Az azeri elnöknek eszébe jutott, hogy Új-Kaledónia francia gyarmati elnyomásának véget kell vetni

2024. július 21. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország gyarmati uralma alóli felszabadítását ígérte Új-Kaledónia szeparatistáinak Azerbajdzsán elnöke. „Addig egítünk, amíg fel nem szabadulnak” – közölte a Reuters szerint Ilham Aliyev a rendezvényen, amelyen Új-Kaledónia meghívott képviselői mellett más, francia fennhatóság alatt álló térség küldöttei is jelen voltak. A dél-kaukázusi ország és a Csendes-óceán déli részén fekvő, 300 ezer lakosú, Magyarország ötödével azonos területű sziget találkozása néhány nappal a párizsi olimpia előtt nem véletlen. Azerbajdzsán ezzel szúr oda a szomszédos Örményország mellett kiálló Franciaországnak, ahol az örmény diaszpóra – ahogy egyébként az Egyesült Államokban is – meglehetősen befolyásos.

„Néhány terület még mindig szenved ettől” – mondta a „francia gyarmati uralomra” utalva Aliyev, megemlítve az Indiai-óceánban lévő Comore-szigeteket és Mayotte-t is, amely Franciaország tengerentúli megyéjeként működik.

Azerbajdzsán Új-Kaledóniával kapcsolatos lépéseiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Azerbajdzsán azután aktivizálta magát az örményekkel szolidáris párizsi diplomáciával szemben, hogy Baku visszaszerezte a fennhatóságot Hegyi-Karab

ah és a környező terüetek felett, amelyek 30 éven át örmény fennhatóság alatt álltak. A történelmileg örmények lakta térségben élt 150 ezres örmény közösség csaknem egésze elhagyta Hegyi-Karabahot – örmény nevén Arcahot – miután az azeri hadsereg két gyors háborúan – 2020 őszén, majd tavaly szeptemberben egy rövid támadás után – felszámolta az örmény ellenállást, ezzel hivatalosan is megszűnt a Hegyi-Karabahi Köztársaság, amelynek létét formálisan Örményország sem ismerte el, de a gyakorlatban lényegében egy államként működtek három évtizeden át.

Ezzel Azerbajdzsán visszaszerezte a Heyi-Karabahhal és környező térségével az ország területének csaknem egyhatodát kitevő régiót – a nemzetközi jog is elismerte, hogy a fennhatóság Azerbajdzsánt illeti – ám az is nyilvánvaló volt, hogy ezzel az örmény közösséget is felszámolja és nem biztosítja a kisebbség számára fennmaradására garanciát nyújtó jogokat.

Azerbajdzsán a terület megszerzése után újabb – immár Örményország hivatalosan elismert határain belül lévő – területek megszerzésének igényére is utalt Hegyi-Karabah visszafoglalása után.

Az új-kaledóniai szeparatistáknak támogatást ígérő rendezvény helyszíne is üzenet volt, azt ugyanis a 2020-as azeri támadásig a Hegyi-Karabahhoz tartozó Susában rendezték. Az elmúlt 300 évben vegyes, örmény-azeri, majd az elmúlt 30 évben örmény, most pedig szinte kizárólag azeriek lakta települést Azerbajdzsán kulturális fővárosának nevezte ki Baku. A város Hegyi-Karabah egykori örmény fővárosától, Sztepanakerttől 11 kilométerre fekszik, amelyet Azerbajdzsán már át is nevezett, örmény neve helyett hivatalosan Hankedinek hívják.

Új-Kaledónia egyébként három alkalommal tartott népszavazást a függetlenségről. 2020 után legutóbb 2021 decemberében. A népszavazáson 51 százalékban Franciaország mellett álltak ki a választók. A függetlenség szűk többséggel való elutasítását üdvözölte a francia elnök. Emmanuel Macron szerint a referendum eredménye „még szebbé tette Franciaországot.”

A szigeten azonban – ahol minden ötödik lakos szegénységi küszöb alatt él – azutóbbi hónapokban zavargások voltak, a rendet 600 csendőrrel próbálta helyreállítani Franciaország.

Új-Kaledóniában az őslakos kanakok az ellen tiltakoztak, hogy egy francia törvénytervezet szerint szavazati jogot kapnának azok, akik legalább tíz éve a szigetországban élnek, ami nagyrészt a Franciaországból odaköltözötteket és a gyarmatosítók leszármazottait jelenti, akik a szigetország függetlensége helyett a Franciaországhoz való szoros kötődés mellett állnak, míg a kanakok saját szuverén nemzetet szeretnének. A tiltakozásokban hatan meghaltak, Franciaország végül visszavonta a tervezett választójogi reformot.

Új-Kaledónia mérete ellenére kiemelt világgazdasági jelentőséggel bír: ez a világ harmadik legnagyobb nikkeltermelője, a Földön ismert készletek 10 százaléka található a térségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!