25 milliárd dolláros kártérítést követelnek a Boeingtől a két halálos repülőbaleset áldozatainak családjai

2024. június 20. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

24,8 milliárd dolláros kártérítést és vádemelést kértek két Boeing 737 Max repülőgép-baleset áldozatainak családjai „az Egyesült Államok történetének leghalálosabb vállalati bűncselekménye miatt”, írja a BBC.

A laphoz eljutott egy 32 oldalas levél, amelyben a családok ügyvédje, Paul Cassell leírta: az amerikai kormánynak vádat kell emelnie a Boeing vezetői ellen, mert a 2018-ban és 2019-ben történt balesetek a repülésirányító rendszer meghibásodásához köthetők.

2018 októberében a Lion Air egyik Boeing 737 Max típusú repülőgépe zuhant a Jáva-tengerbe 13 perccel a felszállás után. A balesetben 189 ember vesztette életét. 2019-ben ugyanígy egy Boeing 737 Max zuhant le 6 perccel a felszállás után, ez az Ethiopian Airlines egyik járata volt, és Addisz-Abebából indult. A fedélzeten tartózkodó 157 emberből senki nem élte túl. A két balesetben összesen 346 ember vesztette életét.

A Boeing vezérigazgatója, Dave Calhoun korábban a kongresszus előtt tett tanúvallomása közben bocsánatot kért az áldozatok családjaitól. „Elnézést kérek a gyászért, amit okoztunk” – mondta. Elismerte, hogy a cég hibázott, de azt is mondta, hogy tanultak a múltbéli történésekből.

Azt is elismerte, hogy a Boeing megbüntette azokat a dolgozókat, akik a visszaéléseket nyilvánosságra hozták, de azt is mondta, hogy „hallgattak” ezekre az alkalmazottakra.

Az USA igazságügyi minisztériuma azt fontolgatja, hogy újraéleszti azt a Boeing ellen 2021-ben indított pert, amelyben a cég egy egyezségben elismerte, hogy félrevezette a légibiztonsági szabályozó hatóságokat a 737 Maxszal kapcsolatban, és ígéretet tett egy új megfelelőségi rendszer létrehozására.

A múlt hónapban az ügyészek megállapították, hogy az egyezséget megsértették, mivel az Alaska Airlines egy januári járatán egy ajtópanel lerepült egy 737 Max típusú repülőgépről.

Az igazságügyi minisztériumnak július 7-ig kell döntenie arról, hogy újraéleszti-e az ügyet.

Arról, hogy mi zajlik az utóbbi években balesetek miatt megtépázott hitelességű cégnél, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Az egykor a repülés egyik legbiztonságosabb szereplőjének tartott Boeing az utóbbi hónapokban leginkább gépeinek problémái miatt került be a hírekbe:

A közelmúltban ketten is beszéltek a cég problémáiról, idén mindketten meghaltak: 32 év munkaviszonnyal a háta mögött először John Barnett beszélt, ám a hét éve nyugdíjas férfi idén márciusban öngyilkos lett, májusban pedig a 45 éves Joshua Dean vesztette életét egy fertőzésben. Dean is a Boeing beszállítójának, a Spirit AeroSystemsnek a minőségellenőre volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!