Bevásárolta magát a magyar távközlésbe egy német hadicég

2022. január 26. – 14:07

Bevásárolta magát a magyar távközlésbe egy német hadicég
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a német Rheinmetall AG; a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz – közölte a 4iG az MTI-vel kedden.

A többlépcsős ügylet zárásának feltétele, hogy a 4iG közgyűlése elfogadja a társaság új alapszabályát és felügyelőbizottságát, valamint a külföldi vállalatok tulajdonszerzésére vonatkozó jogszabály értelmében a Belügyminisztérium is hozzájáruljon a Rheinmetall AG tulajdonszerzéséhez.

Ha a részletek előtt szeretne képbe kerülni, hogy mit keres a magyar távközlésben egy német hadicég, olvassa el ezt a részletes elemzésünket.

A megállapodásnak megfelelően a Rheinmetall AG tőzsdén kívüli ügylet (OTC) keretében 4iG részvényeket vásárol a KZF Vagyonkezelő Kft.-től. A német nagyvállalat emellett részt vesz egy mindösszesen

125 milliárd forint értékű, több lépésben megvalósuló zártkörű tőkeemelésben is,

amelyben az ügylet tavaly novemberi előzetes bejelentésének megfelelően Jászai Gellért érdekeltsége, az iG COM Magántőkealap és a Rheinmetall mellett az Alpac Capital által kezelt alap is közreműködik. Az ázsiós alaptőkeemelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósul meg.

A tranzakciósorozat főbb lépései között kiemelték: a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó iG COM Magántőkealap

78 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG Nyrt.-ben,

12 hónapos értékesítési tilalmat vállalva a tőkeemeléssel tulajdonába kerülő részvénycsomagra. Ezt követően a 4iG közgyűlést hív össze, hogy a társaság részvényesei elfogadják az új alapszabályt és felügyelőbizottságot, az ellenőrző testületbe a Rheinmetall egy új tagot delegál.

A közgyűlést követően a Rheinmetall OTC ügylet keretében 24,9 millió darab részvényt vásárol Jászai Gellért befektetési társaságától, a KZF Vagyonkezelő Kft.-től, valamint 33,65 milliárd forint értékben tőkét emel a 4iG Nyrt.-ben, 24 hónapos értékesítési tilalmat vállalva a tőkeemeléssel és részvényvásárlással tulajdonába kerülő részvénycsomagra. Majd az Alpac Capital alapja 13,24 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG Nyrt.-ben.

Kiemelték: a részvénycsomag-értékesítés, illetve a tőkeemelések hatásaként Jászai Gellért közvetett tulajdona 56,85 százalékról 50,22 százalékra csökken.

A Rheinmetall AG cégcsoport világszerte több mint 25 ezer alkalmazottal, 6 kontinens 52 országában van jelen innovatív termék- és szolgáltatásválasztékkal, illetve 210 leányvállalatával. Két fő szektorban, a védelmi- és a járműiparban 5 divízióval működik. A védelmi iparban harci járműveket, komplex védelmi rendszereket, informatikai megoldásokat, fegyvereket és lőszereket fejleszt, illetve gyárt. A cég értékesítési árbevétele 2021-ben meghaladta az 5,8 milliárd eurót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!