Rakétapárbaj Szíria felett, támadás ért egy tankhajót

2024. március 19. – 10:32

frissítve

Rakétapárbaj Szíria felett, támadás ért egy tankhajót
Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael kedden több rakétát indított Damaszkusz környéki célpontok ellen, a szíriai védelmi minisztérium azonban közölte, hogy – a viszonylag korszerű orosz légvédelmi rendszerekkel rendelkező – légvédelem „egy részüket” le tudta szedni. A Reuters értesülései szerint Izrael a szíriai polgárháborúban az Aszad-rezsim hatalmon tartáában elévülhetetlen érdemeket szerzett Hezbollah libanoni határvidéken található bázisai és egyik lőszerraktára ellen intézett támadást. 48 órán belül ez már a második csapás volt az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet/milícia Kalamún hegyvidéken található erősségei ellen. Egy másik keddi csapás pedig egy Damaszkusztól 40 kilométerre keletre található Hezbollah-erősséget ért.

A Jemen nyugati részét ellenőrzése alatt tartó, a gázai háborúba a vörös-tengeri hajóforgalom zargatásával bekapcsolódó húszi gerillák újabb rakétatámadást intéztek egy polgári teherhajó ellen. A célpont ezúttal a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó, de a húszik bejelentésében amerikaiként azonosított Mado tanker volt, mely épp Szingapúrból Szaúd-Arábiába tartott. Károkról, áldozatokról egelőre nem érkezett hír. A húszik azt is közölték, hogy Izrael déli részére is ballisztikus rakétákat lőttek ki; ezt a hírt az izraeli hadsereg is megerősítette. Az IDF beszámolt arról, hogy hétfőn egy „gyanús légi célpont” lépett be Eilat környékén a légtérbe, de a lövedék a senkiföldjén csapódott be. A húszik mégoly korlátozott csapásmérő képessége azért is figyelemre méltó, mivel egy, az USA által vezetett koalíciós erő január óta rendszeresen támadja a húszik – nem kis részben Irán által biztosított – fegyverkészleteit és indítóberendezéseit.

(Reuters)

David Barnea, a Moszad igazgatója széles körű felhatalmazás birtokában Katarban tárgyalt helyi és egyiptomi diplomatákkal egy, a Hamásszal kötendő fegyverszüneti megállapodás részleteiről. A titkosszolgálati vezető – aki állandó szereplője a november óta sikertelen fegyverszüneti tárgyalásoknak – egy „technikai kérdésekkel foglalkozó” izraeli delegációt hagyott Dohában, hogy folytassa az egyezkedést a terrorszervezettel – melynek politikai vezetői pont a katari fővárosban élnek. Az AFP-nek „óvatos optimizmussal” nyilatkozó egyik katari tisztségviselő szerint van esély egy olyan konstrukcióra, melynek értelmében a harcok hat hetes szüneteltetéséért cserébe a Hamász legalább negyven, 2023. október 7-én ejtett túszt szabadon enged.

Több mint 450 zsidó alkotó és hollywoodi szakember írta alá azt a nyílt levelet, amelyben elítélik Jonathan Glazer Oscar-beszédét, amelyet azután mondott el, hogy Auschwitzról és a holokausztról szóló filmje, az Érdekvédelmi terület elnyerte a legjobb nemzetközi film díját.

Glazer a beszédében többek között arról beszélt, az Izraelben és a Gázai övezetben meggyilkoltak „dehumanizáció” áldozatai. „Visszautasítjuk, hogy zsidóságunkat és a holokausztot eltérítse egy olyan megszállás, ami sok ártatlan ember számára konfliktushoz vezetett, legyen szó akár az izraeli október 7-i áldozatokról, vagy Gáza folyamatos támadásáról” – mondta.

A nyílt levélben az áll: „Visszautasítjuk, hogy zsidóságunkat eltérítsék azzal a céllal, hogy erkölcsi egyenlőségjelet tegyenek egy náci rezsim, amely egy népcsoport kiirtására törekedett, és egy izraeli nemzet közé, amely saját kiirtását igyekszik elkerülni”.

A nyilatkozathoz olyan hírességek is csatlakoztak, mint Jennifer Jason Leigh, Amy Sherman-Palladino, Gary Gilbert, a La La Land producere, valamint Joel Fields és Joe Weisberg, a The Americans című sorozat alkotói.

Glazer nem kívánt nyilatkozni.

Az Érdekvédelmi területről írt kritikánkat itt olvashatja, itt pedig kibeszéltük a filmet.

(Variety)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a héten Szaúd-Arábiába és Egyiptomba látogat – jelentette be az amerikai külügyminisztérium miután a Fehér Ház bejelentette, hogy Izrael egy tisztségviselőkből álló csoportot küld Washingtonba, hogy megvitassák a tervezett rafahi offenzívát.

Blinken az október 7-i dél-izraeli Hamász-támadás óta többször is járt a térségben.

A szaúdi és egyiptomi tisztviselőkkel való megbeszélései között szerepel a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek növelése, valamint a terület háború utáni tervezésének megvitatása. “A gázai lakosság száz százaléka humanitárius segítségre szorul” – mondta Blinken, hozzátéve, hogy Izraelnek "abszolút kötelessége2, hogy prioritást adjon a rászorulóknak.

Élelmiszersegélyre váró palesztinok az UNRWA raktáránal Gázavárosban 2024. március 18-án – Fotó: Mahmoud Issa / Reuters
Élelmiszersegélyre váró palesztinok az UNRWA raktáránal Gázavárosban 2024. március 18-án – Fotó: Mahmoud Issa / Reuters

(Guardian)

A Hamász vezetője, Marwan Issa meghalt egy izraeli légicsapásban – közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház tisztviselője. Katonai parancsnokhelyettesként Isza volt a Hamász legmagasabb rangú vezetője, aki a háború október 7-i kezdete óta meghalt. Sem a Hamász, sem Izrael nem kommentálta hivatalosan a haláláról szóló híreket.

A Hamász katonai szárnyának, az Izzedine al-Kasszam Brigádoknak a parancsnokhelyettesét az Európai Unió korábban közvetlenül kapcsolatba hozta a csoport által vezetett október 7-i támadással, amelyben mintegy 1200 ember vesztette életét.

Izraeli médiaforrások arról számoltak be, hogy Isza a múlt héten a Gáza középső részén található Nuseirat menekülttábor alatti alagútkomplexumra mért csapásban vesztette életét.

A magas rangú vezetők közötti összes Hamász-kommunikációs rendszer – amely titkosított alkalmazásokra és futárokra támaszkodik – több mint 72 órára elhallgatott a csapás után, ahogyan az már több korábbi alkalommal is történt, amikor magas rangú Hamász-vezetőket öltek meg.

Szakértők szerint Izrael „a szervezetben magasan álló forrásból” kaphatta az információt Isza tartózkodási helyéről, a csapás pontos végrehajtásához ugyanis tudniuk kellett, hogy pontosan mikor és hol tartózkodik majd, és hogy nem lesznek körülötte izraeli foglyok élő pajzsként használva.

(BBC, Guardian)

  • Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban.
  • Az izraeli hadsereg felszólította a helyieket, hogy hagyják el az al-Sifa kórház környékét. Az al-Sifa a térség legnagyobb kórháza, ami eddig a kitelepítettek, és a sérültek menedéke volt.
  • Izrael éhínséget idéz elő a Gázai övezetben, a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.
  • Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetőjét, az UNRWA példátlannak nevezve a lépést.
  • A gázai háborúról egyeztetett telefonon Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn, ami több mint egy hónapja az első közvetlen kommunikáció a két vezető között.
  • Az EU tagállamai elvi megállapodásra jutottak abban, hogy szankciókat vezetnek be a ciszjordániai palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó izraeli telepesekkel szemben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!