Magyarország nyithat kaput az EU felé a török páncélosoknak

2021. február 11. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában átvette Benkő Tibor honvédelmi miniszter az első tíz, török gyártású Gidrán páncélozott járművet. A jövőben több, ehhez hasonló páncélost gyártanak majd Magyarországon a török gyártóval közösen, mondta el Benkő.

Az Ejder Yalcin harcjárművet 2014-ben rendszeresítették Törökországban. Az 5,7 hosszú, 2,5 méter magas járműben kilenc katona fér el. A 16 tonnás járművet egy 375 lóerős dízelmotor hajtja, legnagyobb sebessége 120 kilométer óránként, hatótávolsága elérheti a 700 kilométert. Kerekei golyóállóak, alsó páncélzata aknaálló, lövegtornyába egy stabilizált 12,7 milliméteres géppuskát szereltek, írja az MTI.

A Magyar Honvédség 2020 decemberében több mint 300 Gidrán 4x4-es páncélozott kerekes katonai jármű vásárlását jelentette be, amelyeket a török Nurol Makina Ejder Yalcin és NMS 4x4 katonai járműveinek mintájára Magyarországon is gyártják majd, Kaposváron.

Az egyik legkorszerűbb és legmegbízhatóbb négykerék-meghajtású harcászati támogató járműnek számító Gidránok magyarországi előállításánál fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik. Magyarország egyébként az első európai uniós állam, mely ezt a járművet rendszerbe állítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!