Érdekes összefonódások vannak a Wichmann helyére szállodát építő cég hátterében

2021. január 6. – 17:44

frissítve

Érdekes összefonódások vannak a Wichmann helyére szállodát építő cég hátterében
A Wichmann most – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megírtuk, hogy bontási engedélyt kértek a legendás Wichmann-kocsma épületére, mert a telekre, valamint a szomszédos épületek és játszótér helyére a VII. kerületi Király utcában ötemeletes gigaszálloda épülhet.

Tompos Márton, a Momentum politikusa egy Facebook-posztban azt írja, a beruházás hátterében egy korábbi fidelitasos vezérigazgató és egy Rogán Antalhoz köthető cégvezető is feltűnik.

Rum Garden

A telket a Wichmann-házaspár 2018-ban értékesítette a RUM GARDEN Kft-nek. A cég ügyvezetője Udvari Angéla, aki a céginformációk szerint ingatlanfejlesztéssel foglalkozik „és több szálon kapcsolódik Lefkovics »Lecsó« Györgyhöz” – írta Tompos Márton. Lefkovicsot a sajtó már többször összeboronálta Rogán Antallal, elsősorban azért, mert az éttermeiről maga Rogán döntött még V. kerületi polgármesterként.

A RUM GARDEN egyik tulajdonosa az FLLGroup Hungary Zrt., melynek vezérigazgatója az a Kassai Szilvia, aki a Panrusgáz Zrt-ben volt igazgatósági tag. A Panrusgáz egy magyar-orosz kereskedőcég, ők bonyolítják le a két ország közötti gázforgalom jelentős részét. A vállalatnak három tulajdonosa van, a Gazprom orosz állami gázipari monopóliumhoz köthető LLC „Gazprom-export” nevű cég, a magyar állami tulajdonban álló MVM Magyar Villamos Művek, valamint a Centrex Hungária kereskedőcég.

Fidelitas, Pesti Srácok, közbeszerzés

Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a FLLGroup egyik tulajdonosa az Ideona Zrt., melynek vezérigazgatója Tóth Gábor Szilárd a Fidelitas tagja volt, és az Átlátszó derítette ki róla, hogy korábban kisebbségi tulajdonosként beszállt a közpénzekkel kitömött Pesti Srácok kiadójába, az Insider Média Kft.-be.

Az Ideona egyébként 2017-ben – alakulása évében – konzorciumi tagként elnyert egy 1,5 milliárd forintos közbeszerzést, amelyet a MÁV írt ki vasúti talpfa és egyéb olajjal telített fahulladék átvételére, elszállítására és kezelésére.

Emléktábla a Wichmann falán – Fotó: Bődey János / Telex
Emléktábla a Wichmann falán – Fotó: Bődey János / Telex

A kormányhivatal dönt

A kormányhivatal dönthet az egykori Wichmann-kocsma sorsáról, Erzsébetváros önkormányzatának nincs lehetősége megvédeni az Kazinczy u. 55 szám alatti házat, amely nem áll egyedi műemléki védelem alatt, áll a kerületi önkormányzat közleményében.

Mint hozzátették, az épület magántulajdonban van, így további sorsát alapvetően a beruházói szándék határozza meg. A tulajdonos ezen a helyen egy új épületet akar létesíteni, így bontási és építési engedélyezési tervet készíttetett, melyre még az önkormányzat előző – fideszes – vezetése adta ki a településképi hozzájárulást.

A magyar kártya őse, szamizdat-szerkesztőség

A kenus világbajnok 1986-tól 2019-ig működtette itt a legendás Wichmann-kocsmát, aminek felső emeletén a rendszerváltás előtti években szamizdat-szerkesztőség működött. A ház korábban volt bordélyház és okkult teozófiai központ is.

De – mint a falára a kétezres évek elején elhelyezett emléktábla írja –, arról a legnevezetesebb, hogy ezen a helyen állt Schneider József kártyafestő műhelye. Itt készült a magyar kártya 1836-ban, amely Teli Vilmos szabadságharcának felidézésével a játékos kedvű magyarok nemzeti öntudatát élesztgette, és amely a magyar kártya ősének tekinthető.

Játékmúzeumot képzeltek el a házba

2019-ben Bóka B. László kerületi kultúrtörténész és a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány kezdeményezte, hogy a Kazinczy u. 55. alatti épület kerüljön helyi védettség alá. Mint lapunknak Bóka elmondta, kártyás, modern játékokra koncentráló játékmúzeumot képzeltek el a házba Magyar Kártya Háza vagy Magyar Játék Háza néven.

A kezdeményezés nyomán bejárást tartottak 2019 decemberében, amin részt vett a Lechner Tudásközpont két örökségvédelmi szakértője, a kerület akkori főépítésze, a Rum Garden ügyintézője, valamint Bóka B. László. Az örökségvédelmi szakértők kitartottak álláspontjuk mellett, miszerint építészeti értéke nincs az épületnek.

A Rum Garden részéről Udvari Angéla pedig a jegyzőkönyv szerint azt nyilatkozta, hogy szerinte az épület már nem az az épület, ami a kártya házát szimbolizálja, hanem egy később épült ház, aminek a szellemiségét nem vitatják és szeretnék is megjeleníteni (az emléktábla megmaradhat). Ugyanakkor az épület műemlékké nyilvánítását nem tartotta jogosnak.

A legfrissebb budapesti hírekért kattintson ide >>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!