Nem engedte be Izrael a Gázai övezetbe az UNRWA vezetőjét

2024. március 18. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetőjét – közölte az UNRWA és Egyiptom, példátlannak nevezve a lépést a térség masszív humanitárius szükségletei közepette.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa az ENSZ jelentésére alapján a küszöbön álló éhínségre figyelmeztetett a terület északi részén, és azt mondta, hogy látogatásával javítani szeretett volna a humanitárius műveleteken. A főbiztos kairói látogatása alkalmával hangsúlyozta, hogy versenyt futnak az idővel, hogy megelőzzék az éhínséget. Mint mondta, kellő politikai akarattal a Gázai övezetet eláraszthatnák élelmiszerrel a határátkelőkön keresztül.

Az izraeli kormányfő, illetve a külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban a szervezet feloszlatását követelte, miután a zsidó állam hatóságai azzal vádolták meg az UNRWA-t, hogy több alkalmazottja részt vett a 2023. október 7-i terrortámadásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!