Dél-Afrika népirtás miatt indított eljárást Izrael ellen az ENSZ legfelsőbb bíróságán

2023. december 29. – 23:48

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Afrika közölte, hogy a genfi egyezmény értelmében az ENSZ Nemzetközi Bíróságához fordul Izrael gázai tevékenysége miatt. A közleményben azt írják, hogy aggódnak „azon civilek helyzete miatt, akiket a Gázai övezetben zajló csapások érnek el”, illetve „a válogatás nélküli erőszak és a helyiek erőszakos kitelepítése” miatt.

A közlemény szerint folyamatosan érkeznek jelentések emberiségellenes és háborús bűnökről, valamint a népirtás küszöbét elérő cselekményekről a palesztin területeken.

Az ország amelyben arra kéri az ENSZ bíróságát, hogy sürgősen állapítsa meg: Izrael megsérti a népirtásról szóló egyezményből eredő kötelezettségeit, és szólítsa fel az országot, hogy haladéktalanul szüntesse be a szóban forgó bűncselekményeket.

Dél-Afrika „elítél minden erőszakos támadást minden civil ellen, beleértve az izraelieket is” – írták. Azt is megyjegyezték, hogy folyamatosan sürgetik az azonnali és állandó tűzszünetet, valamint a tárgyalások folytatását, „amelyek véget vetnek a Palesztina folyamatos megszállásából eredő erőszaknak”.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!