Von der Leyen: Lehet, hogy nem azonnali a háborús fenyegetés, de nem lehetetlen

2024. február 28. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt években több olyan illúzió is szertefoszlott, mint például hogy Európa önmaga eleget tesz a biztonságáért – jelentette ki az uniós védelempolitikáról szerdán rendezett európai parlamenti vitán Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke szerint sürgősen fel kell ébrednünk, és el kell kezdenünk a munkát egy európai biztonsági architektúrán, mert az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a világ olyan veszélyes, mint amilyen generációk óta nem volt.

„Lehet, hogy nem azonnali a háborús fenyegetés, de nem lehetetlen. Nem szabad eltúlozni a háború kockázatát, de fel kell készülni rá.”

Az európai szuverenitás „arról szól, hogy magunk vállalunk felelősséget azért, ami létfontosságú”. Többet, jobban és európaibb módon kell költeniük erre a célra, a következő öt évben „fel kell turbósítani” a védelmi képességeket.

A jó hír, hogy szerinte ezt a munkát már megkezdték. Ukrajna támogatásával bizonyították, hogy egy szuverénebb Európa nem csak vágyálom, és (a Vörös-tengeri uniós katonai misszióval) segítenek a világ egyik legfontosabb vízi útvonalának biztosításában. A tagállamok tavaly ötödével növelték a védelmi kiadásaikat, de az EU védelmi alapjából közös kezdeményezésekbe is befektetnek, és egy programmal 2025-re évi kétmillió tüzérségi lőszer gyártására lesznek képesek. Heteken belül bemutatják az első uniós hadiipari stratégiát, amelyet egy befektetési program is kísérni fog. A cél a közös beszerezés, amivel kevésbé széttöredezetté és egymással könnyebben együttműködővé válhatnak a tagállami hadseregek. Egy védelmi innovációs irodát is felállítanak Kijevben, és ha a júniusi EP-választás után ismét ő vezetné az Európai Bizottságot, külön biztost nevezne ki az uniós védelempolitikának.

Az EU nem fogja pótolni a NATO-t, épp ellenkezőleg, az észak-atlanti szövetséget is erősíti. Örült, hogy Svédország is csatlakozik a NATO-hoz, és gratulált a svéd miniszterelnöknek a „történelmi lépéshez az országának és a közös biztonságunknak”. (Utolsóként a magyar parlament a héten szavazta meg a svéd tagság ratifikációját.)

A Fidesz is támogatja az uniós védelempolitikát

Európának béke és stabilitás kell, ezért támogatjuk a közös védelempolitikát és az ipart, emelte ki Gál Kinga. A fideszes politikus ugyanakkor arra panaszkodott, hogy a témáról készült európai parlamenti jelentés ideológiai alapú és ilyen okból, alaptalanul támadja az Európai Bizottság bővítésért felelős tagját (a magyar kormány által kijelölt Várhelyi Olivért). Ellenezik a javaslatokat, hogy egyhangú döntéshozás helyett minősített többségre térjenek át, és elfogadhatatlanok a támadások a hazai kormány ellen, ami elítéli az orosz támadást, és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, de a béke pártján áll.

Európa a második világháború óta a legnagyobb biztonsági fenyegetéssel néz szembe, ezért meg kell mutatnia, hogy képes megvédeni magát, jelentette ki Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnöke ehhez előfeltételnek tartja egy európai hadsereg jogi keretének létrehozását uniós és tagállami szinten is, ezt közös katonai projekteknek kellene követnie. A következő Európai Bizottságnak elsődlegesen kellene kezelnie a védelmet. Egy biztosra lenne szükség a közös hadsereg, haditengerészet és légierő megteremtéséhez, és egy olyanra, amely összehangolja a hírszerzést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!