Az izraeli katonai hírszerzés szerint nem lehet végleg felszámolni a Hamászt

2024. február 16. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nem bízik az izraeli katonai hírszerzés abban, hogy a Hamász végleg felszámolható – írta a Times of Israel egy nem hivatalos, a katonai körökben keringő dokumentumra hivatkozva. Eszerint ugyanis hiába semmisítik meg katonai képességeit a Hamásznak, a szervezet terrorista csoportként, gerillaszervezetként tovább fog működni. A Hamász október 7-i véres terrortámadása után a Gázai övezetben indított katonai akció eredeti célja a Hamász infrastruktúrájának felszámolása volt, hogy a háború után a fegyveres szervezetnek ne legyen esélye ellenőrizni a területet, amelyet 2007 óta politikai szervezetként is kontrollál. A mérsékeltebb Fatah Ciszjordániában meghatározó.

Igaz, az izraeli katonai akció lassan a Gázai övezet teljes infrastruktúrájának megsemmisítéséhez közelít, egyre inkább kérdés, hova volna egyáltalán esélye visszatérni a terület déli szegletében összezsúfolódott 2,3 milliós palesztin lakosságnak, főleg annak ismeretében, hogy az izraeli kormányfő már a kétállami megoldás elvét is elutasítja.

A dokumentumot elsőként megszellőztető Channel 12 szerint az iratot a hétvégén az izraeli hadsereg magas rangú tisztjei is megvitatták, majd vezető politikai körökben is, többek között a nemzeti biztonsági tanács tagjaival.

Korábban már az Egyesült Államokból is érkezett kritika a Hamász megsemmisítésének megfogalmazott céljával kapcsolatban. Elismerték, hogy egy adott szervezet konkrét katonai képességeit lehet gyengíteni, de magát az ideológiai alapot, amely a szervezetet létrehozta, nem lehet megsemmisíteni. Novemberben ebben a szellemben nyilatkozott az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby is.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a Channel 12 által ismertetett dokumentumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!