A belga miniszterelnök arra utalt, hogy ha Trump nyer, az EU minden eddiginél jobban magára marad

2024. január 16. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden mutatkozott be a miniszteri Tanács belga elnöksége az Európai Parlamentben. Az ország január 1-én vette át fél évre a társ-jogalkotó testület vezetését, mielőtt júliusban Magyarországnak adná át a tisztséget.

„2024 kulcsfontosságú év lesz, ahol a demokráciáinkat és a szabadságjogainkat teszteljük”

– utalt az EP közleménye szerint Alexander De Croo a június 6-9-i európai parlamenti, valamint az őszi egyesült államokbeli választásra.

„Ha 2024 ismét azt hozza, hogy »Amerika az első«, Európa annyira magára lesz hagyva, mint soha korábban”

– utalt Donald Trump kampányszlogenjére. (A volt elnök nyerte a hétfői, első republikánus kaukuszt.)

Belgium miniszterelnöke arra szólította fel a képviselőket, hogy maradjanak szolidárisak Ukrajnával, az EU folytassa a katonai támogatást, mert az ügy létkérdés az európaiaknak.

A migrációnál összehangoltabb és integráltabb külpolitikában látta a megoldást, partnerségeket szeretne más országokkal.

De Croo úgy vélte: az EU-nak mindent meg kell tennie, hogy véget érjen a szenvedés Izraelben és Palesztinában. Több és biztonságosabb humanitárius folyosókat szeretne, de az EU támogassa Izraelt a túszok kiszabadításában és a Hamász elleni jogos harcában.

Gál Kinga túlfűtött hungarofób támadásokra panaszkodott

A felszólalás után vitához a magyarok közül Gál Kinga fideszes képviselő is hozzászólt: szerinte a belga elnökség célja csak a mielőbbi ukrajnai tűzszünet lehet, majd tárgyalások a tartós és igazságos békéért. Ukrajna támogatása fontos, de nem közös hitelfelvétellel, előbb pedig tisztázni kell, mire ment az eddigi pénz, és évente vizsgálják felül.

Kitért az „elhibázott brüsszeli migrációs politikára” is, az „áterőltetett” (még nem elfogadott) menekültügyi és migrációs csomagot a probléma részének tartotta. Azt kérte, hogy az elnökség vessen véget a „jogállamisági kettős mércének”.

„Magyarország rendszeresen alaptalanul problémaként van feltüntetve”, miközben a „Varsóban zajló valódi jogsértések” elsikkadnak,

a „túlfűtött hungarofób támadások” pedig nem a kormánynak ártanak, hanem az EU-t verik szét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!