Egyiptom felkészül a lehetséges menekültáradatra Rafahon át

2024. február 16. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Gázai övezet 2,3 millió lakójából 1,5 millió zsúfolódott össze Rafahban és környékén. A város Budapest területének alig egytizedét teszi ki, a háború előtt a városban 280 ezren éltek – írta a Guardian. A lap szerint műholdfelvételeken is látszik, hogyan vált a város egészen zsúfolttá, tovább mélyítve a humanitárius katasztrófát a Gázai övezetben, ahol az izraeli hadsereg indított katonai akciót azután, hogy a Hamász háromezer fegyverese a Gázai övezetből Izraeli településekre támadt, 1200 embert, köztük 840 civilt megölt, 240 embert – köztük nőket és gyerekeket – túszul ejtett, akik közül csak 110 embert sikerült kiszabadítani, a többi túszról pontosat nem tudni, de egy részük bizonyosan életét vesztette.

Menekültek sátortábora Rafahban 2024. február 14-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Menekültek sátortábora Rafahban 2024. február 14-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Gázában a Hamász infrastruktúrájának felszámolását célzó izraeli katonai válaszcsapásokban 28 ezer felett van a palesztin halottak száma, kétharmaduk nő és gyerek.

A térségben nincs elég élelmiszer és ivóvíz, sem gyógyszer, ehhez ugyanis a szükségesnél jóval kevesebb segély érkezik. Gáza északi részén a házak 75-80 százaléka sérült vagy megsemmisült, Gázavárosban az arány 70-80 százalékos. A mindössze 360 négyzetkilométeres Gázai övezet déli felében fekvő Han Júniszban az arány messze 50 százalék felett volt, de mivel a harcok fókusza most kerül igazán erre a területre, a rombolás mértéke vélhetően hamar növekedni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!