Az izraeli hadsereg átvette az irányítást a Hezbollah egyik katonai létesítménye felett

ÉLŐ

2024. október 8. – 07:42

frissítve

Az izraeli hadsereg átvette az irányítást a Hezbollah egyik katonai létesítménye felett
Rakétabecsapódás nyomai Haifában, 2024. október 7-én – Fotó: Mati Milstein / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

  • Eddig alapvetően a libanoni-izraeli határ keleti részén volt jelen az izraeli hadsereg, kedden kiterjesztették a műveleteiket Délnyugat-Libanonra is.
  • Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy átvették az irányítást a Hezbollah egyik katonai létesítménye felett.
  • Kedden Észak-Izraelre fél óra alatt 100 rakétát lőttek Libanonból.
  • A libanoni síita milícia, a Hezbollah főtitkárhelyettese szerint „stabil” a vezetésük, az izraeli hadsereg erre úgy reagált, hogy „nem fogadják el a valóságot”.
  • A CIA igazgatója tart attól, hogy a konfliktus tovább fog eszkalálódni.
  • Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azonnali tűzszünetet sürgetett.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelentése szerint újabb 20 rakétát lőttek Libanonból az észak-izraeli Haifára és vonzáskörzetére, ezzel a várost kedden ért rakéták száma 100 fölé emelkedett fél órán belül. Egy 70 éves nő megsebesült, több házban kárt okoztak a támadások.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a rakéták egy részét lelőtték a légvédelmi rendszerek.

(BBC, Times of Israel)

Aviháj Adraee „elkeseredettnek” nevezte a Hezbollah főtitkárának beszédét arról, hogy az Izraellel háborúban álló libanoni síita szervezet erőforrásai és képességei „jó állapotban vannak”.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője szerint Naim Kasszem „makacs és nem fogadja el a valóságot”.

(BBC)

„Az erőforrásaink és képességeink jó állapotban vannak” – mondta Naim Kasszem, az Izrael ellen háborúzó Hezbollah szervezet főtitkárhelyettese. „Stabil a vezetésünk és az irányításunk” – reagált azokra az izraeli állításokra, amelyek szerint a libanoni síita milícia katonai infrastruktúrája jelentős károkat szenvedett az elmúlt két hét izraeli támadásaiban.

„Minél hosszabb ideig tart ez a háború, annál komolyabb bajban találja magát Izrael” – mondta Kasszem. A főtitkárhelyettes egyes mondataiból arra lehet következtetni, hogy a szervezet megtalálta az izraeli támadásban nemrég meghalt vezető, Haszán Naszrallah utódját:

„A Hezbollah parancsnoksága, irányítása és vezetése szervezett. Túl vagyunk a fájdalmas csapásokon. Minden pozíciót sikerült betölteni. Nincsenek üres pozíciók”.

Ugyanakkor Kasszem nem említett konkrét neveket, egyelőre nem lehet tudni, hogy kik a szervezet új vezetői.

(BBC)

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlamentben azt mondta, napról napra rosszabbodik a helyzet Libanonban. Josep Borrell beszélt arról, hogy a libanoni népesség 20 százalékának kellett elhagynia a lakhelyét a konfliktus miatt, de a tűzszünet elérésének fontosságát is említette.

Figyelmeztett, hogy gyengesége miatt a libanoni hadsereg nem képes a Hezbollah ellensúlyozására, nincs olyan helyzetben, hogy biztosítsa Libanon területi integritását.

Korábban a libanoni hadsereg kiadott egy közleményt, amelyben arról írtak, hogy készen állnak az ország megvédésére „az izraeli ellenség egyre gyakoribb, különböző libanoni régiók elleni barbár támadásaitól”.

(Guardian)

Naftali Bennett arra szólította fel Izraelt, hogy csapjon le az iráni atomfegyverkezési programra, amely szerinte „sötét árnyékot vet a jövőnkre”.

„Most először van lehetőségünk arra, hogy fellépjünk Iránnal szemben anélkül, hogy borzalmas és elviselhetetlen reakciótól kéne tartanunk” – mondta a korábbi miniszterelnök egy közösségi médiára posztolt videóban. Bennett ezzel arra utalt, hogy az Irán által támogatott Hezbollah és Hamász jelenleg gyenge, miután az izraeli hadsereg több vezetőjüket is likvidálta.

Ez egy egyszeri alkalom, legitimitásunk és képességünk is van arra, hogy súlyos károkat okozzunk az iráni rezsimnek és atomprogramjának” – állította a politikus, aki 2021 júniusa és 2022 júniusa között volt a zsidó állam miniszterelnöke.

Itt írtunk részletesebben arról, hogy Irán október 1-i ballisztikus rakétás támadására milyen válaszokat adhat Izrael.

(Times of Israel)

Az ENSZ libanoni különleges koordinátora és az izraeli határmenti békefenntartó erők vezetője azt mondta, a tárgyalás jelenti az egyetlen olyan megoldást, amely visszaállíthatja a stabilitást a régióban. Ebbe az irányba pedig azonnali lépéseket kell tenni.

„Ma, egy évvel a konfliktus kezdete után a szinte napi tűzharcok könyörtelen katonai hadjárattá eszkalálódtak, amelynek a humanitárius hatása nem kevesebb, mint katasztrofális” – áll a közleményben.

Október 7-én Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumi szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok nem akarja, hogy az ENSZ békefenntartói veszélybe kerüljenek Libanonban, itt említve azt a lehetőséget is, hogy Izrael megtámadja őket. Hozzátette, hogy az ENSZ-misszió fontos szerepet játszik a biztonság helyreállításában.

(Al-Dzsazíra, Reuters)

Izrael bejelentette, hogy „korlátozott, lokalizált, célzott hadműveleteket” hajtanak végre Délnyugat-Libanonban.

Egy közleményben az izraeli hadsereg (IDF) azt mondta, a 146. tartalékos hadosztályt vetették be a területen. Az IDF azt állította, a hadműveletet a „Hezbollah délnyugat-libanoni terrorista célpontjai és infrastruktúrája” ellen hajtják végre.

Fotó: IDF
Fotó: IDF

A most bevetett hadosztály korábban védelmi feladatokat látott el Észak-Izraelben.

(Guardian)

Teherán figyelmeztette Izraelt, hogy bármilyen iráni infrastruktúrát ért támadást válaszcsapás fog követni. A Reuters információi szerint Abbász Arakcsi iráni külügyminiszter tette ezt a bejelentést kedd reggel.

Hétfő este az iráni Tasnim hírügynökség számolt be róla, hogy Teherán legalább tíz lehetséges kimenetelt vett számításba egy izraeli támadás esetén.

(Reuters)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentette, hogy likvidálták a Hezbollah logisztikai központjának parancsnokát, Szuhail Huszein Huszeinit Bejrútban.

Az IDF online közleménye szerint Huszeini „partner volt az arról szóló megegyezésekben, hogy harci felszereléseket szállítsanak Irán és a Hezbollah között és felelős volt azért, hogy csempészett harci felszereléseket szétosszák a Hezbollah különböző egységei között”

A Guardian még nem tudta megerősíteni a hírt, a Hezbollah egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben.

(Guardian)

„A konfliktus további, regionális eszkalációjának kockázatával nézünk szembe” – mondta az amerikai titkosszolgálat, a CIA igazgatója hétfőn Georgia államban egy konferencián.

William J. Burns arról is beszélt, hogy a CIA szerint se Izrael, se Irán nem szeretne totális háborút, de ennek a kockázata így is megmaradt.

Burns azt mondta, Izrael „hatalmas károkat” okozott Irán legfontosabb és legerősebb szövetségesének, a Hezbollahnak. Az igazi kihívást viszont szerinte az jelenti, hogy Izrael tud-e a diplomácia és a hírszerzés terén olyan eredményeket elérni, amelyek egy tűzszüneti megállapodás felé vezethetnek Gázában és Libanonban.

Amikor az igazgatót arról kérdezték, számít-e a közeljövőben valamilyen megállapodásra, csak annyit mondott: „Megtanultam, hogy nem szabad reménykedni”.

(BBC)

Donald Trump egy rádióinterjúban arról beszélt, a múltban már volt Gázában, de erről nincs semmilyen feljegyzés. A kampánytanácsadója azzal próbálta magyarázni a dolgot, hogy Gáza Izrael része, Trump pedig már volt Izraelben.

Csakhogy Gáza nem Izrael, hanem Palesztina része.

Bővebben erről ebben a cikkben olvashat.

Ide kattintva elérheti a hétfői eseményekről szóló hírfolyamunkat.

  • A Hezbollah Haifa városát rakétázta az október 7-i támadások első évfordulójára virradó éjjel.
  • A Hamász is rakétákat lőtt ki Izraelre napközben. A jemeni húszik szintén azt állítják, ogy rakétát lőttek az orzságra.
  • Izraelben és a világban is sok helyen emlékeztek meg az október 7-i támadásokról, tüntettek a túszok szabadon engedéséért, a Nyugati országok néhány vezetője pedig Tűzszünetet követelt.
  • Budapesten ezer sárga masnival hívták fel a figyelmet a 101 izraeli túszra
  • A maga módján a Hezbollah is megemlékezett az október 7-i Hamász-támadások évfordulójára. Kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy az október 7-i támadást hősi tettnek tartja.
  • Újabb szárazföldi hadosztályt küldött Libanon területére az IDF, így már három osztag van az országban.
  • Az IDF több dél-libanoni település kiürítésére szólított fel, majd légicsapásokat mértek a régióra. Bejrútban estére szintén újabb becsapódásokat lehetett hallani.

A Hamász száműzetésben élő vezetője, Hálid Mesál azt mondta, újra fel fog emelkedni a szervezet, továbbra is toboroznak harcosokat és fegyvereket is gyártanak.

„Átmegyünk olyan fázisokon, hogy mártírokat (áldozatokat) és haderőt veszítünk, de aztán újra felemelkedik a palesztin szellem, mint a főnix, hála Allahnak”

– mondta Mesál.

Mesál a katari Dohában beszél egy temetésen, 2024 augusztusában – Fotó: Ahmet Okur / Anadolu / AFP
Mesál a katari Dohában beszél egy temetésen, 2024 augusztusában – Fotó: Ahmet Okur / Anadolu / AFP

Izraeli források szerint 2023. október 7-én a Hamász harcosai megöltek mintegy 1200 embert és körülbelül 250 túszt ejtettek. A holokauszt óta nem halt meg annyi zsidó egy napon, mint akkor.

(Reuters)

Hétfőn rakétatámadás érte az észak-izraeli Haifát és Tibériást. Az Irán által támogatott, nyugaton terrorszervezetként számon tartott Hezbollah bejelentette, hogy Haifában egy katonai bázis volt a célpont. A támadáshoz Fadi 1-es rakétákat használtak.

Izrael bejelentette, hogy mintegy 190 lövedék csapódott be az ország területére hétfőn, 12 sérültje volt a támadásnak. Az izraeli hadsereg azt mondta, kiterjedt bombázásokat hajtottak végre Hezbollah-célpontok ellen Dél-Libanonban, két izraeli katona pedig meghalt.

Füst száll fel egy izraeli bombatalálat után a dél-libanoni Khiamban október 7-én – Fotó: AFP
Füst száll fel egy izraeli bombatalálat után a dél-libanoni Khiamban október 7-én – Fotó: AFP

A libanoni egészségügyi minisztérium több tucat halottról számolt be. Az elmúlt egy évben (mióta a Hezbollah elkezdte támadni Izraelt) összesen nagyjából 2000 libanoni halt meg, de legtöbbjük az elmúlt pár hétben.

Nagyjából 2000 libanoni halt meg az elmúlt egy évben mióta a Hezbollah elkezdte támadni Izraelt, de legtöbbjük az elmúlt pár héten halt meg.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!