A Fidesz is támogatta az Ukrajna miatt indult uniós lőszerprogramot

2023. július 13. – 16:52

A Fidesz is támogatta az Ukrajna miatt indult uniós lőszerprogramot
Tüzérségi lőszerek a német Rheinmetall unterlüssi üzemében 2023. június 6-án, amelyeket az Ukrán Védelmi Erők Panzerhaubitze 2000-eseihez gyártottak. A magyar kormány a haderőfejlesztési programjában összesen 24 ilyen önjáró tarackot rendelt, és több új hadiüzemet létesítene – Fotó: Axel Heimken / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta az uniós fegyveripart felpörgető kezdeményezést. Ahogy arról korábban írtunk, a tervezet 500 millió euróval (nagyjából 200 milliárd forinttal) és ideiglenesen lazább szabályokkal segítené a – főleg tüzérségi – lőszerek gyártását a következő két évben.

Az angolul ASAP (mielőbb) rövidítésű kezdeményezésről múlt héten egyezett meg a két döntéshozó, az Európai Parlament és a tagállami Tanács, így a mostani szavazás már nagyjából csak formaság volt. A márciusi javaslat elfogadása kivételesen gyorsan halad.

Az ASAP a harmadik, hosszabb távú elem abban a csomagban, amivel Ukrajnát segítenék évi egymillió tüzérségi lőszerrel. Ugyanakkor az nincs kikötve, hogy a támogatott fejlesztések után csak az orosz invázió alatt álló EU-tagjelöltnek lehet termékeket szállítani, és a javaslat mellett korábban a Fidesz is kiállt.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán is elmondta, hogy Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, így a lőszergyártás felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban. Az ukrajnai háborús eszkaláció felszínre hozta a közös katonai védelmi képességek hiányosságait és rámutatott, hogy meg kell erősíteni a védelmi ipart.

Az Euronews szerint a jelen lévő fideszes képviselők meg is szavazták a javaslatot, amelyet 505 igen, 56 nem és 21 tartózkodás mellett fogadott el az EP.

Ahogy arról korábban írtunk, Oroszország Ukrajna elleni inváziója új lendületet adott az Európai Unió közös védelempolitikájának, és ez a magyar kormány katonai fejlesztési törekvéseihez is kapóra jöhet, a kormány új hadiüzemeket akar létrehozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!