Külföldre is gyártanak majd fegyvert a hat új magyar hadiüzemben, ha bejön Orbánék terve

2023. január 11. – 07:06

Külföldre is gyártanak majd fegyvert a hat új magyar hadiüzemben, ha bejön Orbánék terve
Orbán Viktor miniszterelnök a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján, a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületében, 2022. március 26-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán-kormányok néhány évvel ezelőtt jókora haderőfejlesztésbe kezdtek, de emellett a hazai hadiipar fejlesztését is elindították. Hat új hadiüzem is létrejön az országban, pontosabban kettő már működik, négy pedig kivitelezési vagy tervezési fázisban van. Egy német óriáscéget választott partnerül a kormány a legjelentősebb beruházásokhoz, és kiemelt cél, hogy a felépülő gyárak a hazai igények kielégítése mellett exportra is termeljenek. Megnéztük, mekkora esély van arra, hogy bejönnek a kormány külföldi megrendelésekkel kapcsolatos számításai.

Az elmúlt évtizedekben Magyarország kevés pénzt és energiát fordított a hadsereg fejlesztésére, a hazai hadiipar pedig szinte teljesen megszűnt. A 2010 előtti kormányok egy-két jelentősebb beszerzést (például Gripenek) kivéve szinte teljesen hagyták elsorvadni a honvédséget, amelynek fegyverzetét főként elavult szovjet eszközök alkotják még most is.

Pár évvel ezelőttig lényegében hazai védelmi iparról sem beszélhettünk, szinte egyedüli jelentősebb szereplőként a kis kaliberű kézifegyverlőszereket előállító siroki lőszergyár maradt meg, ami már a luxemburgi székhelyű Beretta kezében van.

A Direkt36 keddi cikkében a magyar haderőfejlesztés folyamatait tekintette át, például azt, hogy az elmúlt időszakban több ezermilliárd forint értékű fegyverbeszerzésekről döntöttek az Orbán-kormányok. Emellett azonban a magyar politikai vezetés a hazai hadiipar fellendítésével is megpróbálkozik.

Mivel egy modern fegyver kifejlesztéséhez nagyon hosszú időre és komoly know-how-ra van szükség, ezért a hazai hadiüzemeket a magyar állam nem egyedül hozza létre, hanem egy nagy német vállalatot is bevont a folyamatba. Néhány hazai fegyvergyár felépítésének a 130 éve alapított, Európa egyik kiemelkedő hadi cégének tekinthető Rheinmetall-lal társulva vágtak neki. Vegyesvállalatokat hoztak létre, amelyekben többségi tulajdonos – 51 százalékos tulajdonrésszel – a német fegyvergyártó vállalat, a fennmaradó 49 százalék pedig a magyar államé.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszél az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepség után a Petőfi Sándor laktanyában, 2022. október 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszél az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepség után a Petőfi Sándor laktanyában, 2022. október 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A hat új magyar hadiüzem közül a következő négy építésében és üzemeltetésében vesz részt a Rheinmetall.

  • Zalaegerszergen Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem épült. Itt a próbaüzem 2022 második felében volt, a sorozatgyártás 2023-tól kezdődhet, a tervek szerint évi 40-50 harcjárművel. Zalaegerszegen a ZalaZone tesztpályának van harcjárművek tesztelésére alkalmas része is.
  • Kaposváron török licenc alapján kezdődhet meg a közeljövőben a Gidrán nevű négykerék-meghajtású, aknák ellen is védelmet nyújtó páncélozott jármű gyártása. Az első üzemcsarnokot már átadták. A magyar 4×4-es járműveket Maróth Gáspár szerint a töröknél magasabb ipari sztenderdek alapján, jobb technológiai színvonalon gyártják majd. Szó van arról, hogy Kaposváron a török–magyar együttműködést kiterjesztik drónok és más autonóm repülő eszközök gyártására.
  • Nyírteleken radargyártó üzem épül. A magyar beszállítók már a program első fázisában részt vesznek, amikor a lokátorokat Izraelben szerelik össze. A második fázisban, 2025-től az összeszerelés is az új nyírségi gyárban történik.
  • Várpalotán közepes és nagy kaliberű lőszereket előállító üzem jön létre, decemberben tették le a gyár alapkövét. A termelés 2024 második felében kezdődhet a tervek szerint. A komplexum része lesz egy robbanóanyagot gyártó üzem is.
Szita Károly polgármester, Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő és Varga Mihály pénzügyminiszter megtekint egy Gidrán harcjárművet az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park kaposvári szakmai workshopján, 2022. március 19-én – Fotó: Varga György / MTI
Szita Károly polgármester, Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő és Varga Mihály pénzügyminiszter megtekint egy Gidrán harcjárművet az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park kaposvári szakmai workshopján, 2022. március 19-én – Fotó: Varga György / MTI

A két másik gyárban már elkezdődött a termelés, de ezek nem a Rheinmetallhoz kapcsolódnak.

  • Kiskunfélegyházán a magyar állami HM Arzenál Zrt. kézifegyvergyárában cseh licenc alapján gyártanak gépkarabélyokat, géppisztolyokat és maroklőfegyvereket. Hamarosan mesterlövészpuskák sorozatgyártása is megkezdődhet, illetve nemrég egy magyar fegyvercsalád fejlesztésébe is belefogtak.
  • Gyulán tavaly nyáron adták át a helikopteralkatrész-gyárat, amelynek 51 százalékos tulajdonrésze az Airbusé, a magyar állam itt is kisebbségi tulajdonos. Az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak acélból és titánból precíziós alkatrészeket, emellett az ajtópanelek egy részét is itt állítják elő.

A fegyvergyáraktól függetlenül is létrejött egy nagy üzlet egy magyar szereplő és a német hadi cég között: a Rheinmetall egy évvel ezelőtt 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a kormányközeli 4iG Nyrt.-ben, a két cég összefonódásáról ebben a cikkben írtunk részletesen. Később a két cég a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-vel közös védelmi ipari leányvállalatot is alapított.

Illetve a magyar tulajdonú, de nem itthon termelő hadi cégek között meg kell említeni a kis méretű repülőgépeket gyártó Aero Vodochodynevű, eredetileg cseh céget is, amely korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter érdekeltségébe tartozott, aztán Hernádi Zsolt Mol-vezérhez került.

És néhány éve magyar állami tulajdonba került az ausztriai Hirtenberger Defence aknavetőgyár is.

Orbánék abban bíznak, külföldön is lehet kereslet

A gyulai üzem az Airbus sokféle helikopteréhez – katonai és civil forgószárnyasokhoz is – gyárt alkatrészeket, de

a másik öt gyárnál egyelőre annyi biztos, hogy a magyar haderő számára gyártanak eszközöket.

A döntéshozók többször beszéltek arról, hogy a magyar ellátási szükséglet kielégítésén túl mindenképpen exportálni is szeretnének az itthon gyártott páncélos járművekből, radarokból, kézifegyverekből és lőszerekből is, és időnként megemlítik, hogy érdeklődnek is a hazai gyártású hadieszközök iránt külföldről, konkrét megállapodásról azonban egyelőre nem tudni.

A magyar védelmi fejlesztéseket sokáig koordináló Maróth Gáspár két évvel ezelőtt arról beszélt a Portfoliónak, hogy azokban az országokban, amelyekben pusztán a saját igényeik kielégítésére építik ki a hadiipart, egy idő után az ebben részt vevő cégek finanszírozása jelentős ballaszt lesz. „Ezzel szemben mi azért hozunk létre vegyesvállalatokat a piac vezető szereplőivel, mert egyértelműen megtérülésre, piaci eredményre számítunk. […] Minden közpénzt, amit beteszünk a hadiipar fejlesztésébe, megtérülési szándékkal helyezünk ide. Egy gyár kifejlesztése, felépítése kettő-öt év annak technikai színvonalától függően, a megtérülés általában öt és tíz év közötti” – mondta.

Azt is megemlítette a 2021-es interjúban, hogy nagy fokú expanziót látnak a globális hadiiparban, a haditechnikai eszközök kereskedelmében, arra számítanak, markánsan bővül a piac. Azóta ugye kitört egy hatalmas, pusztító háború a szomszédunkban, és egyre több ország jelenti be, hogy rövid időn belül jelentősen növeli, másfélszeresére, duplájára emeli annak a pénznek a mennyiségét, amit ezentúl minden évben hadi kiadásokra fordít.

A magyar exportkilátásoknak kedvezhet az is, hogy sok ország hosszú időn át elhanyagolta a hadseregét, ebből kifolyólag relatíve kevés eszköze van. A kelet-közép-európai térségben pedig még mindig nagyon sok az elavult, szovjet időkből származó technika, tehát lehet kereslet a fejlett, nyugati tudásra épülő eszközökre.

Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára beszédet mond az Airbus új gyulai gyárának átadásán, 2022. július 28-án – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára beszédet mond az Airbus új gyulai gyárának átadásán, 2022. július 28-án – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Árnyalhatja viszont a képet, hogy a nemzetközi piacon a nagy katonai beszerzéseknél a gyártó sokszor biztosítja a megrendelő számára az ottani gyártás, vagyis inkább az összeszerelés lehetőségét. Tehát a csúcstechnikát, az igazán nagy hozzáadott tudásértéket képviselő elemeket legyártják a know-how valódi birtokosának országában, de hogy a megrendelő is jobban magáénak érezze a beszerzést és az eszközöket is, a gyártás kevésbé bonyolult fázisát átadják a száz- vagy akár ezermilliárdokat fizető megrendelőnek.

A brutális sebességgel fegyverkező Lengyelország például nemcsak Amerikától és Németországtól vásárol százával és ezrével tüzérségi rendszereket, tankokat és más harcjárműveket, hanem például Dél-Koreától is, és azok a szerződések is lehetővé teszik, hogy az eszközök jelentős részét az európai országban rakják össze. És a Rheinmetall is ezt az üzletpolitikát folytatja például Görögország esetében is pont a Lynxekkkel kapcsolatban, nekik is felajánlották az ottani összeszerelést.

Sőt, amikor tavaly a szlovák kormány bejelentette, hogy beszereznének 150 lövészpáncélost – tehát olyan eszközt, mint amilyen az itthon is gyártott Lynx –, akkor a magyar kormány azonnal felajánlotta, hogy magyar gyártású Lynxeket tudnánk biztosítani nekik. Azonban a Rheinmetall is közölte: ha Szlovákia a Lynxet választaná, akkor felhúznak ott egy új összeszerelő és javítóüzemet, tesztpályával együtt.

Katonai K+F bázist is terveznek

A magyar hadiipari stratégia megalkotói azt is hangsúlyozni szokták, hogy a kutatás-fejlesztés is fontos része a fejlesztéseknek, sőt ezek összehangolására létrehozzák a védelmi innovációs kutatóintézet, amely 2025-ben kezdi meg a működését. Ennek egy közlemény szerint Budapesten, Szegeden és Zalaegerszegen is lesz majd tagintézménye, Palkovics László a tervezett kutatóbázis kapcsán azt mondta, a hazai hadiiparba az „elveszett” mérnöki tudást is vissza kell hozni.

A miniszteri posztról távozó Palkovicsot egyébként az állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezetőjének nevezték ki. A cikk írásakor küldtünk neki kérdéseket a hazai védelmi ipar kutatás-fejlesztési tevékenységének fontosabb irányaival kapcsolatban, de válasz még nem érkezett.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!