Öt órán át heves tűzharc zajlott a gázai Sifa kórházban

2024. március 18. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban – közölte az IDF szóvivője hétfőn. Daniel Hagari katonai szóvivő azt mondta, olyan információt kaptak, ami azonnali beavatkozást igényelt, ezért a Sifa kórház területének meghatározott részén „precízen meghatározott” katonai műveletet hajtottak végre, írja az MTI.

Izraeli értesülések szerint a Hamász vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat. Hagari hangsúlyozta, hogy nem a gázai civilek, hanem a civilek mögött rejtőzködő Hamász ellen harcolnak, és igyekeznek elkerülni a civilek sérülését.

Palesztin menekültek a gázai Sifa kórháznál 2023 decemberében – Fotó: AFP
Palesztin menekültek a gázai Sifa kórháznál 2023 decemberében – Fotó: AFP

Az IDF éjjel fél 2-kor vette körül a kórházat, megakadályozva a fegyveresek elmenekülését. Reggelig mintegy 80 palesztint tartóztattak le, felszólították a palesztin fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat.

Az IDF arabul beszélők segítségével kommunikál a kórházban található gázaiakkal, és saját orvosai is részt vesznek a rászorulók segítésében. Az akció mellett humanitárius segélyeket, vizet és élelmet is szállítanak az intézménybe; a betegek és az egészségügyi személyzet evakuálására nincs szükség.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint halottak és sebesültek vannak a kórházban, az intézmény bejáratánál tűz ütött ki, és a kommunikáció megszakadt.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!