Fehér Ház: Izraeli légicsapásban meghalt a Hamász egyik vezetője

2024. március 19. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász vezetője, Marwan Issa meghalt egy izraeli légicsapásban – közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház tisztviselője. Katonai parancsnokhelyettesként Isza volt a Hamász legmagasabb rangú vezetője, aki a háború október 7-i kezdete óta meghalt. Sem a Hamász, sem Izrael nem kommentálta hivatalosan a haláláról szóló híreket.

A Hamász katonai szárnyának, az Izzedine al-Kasszam Brigádoknak a parancsnokhelyettesét az Európai Unió korábban közvetlenül kapcsolatba hozta a csoport által vezetett október 7-i támadással, amelyben mintegy 1200 ember vesztette életét.

Izraeli médiaforrások arról számoltak be, hogy Isza a múlt héten a Gáza középső részén található Nuseirat menekülttábor alatti alagútkomplexumra mért csapásban vesztette életét.

A magas rangú vezetők közötti összes Hamász-kommunikációs rendszer – amely titkosított alkalmazásokra és futárokra támaszkodik – több mint 72 órára elhallgatott a csapás után, ahogyan az már több korábbi alkalommal is történt, amikor magas rangú Hamász-vezetőket öltek meg.

Szakértők szerint Izrael „a szervezetben magasan álló forrásból” kaphatta az információt Isza tartózkodási helyéről, a csapás pontos végrehajtásához ugyanis tudniuk kellett, hogy pontosan mikor és hol tartózkodik majd, és hogy nem lesznek körülötte izraeli foglyok élő pajzsként használva.

(BBC, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!