkal, pontosabb játékkal fel lehetne törni a nem túl acélos vendégvédelmet. A félidő egy kaput eltaláló lövése nem a vendégek oldaláról kellemetlen statisztika. Az eredmény, a fegyelmezettség dicséretes, támadásokban, játékban viszont többet érdemelnének a szurkolók.

Marco Rossi kettőt is cserél: a kapuba Dibusz Dénes állt be, Kleinheisler László helyett Loic Nego folytatja. A ciprusiak nem cseréltek.

A meccs egyetlen gólját Schäfer András lőtte, aki a csallóközi Dunaszerdahely légiósa. 22 éves, ma ötödször lép pályára a nemzeti csapatban, ahol ez volt az első gólja. Klubcsapatában is középső középpályást játszik, a mostani szezonban nem szerzett gólt, gólpasszokat viszont adott. Eleinte a Haladásban nevelkedett, majd az MTK-ban játszott, onnan igazolt az olasz Genovába. Ma pedig már a felvidéki csapatot erősíti.

A hangulat szuper, egyedül a büfé akadozik (meg a támadójátékunk), több száz ember áll sorba sörért. Két büfé működik négy pulttal, egy átlagos Újpest-meccsen ez pont elég, néha sok is, de a válogatott telt házas meccsén kevés. Még szerencse, hogy a Szusza-stadionban sorban állás alatt is lehet látni a meccset.

Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex
Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

A vezető gól után sem tudott helyzetet kialakítani a ciprusi válogatott, sőt, megint nekünk volt lehetőségünk. Aktívabb a magyar csapat bal oldala, több helyzetet is ott sikerült kialakítani.

A játékvezető nem hosszabbított, 45 perc után lefújta az első félidőt. A magyar válogatott az egyetlen valamire való helyzetét kihasználta, így 1-0-ra vezetünk.

A támadásoknál a mai nap legaktívabb Kleinheisler iramváltása nyitotta meg a baloldalt, tökéletes labdát adott Vargának, aki gyorsaságát kihasználva otthagyta védőjét és ballal szépen adott középre. A 36. percig kellett várni a mérkőzés első kaput eltaláló lövésére, de megérte. Schäfer labdájához még egy védő feje is hozzáért, és védhetetlenül csapódott a hálóba.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex


Az elmúlt tíz percben nem volt nagy helyzet, ha Ciprus megszerzi a labdát nem igazán tudnak vele mit kezdeni. A mieinknél is kevés a csel, kevés a kényszerítő, hiányzik a kreativitás a támadásoknál. Aztán egy bal oldali támadásból jött a gól.

Schäfer András az első gólját szerezte a magyar válogatottban. Varga Kevin adott be a bal oldalról, Holender luftot rúgott, de pont így lett jó Schäfernek, aki jobbal a léc alá bombázott, 1-0.

És egy szólóval betört a tizenhatoson belülre, majd a védők szorításában elesett. Matej Jug játékvezető szerint sem ért ez büntetőt.

Próbálja a földön tartani a labdát a magyar válogatott, a letámadás ellenére is ívelgetés, hosszú labdák nélkül építeni a játékát. Az építkezés viszont általában a középpályán elhal, hiába a labdabirtoklási fölény, helyzetet még nem sikerült kialakítani Marco Rossi csapatának, nagyon az ellenfél tizenhatosának közelében sem jártunk még az első 25 percben. A mérkőzés eddigi egyetlen lehetősége a vendégek előtt adódott, Christofi keresztbe mozgását tudták nehezen lekövetni védőink, a középre adott labdáról azonban lekésett Pittas.

Kleinheisler passza után Holender Filip tört be a tizenhatoson belülre, de a lövést elrontotta, éles szögből nem találta el a kaput.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!