Botrány lett a kinevezéséből, órákkal a kezdés előtt lemondott az Európai Bizottság kkv-követe

2024. április 16. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság elnöke sajnálattal veszi tudomásul, de tiszteletben tartja Markus Pieper döntését, hogy mégsem tölti be a kis- és középvállalkozásokért felelős követi posztot – adott ki róla hétfő este egy rövid közleményt a testület.

Pieper kedden állt volna munkába, a Politico szerint órákkal előtte mondott le. A lap korábban megszerzett egy március végi levelet, amelyben a kinevezés miatt az Európai Bizottság több tagja kritizálta Ursula von der Leyen elnököt.

Piepernél a felvételi eljárásban állítólag két másik jelölt is jobb eredményt ért el. Eric Mamer bizottsági szóvivő ezt múlt héten azzal magyarázta, hogy a hírekben csak egy előszűrési szakasz pontszámairól volt szó, vagyis nem ez döntött a végleges sorrendről, hanem későbbi interjúk.

A múlt keddi sajtótájékoztatón ugyanakkor felvetették, hogy bár a felvételin a hírek szerint németül és angolul is megfelelt, az európai parlamenti képviselő jellemzően németül szólal meg és a német tolmácsolást hallgatja, így felmerült a kérdés, hogy hogyan tud majd kapcsolatot tartani az uniós vállalkozásokkal. Majd az idő elárulja – válaszolta múlt héten Mamer.

Pieper ráadásul részben Thierry Breton belső piaci biztos alatt dolgozott volna. Épp ő volt – három másik liberális és szocialista társával együtt – az egyik aláírója a levélnek, amit állítólag európai bizottsági tagok írtak von der Leyen elnöknek. A dokumentumban a Politico szerint arra panaszkodtak, hogy a kinevezés „felvet kérdéseket a folyamat átláthatósága és pártatlansága iránt”.

Pieper épp Breton kritikájával magyarázta a Handelsblattnak a visszalépését. Úgy látta, a biztos „bojkottálja” a kinevezését és így nincs lehetősége, hogy betöltse a posztját. „Kizárólag pártpolitikai motivációt” látott a háttérben.

Az Európai Parlament (EP) is kritizálta a döntést egy csütörtöki, költségvetési zárójelentéshez beadott módosítójában. Sajnálta, hogy a hírek alapján „a sikeres pályázót végül annak ellenére nevezték ki, hogy az alulreprezentált tagállamokból származó fennmaradó két női jelölt a felvételi értékelés során jobb eredményt ért el”. Ez „megkérdőjelezi, hogy figyelembe vették-e az érdemek, a nemek és a földrajzi egyensúly elvét”. Az EP

„aggodalommal állapítja meg, hogy a sikeres jelölt Ursula von der Leyen” európai bizottsági elnök „saját német politikai pártjának leköszönő tagja”.

A nagy többséggel megszavazott módosító felszólította az Európai Bizottságot: „orvosolja a helyzetet azáltal, hogy visszavonja a kinevezést, és valóban átlátható és nyílt eljárást indít az uniós kkv-követ kiválasztására”. A szöveg azt is megjegyzi, hogy a kinevezéssel az AD15-ös kategória jár – ez az Euronews szerint a második legmagasabb szint akár több mint 19 ezer eurós alapfizetési sávval, bár a pontos összeget nem árulták el a múlt keddi sajtótájékoztatón.

A módosítónak ugyan nincs közvetlen következménye, de a júniusi EP-választások után az új képviselők az Európai Bizottság elnökét is újraválasztják, és von der Leyen maradna a posztján. A felmérések alapján ismét a mostani néppárti-szocialista-liberális koalíció adhat biztos többséget, de megerősödnek a jobboldali, euroszkeptikus és EU-ellenes pártok. (Arról, hogy a bizottsági elnök kampányának még milyen akadályokkal kell megküzdenie, ebben a cikkben írtunk bővebben.) „A dolgok máshogy fognak kinézni az európai parlamenti választás után az előre látható többségekkel” – tweetelte Pieper kedden. Az Európai Bizottság az aznapi sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó kommentálni az EP-képviselő megjegyzéseit.

A lemondásról kiadott bizottsági nyilatkozat – ahogy múlt héten Eric Mamer szóvivő is – hangsúlyozta: minden uniós intézmény önállóan dönt a magasabb szintű tisztviselőiről, és ezt tiszteletben kell tartani. A közlemény erre hivatkozva arról ír: von der Leyen az EP-választásokig felfüggesztette, hogy ismét megnyissák a felvételi eljárást a követi posztra. Mamer kedden azzal indokolta a lépést, hogy a voksolás után jobb környezetben tudnak majd dönteni, ami a majdani kinevezettnek és az intézményeknek is jobb. Amennyire tudja, az elnök és nem a teljes testület határozott úgy, hogy halasszák az új követ kiválasztását.

Címlapkép: Philippe Buissin / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!