Orosz befolyásolás miatt tartottak házkutatást egy EP-képviselő asszisztensénél

2024. május 29. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

A hatóságok átkutatták egy európai parlamenti alkalmazott otthonát és irodáit szerdán, írja az Euractiv és a Politico. A belga ügyészség közleménye szerint Brüsszelben és a franciákkal együttműködve Strasbourgban is kivonultak egy olyan ügyben, ahol külföldi befolyásolás, „passzív korrupció” és bűnszervezeti tagság miatt nyomoznak.

Az Euractiv úgy tudja, hogy a célpont az Alternatíva Németországnak (AfD) volt európai parlamenti listavezetője, Maximilian Krah korábbi alkalmazottja volt. Krah nemrég lépett vissza attól, hogy induljon a június 6-9. közötti EP-választáson (Magyarországon június 9-én szavazunk). Néhány hete átkutatták az irodáját, miután egy másik volt segédjét azzal gyanúsítják: Kínának kémkedett. A politikus tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna. Krah nagyjából egy hete amiatt keveredett botrányba, hogy a náci SS tagjait mentegette.

Az „incidenseire” hivatkozva az AfD-t kizárták az Identitás és Demokrácia EP-frakciójából. Az Euractiv szerint a szerdai razzia célpontját Kínával és Oroszországgal is kapcsolatba hozták, és most is egy holland képviselő asszisztenseként dolgozik, de a nyomozás inkább Krahra összpontosít.

A belga ügyészség szerint a most vizsgált eset kapcsolódik a Voice of Europe oldalhoz, ami ellen hétfőn vezettek be uniós szankciókat a külügyminiszterek egyhangú döntésével. A tagállamok többek között azzal indokolták a lépést, hogy a lap „szisztematikus nemzetközi médiamanipulációs kampány folytatása és tények elferdítése útján Ukrajna, valamint az EU és tagállamai destabilizálására törekszik”. A Voice of Europe „ezenkívül eszközül szolgál a propagandisták megfizetésére szánt pénzügyi források továbbításához, valamint egy európai politikai pártok képviselőit befolyásoló hálózat kiépítéséhez”. Utóbbiban a jelek szerint „a kérdéses európai parlamenti alkalmazott jelentős szerepet játszott”, állította az ügyészség.

Krah szóvivője az AFP-nek hangsúlyozta: a volt alkalmazott már két éve nincs a német képviselő csapatában.

Az AfD-lista második helyén lévő Petr Bystron nemrég azért keveredett gyanúba, mert pénzt fogadhatott el a Voice of Europe nevű weboldaltól, amit széles körben az orosz titkosszolgálat egyik európai fedőszervezetének tartanak. Bystron szintén tagadta, hogy ilyesmit tett volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!