Szinte egyhangúlag támogatták az EP-ben a Navalnij halála miatt kiadott nyilatkozatot, a Fidesz tartózkodott

2024. február 29. – 16:42

Szinte egyhangúlag támogatták az EP-ben a Navalnij halála miatt kiadott nyilatkozatot, a Fidesz tartózkodott
Virágok az Európai Parlament brüsszeli épületénél – Fotó: Luis Millan / Európai Parlament / Európai Unió

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament határozottan elítéli Alekszej Navalnij meggyilkolását, és teljes mértékben támogatja Julia Navalnaja eltökélt szándékát, hogy folytassa férje munkáját a testület közleménye szerint. Csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban a képviselők hangsúlyozzák, hogy Navalnij haláláért a teljes büntetőjogi és politikai felelősség az orosz államot, és különösen annak elnökét, Vlagyimir Putyint terheli, akit felelősségre kell vonni.

Vizsgálatot követelnek

A képviselők arra figyelmeztetnek, hogy Navalnij meggyilkolása újabb jele az Oroszországban egyre fokozódó és rendszerszintű elnyomásnak. Követelik, hogy független és átlátható nemzetközi vizsgálatot folytassanak Navalnij meggyilkolásával kapcsolatban az igazság feltárásáért és az igazságszolgáltatás biztosításáért.

Az állásfoglalás szerint Oroszország politikai rendszerét egy megszilárdult, tekintélyelvű, féktelen korrupcióval rendelkező rezsim irányítja, amely a demokrácia látszatát keltő, manipulált választásokat használ, és minden hatalmat Vlagyimir Putyin kezében összpontosít. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az orosz népet nem lehet összetéveszteni a „Kreml háborúskodó, autokratikus és kleptokrata rezsimjével”. A képviselők szolidaritásukat fejezik ki mindazokkal Oroszországban és azon túl, akik a brutális elnyomás és a súlyos személyes következmények ellenére továbbra is bátran kimondják az igazságot.

Alekszej Navalnij megtestesítette az orosz szabadságért és az oroszországi demokráciáért folytatott küzdelmet a „jövő szép Oroszországáról” szóló álmával, mondják a képviselők, akik felszólítják az EU-t és tagállamait, hogy továbbra is mutassanak töretlen szolidaritást és támogassák aktívan a független orosz civil társadalmat és a demokratikus ellenzéket.

Sürgetik a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket megvalósítható lehetőségek keresésére, hogy kiszabaduljanak a bebörtönzéstől és elnyomástól szenvedők, különösen a beteg vagy megkínzott politikai foglyok, beleértve a fogolycserék lehetőségét is.

Oroszország 2022-es teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta az orosz hatóságok fokozták az ellenzéki hangok elnyomását az országban – figyelmeztetnek az EP-képviselők, akik azt szeretnék, ha az EU, a tagállamok és a hasonlóan gondolkodó partnerek világszerte folytatnák Ukrajna politikai, gazdasági, pénzügyi és katonai támogatását, amely a legjobb válasz a Kreml-rezsim elnyomó gyakorlatára.

A képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy hosszú távú stratégiai politikát Oroszország kezelésére, amely hatékonyan reagál az uniós kapcsolatok mai valóságára, az oroszországi emberi jogi helyzetre, valamint az orosz civil társadalom és a száműzetésben élő ellenzéki képviselők támogatási igényeire.

Még a szélsőjobb nagy része is támogatta

Az állásfoglalást 506 igen szavazattal, 9 ellenében és 32 tartózkodással fogadták el. Az EP összesítése szerint a Fidesz gombot nyomó képviselői tartózkodtak. A frakciók mindegyike nagyrészt vagy teljesen egyöntetűen támogatta a javaslatot. még a szélsőjobboldali Identitás és Demokráciától is 31 igen érkezett, 14-en tartózkodtak, és egy képviselő nyomott nemet. Az euroszkeptikus ECR-ben szintén csak egy ellenző akadt, 46-an támogatták a javaslatot, senki sem tartózkodott. (Olasz lapok szerint Orbán Viktor arról beszélt, hogy a Fidesz ehhez a csoporthoz fog csatlakozni, egy uniós intézményben és az EU-tól független Európa Tanácsban ez már meg is történt.)

Ahogy arról korábban írtunk, Julija Navalnaja beszédet mondott szerda délelőtt az EP plenáris ülésén. A Fidesz képviselői ezalatt nem voltak bent, az utána követő szavazáson viszont többen is részt vettek, Gál Kinga pedig a megelőző, védelempolitikáról szóló vitán felszólalt, majd rögtön távozott. A fideszes politikus délután, a csütörtökön megszavazott javaslat vitáján együttérzését fejezte ki a gyászoló család tagjaival és egyetértett azzal, hogy ki kell vizsgálni Navalnij halálának körülményeit. „Kiállunk az emberi méltóság mellett, nyugodjék békében” – mondta, mielőtt áttért volna az ukrajnai háborúra.

Julija Navalnaja korábban az uniós külügyminiszterekkel is találkozott a tagállami Tanács ülésén, de az ezt követő sajtótájékoztatóján erről egyetlen szót sem ejtett Szijjártó Péter.

A magyar Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői nyitóülésén az ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeztek a nemrég meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusra. A megemlékezést Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kezdeményezte, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk képviselői azonban ülve maradtak. „Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz–KDNP Putyin zsoldjában nem állt fel, ez szégyen” – reagált erre Tordai. Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül az ellenzék akcióját. Először megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy „Navalnij-ügyben megőrizték a hidegvérüket”. Azzal indokolta a kormánypárti politikusok ülve maradását, hogy „sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Minden szükséges eszközzel támogatnák Ukrajnát

A képviselők arról is elfogadtak egy állásfoglalást, hogy az EU minden szükséges eszközzel támogatnia támogassa Ukrajnát, orosz invázió legyőzésére. A 451 igennel, 46 ellenében, 49 tartózkodással megszavazott szövegben a képviselők úgy vélik: a fő cél, hogy Ukrajna megnyerje a háborút, és súlyos következményekre figyelmeztetnek, ha ez nem történik meg. A képviselők szerint más autoriter rezsimek figyelik, hogyan alakul a helyzet, hogy felmérjék saját mozgásterüket az agresszív külpolitikára. „Nem szabadna önkorlátozással visszafogni az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget”, és mindent meg kell adni, hogy Ukrajna visszaszerezze a nemzetközileg elismert területe feletti teljes ellenőrzést, beleértve például a nagy hatótávolságú rakétákat.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy sürgősen kell egy szilárd jogi rendszer, amellyel elkobozhatják és felhasználhatják a befagyasztott orosz állami tulajdonú vagyont. Arra is felszólítják az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki az Oroszország és Belarusz elleni szankciós politikáját például az orosz urántermékek importjának betiltásával, a nukleáris együttműködések megszüntetésével, valamint az orosz mezőgazdasági és halászati termékek, valamint a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának teljes embargójával.

A szavazó magyar képviselők közül a fideszesek ellenezték, a jobbikos Gyöngyösi Márton és a momentumosok támogatták a javaslatot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!