Bepipultak a franciák, mert az azeriek már a trópusokon is szívatják őket

2024. május 17. – 20:38

Bepipultak a franciák, mert az azeriek már a trópusokon is szívatják őket
Fotó: Delphine Mayeur / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta erőszakos zavargások zajlanak Franciaország egyik tengerentúli területén, az óceániai Új-Kaledónián. Az összecsapások amiatt kezdődtek, hogy választójogi reformot akar átnyomni Párizs az Ausztrália tág szomszédságában elterülő szigetországban, ami az őslakosoknak nem tetszik. De a legszürreálisabb fordulat az ügyben, hogy a mindkét érintett országtól távol fekvő

kaukázusi Azerbajdzsán beavatkozik a konfliktusba.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter az Euronews cikke szerint elmondta, „nem fantázia, hanem valóság”, hogy Új-Kaledónia függetlenségpárti vezetői lepaktáltak az azeriekkel. Darmanin szerint Franciaország nem fogja hagyni, hogy beavatkozzanak a belügyeibe, a francia szuverenitás elsődleges.

Azeri diplomaták erre úgy reagáltak, hogy Darmanin vádjai megalapozatlanok és rágalmak. „Tagadunk minden kapcsolatot a kaledóniai függetlenségi törekvés és Azerbajdzsán között” – közölték. Eközben a francia jobboldal olyan képeket oszt meg, amin új-kaledóniaiak láthatók az azeri zászlót ábrázoló pólókban.

A francia-azeri viszony azután romlott meg, hogy Azerbajdzsán elfoglalta a szakadár hegyi-karabahi államot (amit Örményországon kívül semelyik másik ország sem ismert el). Franciaországban ugyanis elég sok örmény él.

Az azeri külügy kemény hangú nyilatkozatot is kiadott, mondván „erőteljesen elítéljük a francia oldal inzultáló kifejezéseit Azerbajdzsán ellen”, és azt követelik, Párizs hagyja abba az olyan „elfogadhatatlan gyanúsítások” terjesztését, miszerint népirtás folyik az örmények ellen. Szerintük Franciaország gyarmatosítása követelte őslakók millióinak életét, és Párizsnak inkább a tengerentúli területeivel kapcsolatos elbaltázott politikájával kellene foglalkoznia.

Új-Kaledóniában az őslakos kanakok az ellen tiltakoznak, hogy egy francia törvénytervezet szerint szavazati jogot kapnának azok, akik legalább tíz éve a szigetországban élnek. Utóbbiak többsége a gyarmatosítók leszármazottja (vagy Franciaországból odaköltözött személy), és ők a függetlenség helyett a Franciaországhoz való szoros kötődés mellett állnak, míg a kanakok saját szuverén nemzetet szeretnének. A törvénytervezetet már elfogadta a francia parlament alsóháza, ezért törtek ki hétfőn összecsapások.

A hatóságok emiatt ezer fős karhatalmi erősítést küldtek Új-Kaledóniába. Louis Le Franc, az ország francia főbiztosa vészhelyzetet jelentett be, meghosszabbították az éjjeli kijárási tilalmat, és a francia hadsereg fogja vigyázni a reptereket és kikötőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!