A békepárti Fidesz is támogatta a lőszergyártást támogató programot, ami Ukrajna miatt indul

2023. június 2. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön támogatta a törvénytervezetet, amellyel az európai lőszer- és rakétagyártást fel lehet gyorsítani. Ahogy arról korábban írtunk, az EU három elemből álló programmal érné el, hogy képes legyen évi egymillió – főként nagy átmérőjű tüzérségi – lőszert juttatni Ukrajnának. A tegnap támogatott javaslat ennek a harmadik, hosszú távú lába, amellyel az uniós hadiipart segítenék, de azt nem kötik ki benne, hogy a fejlesztésekkel csak ukrán exportra gyárthatnak.

Ahogy arról a javaslatról szóló cikkünkben részletesen írtunk, a lőszergyártás támogatásáról szóló törvény (ASAP) 500 millió euróval és ideiglenesen lazább szabályokkal segítené az uniós lőszergyártást a következő két évben. A képviselők csütörtökön hivatalosan elfogadták az álláspontjukat, hogy támogatják a szöveget, így elkezdhetnek egyezkedni a másik döntéshozóval, a tagállami Tanáccsal. A végső alku után a júliusi parlamenti plenárison szavaznának a jogszabályról az EP közleménye alapján.

A javaslat mellett a Fidesz is kiállt. Gál Kinga, a párt EP-képviselője Facebookon arról írt, „a háborús eszkaláció Ukrajnában nemcsak a közös katonai védelmi kapacitás hiányosságaira mutatott rá, hanem arra is, hogy a védelmi ipar történelmi léptékű technológiai ugrás előtt áll”.

„Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra bővítését és megerősítését, ugyanakkor elkötelezettek vagyunk a szomszédos Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus mielőbbi lezárása iránt, és továbbra sem szállítunk fegyvereket Ukrajnába.

Európa védelmi képességei nem gyengülhetnek az Ukrajnában zajló katonai konfliktus miatt.” A szavazatot leadó fideszes politikusok a voksolás eredménye szerint is támogatták a javaslatot, amelyet 446 igennel, 67 nemmel és 112 tartózkodással fogadott el az EP.

Ahogy arról korábban írtunk, Oroszország Ukrajna elleni inváziója új lendületet adott az Európai Unió közös védelempolitikájának, és ez a magyar kormány katonai fejlesztési törekvéseihez is kapóra jöhet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!