Több lap szerint megállapodtak az EU csúcstisztségeiről a középpártok, Von der Leyen újrázna

2024. június 25. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodtak a tisztségekről, amelyekről hivatalosan a csütörtökön kezdődő állam- és kormányfői csúcstalálkozón kell megegyezni, írja a Politico és a FAZ több forrásra hivatkozva.

Orbán Viktorék már múlt héten összeültek egy informális találkozóra, hogy kialkudják,

  • kit jelöljenek az Európai Bizottság elnökének;
  • kit válasszanak a saját vezetőjüknek az Európai Tanácsban;
  • ki legyen az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője;
  • és ugyan ebbe nincs közvetlen beleszólása a testületnek, de nem hivatalosan a csomag része lehet az Európai Parlament (EP) elnöksége is.

Már a találkozó előtt a sajtóban keringett a négy lehetséges név is. Ursula von der Leyen mostani bizottsági elnököt a legnagyobb EP-frakciójú, jobbközép Európai Néppárt mondta be előre csúcsjelöltnek, azaz továbbra is őt látná szívesen a testület élén. A csoport messze a legtöbb mandátumot szerezte a június 6-9. közötti EP-választáson. A pártcsalád adja a jelenlegi EP-elnököt is a máltai Roberta Metsola személyében, aki szintén újrázna.

A sajtóban keringő tervek szerint az észt liberális Kaja Kallas lenne a külügyi főképviselő, a portugál szocialista António Costa pedig az Európai Tanács elnökségét kapná. A múlt heti informális ülés előtti és utáni nyilatkozatok alapján is ők a posztok várományosai. A tisztségeket azért kezelik egy csomagban, hogy biztosíthassák a politikai, nemi és tagállami egyensúlyt (nagy-kicsi, keleti-nyugati, északi-déli).

A szükséges európai tanácsi (és egyes posztoknál európai parlamenti) többséghez a néppártiak önmagukban nincsenek elegen. Eddig hagyományosan nagykoalícióba álltak össze a szocialistákkal és a liberálisokkal, és ha az Európai Parlamentben szűkebben is, de még mindig együtt tudják biztosítani a többséget.

A múlt heti ülésen a kezdés előtti derűlátó nyilatkozatok és az előzetesen keringő nevek ellenére nem született alku, bár a hivatalos döntést amúgy is csak a mostani csúcstalálkozón hozták volna meg. A Politico úgy tudja, hogy az elvi egyezség az Európai Tanács elnökségénél bukott el, mert a néppártiak a kétszer 2,5 éves mandátum felét maguknak követelték. Ez a bizottsági és parlamenti elnökséggel túl soknak tűnt a szocialistáknak. (Az Európai Tanács elnökét 2,5 évre választják, de ez egyszer meghosszabbítható, eddig még mindenki kitöltötte az öt évet.)

A FAZ és a Politico szerint végül maradna a három jelölt Von der Leyen, Costa és Kallas, de nem írnak arról, hogy a volt portugál miniszterelnök csak 2,5 évre számíthatna-e az Európai Tanács élén.

Orbán Viktor már a múlt heti csúcstalálkozó után úgy látta, hogy lényegében már megegyezett a három csoport és „semmibe vették az európai emberek akaratát”. Ehhez képest Bóka János EU-ügyi miniszter az ülés közben arról beszélt a Politicónak: „nagyon nehezen” támogatná a magyar kormány Ursula von der Leyent, de a többi jelöltet nem kifogásolta. Gyakorlatilag ugyanezt ismételte meg az ülés után, múlt szerdán annyival, hogy határozottabban kizárta a mostani bizottsági elnök támogatását.

Nem csak a magyar kormány volt elégedetlen azzal, hogy a három nagy csoport – két-két főtárgyalóval – egymás között igyekezett lepacsizni a posztokról. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök láthatóan feldúltan távozott a csúcsról a Financial Times szerint. A lap egy forrása szerint az övé volt a legerősebb reakció az egyeztetéseken. „Nem fogunk elfogadni egy előrecsomagolt egyezséget” – mondta távozóban. Pártcsaládja, az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója a harmadik legerősebbé vált az EP-ben, ahol – az Európai Tanács jelölése után – a bizottsági elnöknek a képviselők abszolút többségére lesz szüksége.

A Politico egy forrása arra számít, hogy Meloni most sem fog örülni a kihagyásának, cserébe az olaszok egy magas rangú posztot kapnának az új Európai Bizottságban. (Ide minden kormány egy-egy tagot küld, de a testület elnöke dönti el, hogy ő milyen területért feleljen.) A FAZ úgy tudja, hogy Von der Leyen személyesen egyeztetne erről Melonival, és a néppártiak tárgyalója már kedd délután beszélne az olasz miniszterelnökkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!