Újraindult a keresztény magazin, ahol Gundel Takács bírálta Szájer Józsefet

2021. április 9. – 17:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új felületen, új dizjánnal folytatják a keresztény magazin, a Szemlélek írói, köztük Gundel Takács Gábor és a Papifrankó Youtube-csatornáról ismert Hodász András atya.

A SZEMlélek 2014-ben Gégény István személyes blogjaként indult, ebből nőtte ki magát magazinná, amelyet 2019 márciusától idén februárig a Felebarátok Egyesület (FBE) elnevezésű, a katolikus tanítás közvetítésére és a katolikus identitás erősítésére létrejött szervezet működtetett. A szerkesztőség tagjai ugyanakkor Gundel Takács szerint katolikus helyett inkább keresztényként szerettek hivatkozni az oldalra, „mert ez az a közös nevező, ami összeköti az itt dolgozó embereket”. Ez volt egyébként az az oldal, ahol a közmédiát 2017-ben otthagyó közismert médiaszemélyiség tavaly év végén keményen bírálta Szájer Józsefet, amiért bukás helyett botlásnak nevezte a Brüsszelben történteket.

A SZEMlélek értékmagazin február 22. óta nem frissült, ekkor derült ki, hogy elküldték a főszerkesztőjét, Sáhó Esztert és kreatív igazgatóját, Gégény Istvánt. Az elbocsájtott kreatív igazgató ugyanakkor már aznap azt mondta a Telexnek, hogy a Szemlélek közössége mindenképp folytatni szeretné az írást. Márciusban Gégény és Sáhó a Facebookon együtt jelentették be, hogy a Szemlélek hamarosan újraindul, a szerzői közösséget pedig ismét ők ketten vezetik majd, a Szemlélek blog alapjaihoz visszatérve, az ott megkezdett missziót folytatva. A bejelentést előbb információmorzsák, aztán konkrétumok követték a közösségi médiában.

Húsvéti újraindulás

Mielőtt élesedett volna az új oldal, a szemlelek.net címen Hodász atya képe és egy sokat sejtető felirat fogadta csak az internetezőket, amely szerint

„hamarosan vége a böjtnek…”.

Ugyanezt a képet megosztották a Facebookon is, ahol azt kérdezték a követőiktől, hogy „Ugye, ti is várjátok már Húsvét ünnepét?”, később pedig nemcsak azt harangozták be, hogy húsvétvasárnapra tervezik az újraindulást, hanem bejelentették a szerzői stábot is. Húsvétkor aztán „nem várt akadályok” miatt el kellett halasztani a startot, de a „feltámadás reményével” kívántak áldott húsvétot.

Az oldal végül öt nappal később, pénteken vált elérhetővé. A szerkesztőség ekkor megjelent közleménye szerint csak a Szemlélek arculata, logója és felépítése újul meg, a tartalom nem változik, továbbra is „párbeszédre hívó, egymástól eltérő nézőpontokat is megjelenítő magazincikkek” alkotják a munkájuk gerincét. Elindítanak ugyanakkor egy új rovatot is Tükör címen, ahol a magyar sajtóban megjelent híreket szemlézik.

Gundel Takács az induláskor közzétett publicisztikájában arról ír, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban sokan kérdezték tőle, nem fél-e a cikkei és a megnyilvánulásai miatt, nem fél-e kiállni másokért, szerinte

„már önmagában az is ijesztő, hogy ez a kérdés egyáltalán felvetődik. Hogy indokolt-e, döntse el ki-ki maga! De nem félek, mert félelemben nem lehet élni.”

Szintén az induláskor jelent meg két interjú, az egyikben Beer Miklós nyugalmazott püspök beszél arról, hogy szerinte „a vértanúk korát éljük”, a másikban Pápai Gábor beszél arról, hogy akik keresztényellenességgel vádolták a Müller Cecíliát a feszület alatt ábrázoló karikatúrája miatt, azok meg sem kérdezték arról, mit szeretett volna üzenni a képével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!