Joe Biden arról győzködi az izraeli miniszterelnököt, hogy legyen ideiglenes tűzszünet a Gázai övezetben

2024. február 16. – 11:39

frissítve

Joe Biden arról győzködi az izraeli miniszterelnököt, hogy legyen ideiglenes tűzszünet a Gázai övezetben
Az izraeli bombázást követően füst gomolyog a Gázai övezetben fekvő Hán Júnisz felett 2024. február 15-én – Fotó: Said Khatib / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az elmúlt napokban kiterjedt megbeszéléseket folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és ideiglenes tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben. „Az elmúlt napokban hosszasan, közel egy-egy órán át tárgyaltam az izraeli miniszterelnökkel, nagyon határozottan azt érzem, hogy ideiglenes tűzszünetre van szükség a foglyok és a túszok kiszabadításához” – mondta Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón. Az amerikai elnök azt is közölte Netanjahuval, hogy szerinte nem szabad katonai akciót indítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban a palesztin civilek védelmére vonatkozó terv nélkül.

(Sky News)

Az IDF állítása szerint a lerohant gázai kórházban izraeli túszok nevével ellátott gyógyszereket találták meg a katonáik, erről egy fotót is közöltek.

Fotó: IDF
Fotó: IDF



„A gyógyszerek eredetét és felhasználásukat még vizsgáljuk” – áll az IDF közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeretne bejutni a lerohant Hán Júnisz-i El-Nasszer kórházba, ahol az izraeli rajtaütés során öt beteg meghalt. Ez a kórház Gáza jelenleg működő legnagyobb egészségügyi intézménye.

„A kórházban még mindig vannak súlyos sérültek és betegek” – mondta a WHO szóvivője. „Sürgősen üzemanyagot kell juttatni az intézménybe, csak így biztosíthatóak az életmentő ellátások. Megpróbálunk bejutni, a kórházban lévőknek segítségre van szükségük”.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a nemzetközi szervezetekkel egyeztetve megszervezi az orvosi felszerelések és az üzemanyag eljuttatását a kórházba.

Miután az izraeli csapatok csütörtökön lerohanták a Hán Júnisz-i El-Nasszer kórházat, öt beteg meghalt a Hamász által működtetett egészségügyi minisztérium szerint. A CNN cikke arról ír, ez az áramtermelő generátorok és az oxigénrendszer kimaradása miatt haltak meg a páciensek. Több más beteg is veszélyben van a cikk szerint, és terhes nőket is veszélyes körülmények között kellett újra elhelyezni.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő szerint a nemzetközi joggal összhangban járnak el csapataik a kórházban, ahol még nem találtak Hamász által elrabolt túszokat. Márpedig ez volt a kórház lerohanásának fő indoka. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azonban több mint 20 terroristát letartóztattak, akik szerintük részt vettek a háborút kirobbantó 2023. október 7-i támadásban, valamint fegyvereket is találtak a kórházban. Ezt egy rossz minőségű fotóval is illusztrálták, amit a CNN nem tudott hitelesíteni.

Lövöldözés történt az a dél-izraeli Gederában pénteken. A Kaplan kórház szerint ketten is belehaltak sérüléseikbe, négy másik ember megsebesült. Közülük ketten súlyos állapotban kerültek kórházba, ketten könnyebben sérültek meg. A támadót lelőtték a Times of Israel szerint.

A Reuters szerint Eli Levi rendőrszóvivő azt mondta a katonai rádiónak, hogy a Maszmija csomópontnál lőtt rá buszra várakozó emberekre egy elkövető. Levi nem részletezte, hogyan, de semlegesítették a fegyverest. Hozzátette, senki se menjen a környékre, hisz nem tudni, vannak-e még támadók arrafelé.

A Reuters által közzétett, a cikkhez mellékelt fotón amúgy egy bulldózer látszik, ami valószínűleg nekiment egy szétlőtt ablakú autónak, de még nem tudni, ezeknek mi volt a szerepük a támadásban. (Frissítés: a hírügynökség által mellékelt fénykép egy nappal a támadás előtt készült.)

A Reuters hírét illusztráló, egy nappal korábbi fénykép. Fotó: Susana Vera / Reuters
A Reuters hírét illusztráló, egy nappal korábbi fénykép. Fotó: Susana Vera / Reuters

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is együttérzését tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóival. „A támadás emlékeztet bennünket, hogy az egész ország egy front, és hogy a gyilkosok, akik nem csak Gázából jönnek, mindannyiunkat meg akarnak ölni” – közölte a kormányfő.

Nem bízik az izraeli katonai hírszerzés abban, hogy a Hamász végleg felszámolható – írta a Times of Israel egy nem hivatalos, a katonai körökben keringő dokumentumra hivatkozva. Eszerint ugyanis hiába semmisítik meg katonai képességeit a Hamásznak, a szervezet terrorista csoportként, gerillaszervezetként tovább fog működni. A Hamász október 7-i véres terrortámadása után a Gázai övezetben indított katonai akció eredeti célja a Hamász infrastruktúrájának felszámolása volt, hogy a háború után a fegyveres szervezetnek ne legyen esélye ellenőrizni a területet, amelyet 2007 óta politikai szervezetként is kontrollál. A mérsékeltebb Fatah Ciszjordániában meghatározó.

Igaz, az izraeli katonai akció lassan a Gázai övezet teljes infrastruktúrájának megsemmisítéséhez közelít, egyre inkább kérdés, hova volna egyáltalán esélye visszatérni a terület déli szegletében összezsúfolódott 2,3 milliós palesztin lakosságnak, főleg annak ismeretében, hogy az izraeli kormányfő már a kétállami megoldás elvét is elutasítja.

A dokumentumot elsőként megszellőztető Channel 12 szerint az iratot a hétvégén az izraeli hadsereg magas rangú tisztjei is megvitatták, majd vezető politikai körökben is, többek között a nemzeti biztonsági tanács tagjaival.

Korábban már az Egyesült Államokból is érkezett kritika a Hamász megsemmisítésének megfogalmazott céljával kapcsolatban. Elismerték, hogy egy adott szervezet konkrét katonai képességeit lehet gyengíteni, de magát az ideológiai alapot, amely a szervezetet létrehozta, nem lehet megsemmisíteni. Novemberben ebben a szellemben nyilatkozott az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby is.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a Channel 12 által ismertetett dokumentumot.

Utolsó pillanatban törölték a 2010-es években Magyarországon is koncertező Matisyahu reggae-énekes két amerikai koncertjét az új-mexikói Santa Fe-ben, illetve az arizonai Tucsonban. A Sante Fe-i koncertterem azzal magyarázta lépését, hogy 150 dolgozója jelezte aggályait a szükséges biztonsági intézkedések hiánya miatt. Azonban helyi palesztinpárti szervezetek szerint az ő nyomásgyakorlásukra fújták le a fellépéseket.

Maga a 44 éves amerikai énekes – aki rövid, de intenzív drogfüggősége után fedezte fel zsidó identitását, és kezdte el ötvözni zenéjében és szövegeiben a reggae és a hászid kulturát – is abban látja koncertjeinek váratlan törlésének okát, hogy a koncerthelyszínek alkalmazottjainak egy része nem volt hajlandó közreműködni egy szerintük „Izrael-párti” előadó fellépésében.

Az Izraelről némiképp naiv képet dédelgető, de a reggae ethoszának megfelelően egész pályafutása során a Peace&Love&Unity üzenetét hirdető Matisyahu közösségi oldalán kifejtette, hogy „nem járul hozzá a békéhez az, ha megakadályozzák, hogy különböző etnikai és vallási hátterű emberek közösen énekeljenek”, és megígérte helyi rajongóinak, hogy

Nem fogunk a gyűlöletre gyűlölettel válaszolni. Hamarosan találkozunk, és közösen fogunk zenélni és énekelni.

(via Jerusalem Post)

Végleg elutasítja az izraeli kormányfő a kétállami javaslatot, amely szerint Izrael állam mellett létre kell jönnie egy Palesztin Államnak is. „Izrael nem fogadja el a külföldi országok diktátumait állandó palesztin telepekre vonatkozóan” – idézte a Guardian Benjamin Netanjahut, aki szerint a Palesztin Állam létrehozása csak a „terrorizmus megjutalmazása” volna.

Az izraeli hadsereg folyamatosan nyomul előre a Gázai övezetben, nemcsak a Hamászt számolva fel, de lényegében kiürítve a területet – elvégre a 2,3 milliós lakosság csaknem egésze a Gázai övezet déli részében zsúfolódott össze, csak Rafahban 1,5 millióan vannak.

A Gázában folyó harcokkal egy időben egyre intenzívebbek az összecsapások Észak-Izraelben is, amelyet a dél-libanoni Hezbollah támad, ami a konfliktus kiszélesedésével fenyeget.

A Gázai övezet 2,3 millió lakójából 1,5 millió zsúfolódott össze Rafahban és környékén. A város Budapest területének alig egytizedét teszi ki, a háború előtt a városban 280 ezren éltek – írta a Guardian. A lap szerint műholdfelvételeken is látszik, hogyan vált a város egészen zsúfolttá, tovább mélyítve a humanitárius katasztrófát a Gázai övezetben, ahol az izraeli hadsereg indított katonai akciót azután, hogy a Hamász háromezer fegyverese a Gázai övezetből Izraeli településekre támadt, 1200 embert, köztük 840 civilt megölt, 240 embert – köztük nőket és gyerekeket – túszul ejtett, akik közül csak 110 embert sikerült kiszabadítani, a többi túszról pontosat nem tudni, de egy részük bizonyosan életét vesztette.

Menekültek sátortábora Rafahban 2024. február 14-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Menekültek sátortábora Rafahban 2024. február 14-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Gázában a Hamász infrastruktúrájának felszámolását célzó izraeli katonai válaszcsapásokban 28 ezer felett van a palesztin halottak száma, kétharmaduk nő és gyerek.

A térségben nincs elég élelmiszer és ivóvíz, sem gyógyszer, ehhez ugyanis a szükségesnél jóval kevesebb segély érkezik. Gáza északi részén a házak 75-80 százaléka sérült vagy megsemmisült, Gázavárosban az arány 70-80 százalékos. A mindössze 360 négyzetkilométeres Gázai övezet déli felében fekvő Han Júniszban az arány messze 50 százalék felett volt, de mivel a harcok fókusza most kerül igazán erre a területre, a rombolás mértéke vélhetően hamar növekedni fog.

  • Joe Biden amerikai elnök ideiglenes védelmet biztosított az Egyesült Államokban élő palesztinoknak a kitoloncolás ellen.
  • Az Egyesült Államok és a Közel-Kelet meghatározó arab államai – köztük Szaúd-Arábia, Katar, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírégek – egy átfogó, hosszú távú béketerven dolgoznak.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy a polgári lakosság evakuálása után elrendeli az izraeli hadsereg bevonulását a Gázai övezet dél részén fekvő Rafahba.
  • Az izraeli különleges erők behatoltak az al-Nasszer kórházba Hán Júniszban
  • A Gázai övezetben folyó harcok humanitárius célú szüneteltetésére szólította fel Netanjahut Rishi Sunak brit kormányfő.

A csütörtöki eseményeket itt lehet visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!