Jövőre megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság

2023. szeptember 28. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-Karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján aláírta azt a rendeletet, amely szerint 2024. január 1-jétől a köztársaságban minden állami intézmény feloszlik – írja az MTI a helyi örmény hatóságok csütörtöki jelentése alapján.

A rendelet értelmében a köztársaság ettől a naptól kezdve megszűnik létezni.

Örményország a Szovjetunió szétesése után foglalta el Azerbajdzsántól Hegyi-Karabahot és a környező részeket. A több tízezer áldozatot követelő háború során az ezeken a területeken élő azeri lakosság elmenekült (vagy elűzték), az eredeti Hegyi-Karabahnál jóval nagyobb terület pedig de facto önálló (örmény) entitássá alakult. A kváziállamot a nemzetközi közösség nem, sőt maga Örményország sem ismeri el. A körülbelül 150 ezer fős népességű terület az elmúlt időszakban a gyakorlatban Örményországra utalva működött. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, egy terület azonban továbbra is az örmény szeparatisták ellenőrzése alatt maradt.

Az azeri hadsereg a múlt héten egy 24 órás ostrom során szétverte a hegyi-karabahi örmény erőket, és ezzel arra kényszerítették a helyi hatóságokat, hogy beleegyezzenek a fegyverletételbe, és tárgyalásokat kezdjenek Hegyi-Karabah visszaintegrálásáról Azerbajdzsánba a három évtizedig tartó szeparatista uralom után.

Az azeri–örmény konfliktusról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A hegyi-karabahi hatóságok beszámolója szerint a 120 ezer fősre becsült helyi örmény népességből a múlt heti harcok óta már több mint 50 ezren menekülhettek át Örményországba. Azerbajdzsán visszautasította azokat az örmény vádakat, amelyek szerint etnikai tisztogatást végeznének a térségben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar kormány blokkolása miatt nem lehetett az összes uniós tagállam nevében kiadni egy Hegyi-Karabahról szóló nyilatkozatot. Végül csak Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő írta alá a dokumentumot, amelyben azt írta, az EU elítéli Azerbajdzsán hadműveletét Hegyi-Karabah örmény lakossága ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!