Több Hamász-vezető is meghalt a bejrúti robbantásban

2024. január 2. – 07:31

frissítve

Több Hamász-vezető is meghalt a bejrúti robbantásban
Izraeli katonák a Gázai övezetben – Fotó: Israeli Army / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatra nőtt a bejrúti robbanás halálos áldozatainak száma, írja a Guardian. Kedden végzett egy izraeli drón a Hamász több terroristájával is: Száleh Arúri magas rangú Hamász-vezető mellett a Hamász bejelentette, hogy a Bejrút Dahíhe nevű elővárosában végrehajtott támadásban meghalt a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak két vezetője is: Szamír Abu Amer és Azzám al-Akraa Abu Ammar, írja az MTI.

Száleh Arúri, a Hamász katonai szárnyának egyik alapítója, a Hamász politikai bizottságának alelnöke és a szervezet ciszjordániai vezetője volt. Évek óta élt száműzetésben Libanonban. Arúri a testőreivel együtt halt meg az izraeli hadseregnek tulajdonított légitámadásban, amelynek célpontja a síita Hezbollah erősségének számító városnegyedben lévő Hamász-iroda volt. Arúri húsz évet ült börtönben emigrálása előtt.

Egy libanoni biztonsági vezető közölte: Szamír Fandi, egy másik Hamász vezető is meghalt a csapásban. Őt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még az október 7-i Izrael elleni támadás előtt megfenyegette, hogy megölik.

„Izrael nem vállalta a felelősséget ezért a támadásért. De bárki tette, az világos, hogy nem a libanoni állam ellen szólt a támadás. Nem is a Hezbollah ellen. Aki ezt tette, az sebészeti pontosságú csapást mért a Hamászra”

– fogalmazott Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezető tanácsadója egy interjúban, írja a CNN. Regev arról beszélt, hogy „látta a jelentéseket” a keddi bejrúti robbantásról, amelyben a Hamász magas rangú vezetője is meghalt. Szerinte az izraelieket megölő emberek „jól érzik, hogy az izraeli állam és az izraeli fegyveres erők megtalálják őket”, de ez szerinte inkább „Izrael politikájának általános kijelentése”.

Az izraeli hadsereg „magas készültségben” áll a Hamász magas rangú vezetőjének, Száleh al-Arourinak a megölése után. Izrael nem ismerte el, hogy részt vett volna a bejrúti robbantásban, írja a Guardian.

A Hezbollah azt állítja, hogy meg fogja bosszulni al-Arouri megölését. A terroristával azelőtt végeztek, hogy Antony Blinken a térségbe látogatott volna: Joe Biden kormánya többször is figyelmeztette a Hezbollahot és az őt támogató Iránt, hogy ne lépjenek bele a háború eszkalációjába.

Kedden, a kora esti órákban egy izraeli dróntámadásban meghalt a Hamász egyik vezető tisztségviselője Bejrút déli városrészében, írja a Reuters. A támadásnak összesen négy halálos áldozata volt, köztük Száleh al-Aruri a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője is, erősítette meg a libanoni állami hírügynökség, hozzátéve, hogy többen súlyosan megsérültek.

A Guardian azt írja Aruriról, hogy a Hamász katonai szárnyának egyik alapítója volt, és ő felügyelte a szervezet ciszjordániai jelenlétét is. Az AP hírügynökség szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már az izraeli-gázai háború október 7-i kezdete előtt halállal fenyegette Száleh al-Arurit. Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált hivatalosan a történtekre.

Izrael állam fennállásának legnagyobb összegű kártérítésért indítottak pert a Gázai övezet határának izraeli oldala közelében tartott Supernova fesztivált ért terrortámadás túlélői, írja több forrásra hivatkozva a 444.hu.

Az október 7-i támadás idején zajló fesztiválon mintegy 3 ezer főként izraeli fiatal vett részt. A mészárlásnak legalább 360 halálos áldozata volt, most pedig a túlélők közül 42-en indítottak pert az izraeli hadsereg, a Shin Bet nevű belbiztonsági erők, valamint a rendőrséggel szemben, mondván azok nem voltak képesek biztosítani a résztvevők biztonságát.

A keresetet benyújtó ügyvédek összesen 19 milliárd forintnak megfelelő összeget követelnek, a peranyaghoz csatolt szakértői jelentésben pedig egyebek mellett az is szerepel, hogy a biztonsági szervek akkor sem adtak utasítást a fesztivál leállítására, amikor megérkeztek az első jelzések a közelgő veszélyről. A cikk szerint az izraeli hadsereg először kifogásolta, hogy az izraeli-gázai határ közelében szeretnék megtartani a Supernovát, végül azonban mégis megadták az engedélyt, sőt, azt is jóváhagyták, hogy az esemény egy nappal tovább tartson a korábban tervezettnél.

A túlélők ügyvédei szerint egyetlen telefonhívással megelőzhető lett volna a mészárlás. A támadás után a belbiztonságért felelős Shin Bet vezetője elismerte, hogy már az előző este tudtak a Hamász szokatlan mozgásairól, de ezeket nem tartották kockázatosnak, ezért nem állították le a fesztivált.

Rakétaindító állásokat, muníciót és a fegyverekhez tartozó gyártóműhelyt is talált az izraeli hadsereg az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA gázavárosi iskolájának közelében, írja az MTI. A hadsereg szóvivője szerint a most felfedezett fegyverekkel a Hamász és más palesztin radikális szervezetek támadták Izraelt.

Az izraeli haditengerészet az elmúlt nap során a levegőből és a szárazföldi erők bevonásával megölt számos terroristát, valamint több lőszerraktárt is megsemmisített a Gázai övezetben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Ciszjordániában is folytatták razziáikat a terroristagyanús palesztinok felkutatására. A Kalkília térségében található Kafr Azon településen tűzpárbajban megsebesült egy izraeli tiszt, négy palesztin fegyverest viszont megöltek.

Izrael északi határánál a libanoni síita Hezbollah mozgalom rakétái sebesítettek meg öt izraeli tartalékos katonát. Egyiküket közepesen súlyosan, négyet pedig könnyebben. A közepesen súlyos sebesültet a naharijai kórház intenzív osztályán ápolják, az állapota viszont stabil. Hétfőn az IDF megtorlásul a levegőből támadta a Hezbollah észak-libanoni rakétaindító helyét, mondta a szóvivő.

Meleg takarókat, egészségügyi felszereléseket és a mindennapi életvitelhez szükséges egyéb kellékeket küldött az Egyesült Királyság Ciprusról Egyiptomba, hogy onnan több állomás közbeiktatásával eljuttassa a Gázai övezetben menekülőknek, írja a Guardian.

A mintegy 90 tonnányi szállítmány a brit király flotta Lyme Bay nevű hajójának lerakodása után a Vörös Félhold segélyszervezet segítségével, a rafahi határátkelőn keresztül jut majd Gázába, ahol az ENSZ palesztin menekülteket támogató helyi szervezete segítségével osztják majd el a rászorulók közt.

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy idén összesen 60 millió fontot (kb. 26,4 milliárd forint) fordít humanitárius akciókra a Gázai övezet megszállt területein, ami mintegy háromszorosa az eddig erre a célra szánt források összegének.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint 22 185 palesztin halálos áldozatot követelt az október 7. után kitört háború a térségben és mintegy 57 ezer a sebesültek száma, írja a Guardian, hozzátéve, hogy a minisztérium nem tesz különbséget a civil, illetve a katonai áldozatok közt. Az izraeli hadsereg korábbi állítása arról szólt, hogy a harcok során eddig nyolcezer palesztin katonát ölt meg. Az összefoglaló szerint az elmúlt huszonnégy órában 207-tel nőtt a palesztin áldozatok száma, a sebesülteké pedig 338-cal.

A brit napilap azt is írja, hogy az október 7. után kezdődött gázai háború eddigi szakaszában az övezetben lakok mintegy 85 százaléka kényszerült otthona elhagyására. Százezrek élnek menekülttáborokban, de teljes biztonságban ők sem érezhetik magukat, mert egyes hírek szerint az izraeli csapatok több esetben a menekülttáborok ellen is támadást intéztek. Közben az Izraeli Védelmi Erők azt állította, közel állnak ahhoz, hogy megszerezzék az ellenőrzést a Gázai övezet teljes északi része fölött.

A háború kezdete óta az elmúlt napokban hajtotta végre eddigi legnagyobb csapatkivonását a Gázai övezetből az izraeli hadsereg, írja a Sky News. A beszámoló szerint a lépés részeként Gáza város külső kerületeit több, eddig ott állomásozó tank is elhagyta. A lépésre az után került sor, hogy az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese nyomást gyakorolt az országra, hogy csökkentse az harcok intenzitását a térségben, Antony Blinken külügyminiszter pedig hamarosan ismét Izraelbe látogat.

A folyamat ezzel még nem ér véget, mert mint a cikkben írják, a következő hetekben összesen öt dandárnyi harckocsit és további több ezer katonát vonnak majd ki az enklávé területéről. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője nem árulta el, hogy az átcsoportosítások valóban a háború új szakaszának kezdetét jelentik-e, de úgy fogalmazott, hogy a háború céljainak eléréséhez elhúzódó harcokra van szükség, és ennek felel meg a mostani döntés.

Izrael megvédi gázai tevékenységét a hágai Nemzetközi Bíróságon, miután Dél-Afrika népirtás vádolta meg múlt héten, nyilatkozta Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó az izraeli médiának. „A népirtás elleni egyezmény aláírójaként Izrael nem fogja bojkottálni az eljárást. Részt veszünk az eljárásban és cáfolni fogjuk az abszurd vádakat, amelyek vérvádnak minősülnek” – mondta.

Az egyik izraeli lap szerint a döntés azután született meg, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az igazságügyi minisztériummal, a hadsereggel és a nemzetbiztonsági tanáccsal egyeztetett. Izrael ezzel a lépéssel valószínűleg azt akarja megelőzni, hogy a bíróság olyan végzést hozzon, ami a gázai hadműveletek leállításával járna.

Dél-Afrika szerint a gázai hadműveletek „népirtó jellegűek”, mert „a palesztin nemzeti és etnikai csoportok jelentős részének megsemmisítése a céljuk.”

Az izraeli hadsereg (IDF) állítása szerint megöltek négy palesztin fegyverest a ciszjordániai Azzun városában végrehajtott rajtaütés során, írja a Guardian. Az akcióban egy izraeli katona is megsérült. Az IDF kiposztolt az X-re (korábbi Twitter) egy fotót három géppisztolyról, amiket állításuk szerint a rajtaütés során zsákmányoltak.

Az izraeli legfelsőbb bíróság hétfői döntésével megsemmisítette a vitatott igazságügyi reform egyik részét. A most megsemmisített rendelkezés pont a legfelsőbb bíróság működésére vonatkozott. Korlátozta volna a legfelsőbb bíróság normakontrollját: csak abban az esetben semmisíthetett volna meg egy jogszerűtlennek, alkotmányellenesnek vagy az emberi jogokkal szemben állónak minősített jogszabályt, ha a 15 bíróból álló kibővített grémium legalább 12 bíróból álló többsége dönt így.

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya által erőltetett igazságügyi reform törvényeit még tavaly fogadta el az izraeli parlament. A reformot a kezdetektől fogva hevesen ellenezte az ellenzék, azzal vádolták a kormányt, hogy ezzel eltörlik az izraeli demokráciát. Nem csak az ellenzék tiltakozott a reform ellen, hatalmas utcai tüntetések is voltak Izraelben a törvénycsomag miatt.

Az igazságszolgáltatás átszabása azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben, és kritizálói szerint éppen ezt akadályozhatná meg az igazságügyi reformmal.

(CNN)

Hamarosan visszatérhetnek otthonaikba a Hamász október 7-i támadásai után evakuált izraeli állampolgárok, közölte hétfőn Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter. Ez azokra vonatkozik, akik a Gázai övezettől északra lévő, 4-7 kilométeres körzetben éltek. Először azok térhetnek vissza, akik messzebb éltek a gázai határtól, majd fokozatosan a többiek is, mondta a védelmi miniszter az egyik kibuc meglátogatása során.

(CNN)

  • Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette, hogy megtalálták egy magyar–izraeli kettős állampolgár holttestét, akit eddig lehetséges Hamász-túszként tartottak számon.
  • 27, Izraelre lőtt rakétával indította az új évet a Hamász, kilenc csapódott be.
  • Egy izraeli tisztségviselő szerint Izrael kivonja egyes csapatait a Gázai övezetből, hogy célzottabb, Hamász elleni műveletekre álljon át. A forrás szerint akár fél évig is elhúzódhat az izraeli–palesztin háború harmadik szakasza.
  • Hétfőn több hónapra elegendő, gyerekeknek való oltóanyag érkezett a Gázai övezetbe.
  • Október 7. óta összesen 21 978 palesztin, köztük nagyjából 8 ezer gyerek halt meg a gázai izraeli csapásokban.
  • Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megölte Adil Miszmahot, a Hamász elit alakulatainak egyik regionális parancsnokát.
  • Az izraeli telepesek legalább 10 palesztint megöltek és több tucat házat gyújtottak fel a megszállt Ciszjordániában, 2023 volt a „legerőszakosabb év” ilyen szempontból – közölte egy izraeli emberi jogi szervezet.

A hétfői eseményeket ide kattintva érheti el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!