Donald Trump nyerte az iowai kaukuszt

2024. január 16. – 02:51

Másolás

Vágólapra másolva

Még javában zajlik az iowai kaukusz, de az Associated Press hírügynökség, amelynek a jelentését hagyományosan az első hivatalos eredménynek szokás tekinteni, már fél órával a kaukuszok kezdete után, már az entrance pollok, vagyis a szavazásra érkezők megkérdezésével készült felmérések alapján kihirdette Donald Trump győzelmét.

Az iowai kaukusz részletes eredményeit és elemzésünket itt olvashatják.

A kaukusz sajátos választási forma, a választók egybegyűlnek, meghallgatják a jelöltek képviselőit, kicsit győzködik egymást, majd még helyben szavaznak, és meg is várják a szavazatok összesítését. Vagyis még változtathatnak a véleményükön a felmérés és a szavazatuk leadása között. De Trump előnye olyan hatalmas, hogy győzelméhez kétség se fér.

A nagy kérdés valójában az, hogy kihívói közül ki végez a második helyen, és mekkora hátrányban. Ha a két legerősebb kihívója, Ron DeSantis vagy Nikki Haley felül tudná múlni a várakozásokat, és 20 százalékponton belül maradni Trumphoz képest, az akár még lendületet is adhat nekik a jövő heti New Hampshire-i előválasztás előtt. Főleg Haley számára nagy a tét, a közvélemény-kutatások alapján ő erős második New Hampshire-ben. Ha most felülmúlná a közvélemény-kutatások átlagában várható 20 százalékos becslést, az feltüzelhetné híveit.

Ha viszont akár ő, akár a floridai kormányzó DeSantis harmincpontos vagy nagyobb vereséget szenved, végleg megkérdőjeleződik, hogy van-e bármi esélyük Trumppal szemben. Egy súlyos vereség, pláne messze elmaradva még a második helytől is, kampányuk végét jelentheti.

Trump végül a szavazatok 51 százalékával nyert, Ron DeSantis 21,2 százalékkal végzett a második helyen, Nikki Haley a szavazatok 19 százalékával a harmadikon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!