Egy hónap után először beszélt egymással telefonon Biden és Netanjahu

2024. március 18. – 10:57

frissítve

Egy hónap után először beszélt egymással telefonon Biden és Netanjahu
Palesztin családok menekülnek a gázai Sifa kórház környékén kialakult tűzharc miatt – Fotó: Dawoud Abo Alkas / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a tagállamok elvi megállapodásra jutottak abban, hogy szankciókat vezetnek be a ciszjordániai palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó izraeli telepesekkel szemben, valamint további megszorító intézkedéseket hoznak a Hamász iszlamista terrorszervezet tagjaira vonatkozóan.

„Szilárd, európai szintű kompromisszum született, a politikai megállapodás megvan”, de – mint közölte – a munka még folytatódik a teljes körű elfogadás érdekében. Azok az országok, amelyek korábban blokkolták a javaslatot, most úgy döntöttek, hogy tartózkodnak a szavazástól – tájékoztatott az uniós diplomácia vezetője. (MTI)

A gázai háborúról egyeztetett telefonon Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn, ami több mint egy hónapja az első közvetlen kommunikáció a két vezető között.

A megbeszélés témái között a humanitárius segélyek bejuttatásának felgyorsítása, valamint az izraeli hadsereg küszöbön álló rafahi offenzívája szerepelt – ez utóbbit az Egyesült Államok csak bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatja. Az izraeli kormány elküldi egy tisztségviselőjét Washingtonba, hogy a tervezett rafahi offenzíváról egyeztessen.

Netanjahu közölte az amerikai elnökkel, hogy országának eltökélt szándéka elérni minden célját Gázában, miközben biztosítja a szükséges humanitárius segítséget a palesztin terület lakosságának.

A két ország között feszültséget okozott az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője által csütörtökön mondott beszéd, melyben Chuck Schumer új választásokat és Benjámin Netanjahu leváltását sürgette, akit akadálynak nevezett.

Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetőjét – közölte az UNRWA és Egyiptom, példátlannak nevezve a lépést a térség masszív humanitárius szükségletei közepette.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa az ENSZ jelentésére alapján a küszöbön álló éhínségre figyelmeztetett a terület északi részén, és azt mondta, hogy látogatásával javítani szeretett volna a humanitárius műveleteken. A főbiztos kairói látogatása alkalmával hangsúlyozta, hogy versenyt futnak az idővel, hogy megelőzzék az éhínséget. Mint mondta, kellő politikai akarattal a Gázai övezetet eláraszthatnák élelmiszerrel a határátkelőkön keresztül.

Az izraeli kormányfő, illetve a külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban a szervezet feloszlatását követelte, miután a zsidó állam hatóságai azzal vádolták meg az UNRWA-t, hogy több alkalmazottja részt vett a 2023. október 7-i terrortámadásban.

Izrael éhínséget idéz elő a Gázai övezetben, a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az Európai Humanitárius Fórumon elmondott beszédében hétfőn. Josep Borrell a kétnapos brüsszeli rendezvényt megnyitva hangsúlyozta: elfogadhatatlan, ha civilek kiéheztetését fegyverként használják bármely háborús konfliktusban.

„Gázában már nem az éhínség küszöbén állunk, hanem az éhínség közepén, amely emberek ezreit érinti” – jelentette ki az uniós főképviselő, aki szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy az éhínség emberi tevékenység következménye. Úgy fogalmazott: a Gázai övezet nemcsak több ezer palesztinnak, hanem „a humanitárius jog elveinek temetője” is.

(MTI)

Az izraeli hadsereg felszólította a helyieket, hogy hagyják el az al-Sifa kórház környékét Gázában, ahol hajnalban ötórás tűzharc zajlott az izraeli katonák és a Hamász fegyveresei között. Az al-Sifa a térség legnagyobb kórháza, ami eddig a kitelepítettek, és a sérültek menedéke volt.

Avichay Adraee, az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője a közösségi médiában közölte: „Felhívás az al-Rimal negyedben és az al-Sifa kórházban és annak környékén tartózkodóknak és kitelepítetteknek: A biztonságuk megőrzése érdekében azonnal hagyják el a területet, és menjenek az al-Rasid (al-Bar) utcán át délre, az al-Mawasi humanitárius területre”.

(BBC)

Az izraeli hadsereg helyi idő szerint nem sokkal 9 óra után egy operatív tájékoztatóban közzétett egy videót arról, hogy állítása szerint „terroristák több kórházépületből lőnek rájuk”. Az IDF azt közölte, hogy „továbbra is precíz műveleti tevékenységet folytat a terrorizmus meghiúsítása érdekében az al-Sifa kórház területén”.

(Guardian)

Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban – közölte az IDF szóvivője hétfőn. Daniel Hagari katonai szóvivő azt mondta, olyan információt kaptak, ami azonnali beavatkozást igényelt, ezért a Sifa kórház területének meghatározott részén „precízen meghatározott” katonai műveletet hajtottak végre, írja az MTI.

Izraeli értesülések szerint a Hamász vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat. Hagari hangsúlyozta, hogy nem a gázai civilek, hanem a civilek mögött rejtőzködő Hamász ellen harcolnak, és igyekeznek elkerülni a civilek sérülését.

Palesztin menekültek a gázai Sifa kórháznál 2023 decemberében – Fotó: AFP
Palesztin menekültek a gázai Sifa kórháznál 2023 decemberében – Fotó: AFP

Az IDF éjjel fél 2-kor vette körül a kórházat, megakadályozva a fegyveresek elmenekülését. Reggelig mintegy 80 palesztint tartóztattak le, felszólították a palesztin fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat.

Az IDF arabul beszélők segítségével kommunikál a kórházban található gázaiakkal, és saját orvosai is részt vesznek a rászorulók segítésében. Az akció mellett humanitárius segélyeket, vizet és élelmet is szállítanak az intézménybe; a betegek és az egészségügyi személyzet evakuálására nincs szükség.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint halottak és sebesültek vannak a kórházban, az intézmény bejáratánál tűz ütött ki, és a kommunikáció megszakadt.

(MTI)

  • A jemeni húszi lázadók drónokat indítottak a Vörös-tenger irányába, amely a világkereskedelem szempontjából stratégiai fontosságú tengeri útvonal.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a nemzetközi közösség hamis vádakat hoz fel az izraeli hadsereg, a kormány és a miniszterelnök ellen a gázai háború megállítása érdekében.
  • Lisztet szállító segélykonvoj érte el a Gázai övezet északi részét, négy hónappal azután, hogy ezekre a területekre utoljára sikerült segélyszállítmányt juttatni.
  • A gázai övezeti Rafah megtámadása nagyon megnehezítené a regionális béke ügyét, mert rengeteg civil áldozattal járna, mondta Olaf Scholz német kancellár.
  • Az izraeli kormány egyhangú szavazással jóváhagyta az október 7-i támadás nemzeti emléknapjának bevezetését.
  • Von der Leyen szerint a Gázai övezet éhínséggel néz szembe, és ez elfogadhatatlan.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!