Az akkugyárak szennyezésénél és vízfogyasztásánál is szigorít az EU

2024. március 12. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament kedden elfogadta az ipari kibocsátásokról szóló irányelv felülvizsgálatát és egy új rendeletet egy emissziós adatokat tartalmazó portálról.

Az új szabályok az EP közleménye szerint kötelezővé teszik a legszigorúbb elérhető kibocsátási szintek meghatározását az érintett ágazatokban. A vízhiány elleni küzdelem érdekében a vízfogyasztásra környezetvédelmi teljesítménycélokat kell bevezetni. A hulladékra, az erőforrás- és energiahatékonyságra, valamint a nyersanyag-felhasználásra a célok egy tartományon belül lesznek.

A felülvizsgált irányelv mostantól a bányákra és az akkumulátorokat gyártó nagy létesítményekre is kiterjed. A jogszabály a jelentősebb sertés- és csirketelepekre is vonatkozik majd, de bizonyos feltételek mellett lesznek kivételek például az ökológiai gazdaságokkal. 2026 végéig értékelik, hogy szükség van-e további intézkedésekre például a szarvasmarháknál, és kell-e egy viszonossági záradék, hogy a nem uniós termelők az EU-ba exportálva hasonló követelményeket teljesítsenek-e.

Egy már meglévő adatbázis továbbfejlesztésével létrehoznak egy uniós ipari kibocsátási portált is, ahol bárki hozzáférhet az összes adathoz az uniós engedélyekről és helyi szennyező tevékenységekről.

Az előírásoknak nem megfelelő vállalatokat a legsúlyosabb jogsértéseknél az éves uniós forgalmuk legalább három százalékára büntethetik. Az uniós országok kötelesek biztosítani a jogot, hogy ha nem tartják be az előírásokat, a polgárok kártérítést követelhessenek az egészségükben okozott károkért.

Az irányelv felülvizsgálatát 393 igen szavazattal, 173 ellenében és 49 tartózkodással fogadták el. A jegyzőkönyv szerint a magyar képviselők közül a szavazók – köztük a KDNP-s Hölvényi György és a fideszesek – mind támogatták a javaslatot, ahogy a kibocsátási portálról szóló új rendeletet is. Utóbbira összesen 506 igen szavazat érkezett 85 ellenében és 25 tartózkodás mellett.

A jogszabályokat még a miniszteri Tanácsnak is jóvá kell hagynia, de erről már előzetesen politikai alkut kötött az Európai Parlamenttel, így várhatóan már csak formaság lesz a szavazás. Miután ez is megtörtént, kihirdették és hatályba is lép az irányelv, a tagállamoknak szűk két évük lesz rá, hogy megfeleljenek neki.

A Telexen korábban cikksorozatban foglalkoztunk a magyar akkumulátorgyártással, így többek között azzal is, hogy mérgeznek-e az ilyen üzemek és mennyire tartják be a szabályokat, illetve mennyire igazodnak hozzájuk a nemzeti törvények Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!