Újraválasztották EP-elnöknek Roberta Metsolát

2024. július 16. – 12:30

Újraválasztották EP-elnöknek Roberta Metsolát
Roberta Metsola leadja az Európai Parlament elnökének megválasztásán a szavazatát – Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament / EU

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 2,5 évre megválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament (EP) elnökének kedden. A 720 tagú testületben 699 leadott voksból (76 érvénytelen vagy üres mellett) 562-t kapott.

Az EP kedden először ült össze azóta, hogy június 6–9. között megválasztották az új tagjait. Metsola már a júniusi, informális uniós csúcstalálkozóra bejelentette, hogy folytatná a 2022-ben megkezdett elnökségét.

Az EU soha nem volt tökéletes, de megéri érte harcolni – jelentette ki az EP-elnök a szavazás előtti felszólalásában. Úgy vélte, hogy a képviselő-testület a jogállamiság, az egyenlőség, a demokrácia és a jólét garanciája. Erős és elszámoltatható EP-t akar, „nem hagyhatjuk, hogy felvizezzék a szerepünket”. Azt ígérte, hogy elnökként hidakat építene a politikai törésvonalak felett. Metsola az EU legkisebb tagállamából, Máltáról érkezik, a legnagyobb frakció, a Tisza Pártot is a sorai közt tudó Európai Néppárt tagja.

A szélsőbaloldali jelölt szerint a béke Európa legsürgetőbb politikai feladata

Egyetlen kihívója volt, Irene Montero, aki a második legkisebb, szélsőbaloldali frakcióból jelentkezett be a posztra. A spanyol politikus a felszólalásában arról beszélt, hogy meg szeretné védeni a béke Európáját, ami elkötelezett a „palesztin nép elleni népirtás” megszüntetése, a jogok és a társadalmi igazságosság mellett, feminista, antirasszista és antifasiszta. „A béke Európa legsürgetőbb politikai feladata” – jelentette ki. Úgy vélte, „hatalmas háborús konszenzust” kényszerítettek a kontinens népére, pedig a háború óriási károkat okoz a munkásosztálynak, a „háborús dinamika” és a szélsőjobboldaltól való félelem pedig ürügy a feminista és LMBTI-jogok megkérdőjelezésére.

Monterónak nem sok esélye volt, miután a hárompárti „nagykoalícióban” a jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok már korábban megegyeztek a vezető uniós posztokról. A csomagban nem feltétlenül volt benne az EP elnöksége, amiről a képviselők döntenek, de a tisztséget hagyományosan egymás között szokták felosztani a néppártiak és a szocialisták. A három nagykoalíciós frakciónak együtt 401 képviselője van, azaz Metsola biztosan nem csak tőlük kapta az 562 szavazatot. Monteróra 61-en voksoltak, az őt indító szélsőbaloldali frakció 46 tagú.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!