600 csendőrrel próbálja visszaszerezni az irányítást Új-Kaledóniában a francia kormány

2024. május 19. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

A francia állam vasárnap hatalmas rendfenntartó műveletet indított a dél-csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetcsoportján, ahol a választási reform ellen kirobbant zavargásokban hatan meghaltak.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter az X közösségi oldalon azt írta, a „több mint 600 csendőrrel” zajló művelet célja, hogy „teljes mértékben visszaszerezzék az ellenőrzést a Noumea és a repülőtér közötti 60 kilométeres főútvonal felett”.

Az új-kaledóniai francia főbiztosság közölte: „Az állam mozgósít a lakosság védelmének biztosítására és a köztársasági rend helyreállítására.” Bejelentették egyben, hogy „több száz belbiztonsági, logisztikai és operatív támogató és polgári biztonsági erő” érkezik majd a már a térségbe küldött erősítésen felül.

Vasárnapra a helyzet valamelyest lecsillapodott. Darmanin a nap folyamán közölte, hogy a rendőrségi egységek időközben elhordták a kiégett autóroncsokból emelt több mint 70 úttorlaszt Nouméában a nemzetközi repülőtérhez vezető útról. Az útvonalon még nem állt helyre a közlekedés, ugyanis a repülőtér újbóli megnyitása még napokat vehet igénybe – ismertette a francia tengeren túli terület köztársasági főbiztosa, Louis Le Franc. Hangsúlyozta egyben, hogy a rendelkezésére álló erőkkel helyre fogják tudni állítani „a köztársasági rendet”.

Páncélozott járművekkel bontják el a blokádokat a francia csendőrök – Fotó: Delphine Mayeur / AFP or licensors
Páncélozott járművekkel bontják el a blokádokat a francia csendőrök – Fotó: Delphine Mayeur / AFP or licensors

Új-Kaledóniában az őslakos kanakok az ellen tiltakoznak, hogy egy francia törvénytervezet szerint szavazati jogot kapnának azok, akik legalább tíz éve a szigetországban élnek, ami nagyrészt a Franciaországból odaköltözötteket és a gyarmatosítók leszármazottait jelenti, akik a szigetország függetlensége helyett a Franciaországhoz való szoros kötődés mellett állnak, míg a kanakok saját szuverén nemzetet szeretnének. A törvénytervezetet már elfogadta a francia parlament alsóháza, ezért törtek ki hétfőn összecsapások. A zavargások azóta is tartanak, a történetbe pedig még Azerbajdzsán is belekeveredett.

„A valóság az, hogy vannak (...) törvénytelen területek (...), amelyeket fegyveres bandák, függetlenségpárti bandák, CCAT-bandák irányítanak. Ezeken a helyeken mindent elpusztítanak” – mondta Philippe Blaise, Új-Kaledónia déli tartományának alelnöke szombaton. A CCAT egy radikális függetlenségpárti szervezet, amelyet erőszakra való felbujtással vádolnak.

A szigetcsoport hatóságai továbbra is fenntartják az este 6 és reggel 6 óra közötti kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, a fegyverszállítás és az alkohol árusításának tilalmát, valamint a TikTok alkalmazás használatának tiltását. A lakosság számára napról napra nehezebbé válik a közlekedés, az alapvető szükségletek megvásárlása és az önellátás. Egyre kevesebb üzletet lehet kinyitni, és a sok közlekedési akadály miatt egyre nehezebben jutnak el az emberekhez az ellátmányok, különösen a leghátrányosabb helyzetű városrészekben. Gérald Darmanin szerint néhány élelmiszerüzlet már újra megnyílt, de az iskolákat elővigyázatosságból még péntekig zárva tartják. A zavargások miatt a légi forgalmat is leállították, emiatt nagyjából 3200 ember rekedt a szigetországban. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!