Százezren tüntettek Netanjahu kormánya ellen, az izraeli demokráciát féltik

2023. január 22. – 10:30

Százezren tüntettek Netanjahu kormánya ellen, az izraeli demokráciát féltik
Kormányellenes tüntetés Tel-Avivban – Fotó: Gili Yaari / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetését tartották szombat este Izrael fővárosában: becslések szerint 110 ezer ember vonult az utcára Tel-Avivban, hogy a nemrég a megválasztott Benjámin Netanjahu és kormányának tervezett bírósági reformja ellen tiltakozzon, írja a BBC. A szervezők szerint a kormányzati rendszer megpuccsolását próbálják megakadályozni, de a tüntetők között olyanok is vannak, akik a nők, az LMBTQI-közösség és a palesztinok jogait féltik. Az elmúlt hetekben folyamatosan voltak a kormányellenes megmozdulások, négy különböző izraeli városban zajlottak tüntetések, ezek mögött azonban nincs egységes mozgalom.

Netanjahu kormánya felülírná a legfelsőbb bíróság döntéseit, és megnövelné a törvényhozás (kneszet) beleszólását a vezető bírói posztokra való kinevezésbe. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy ezzel a lépéssel eltörli az izraeli demokráciát. Az igazságszolgáltatás átszabása azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben.

Kormányellenes tüntetés Tel-Avivban – Fotó: Or Adar / 2023 Anadolu Agency
Kormányellenes tüntetés Tel-Avivban – Fotó: Or Adar / 2023 Anadolu Agency

De nemcsak a bírósági reform miatt féltik sokan a izraeli demokráciát, hanem a nők, az arabok és az LMBTQI-közösség nyílt szegregációját célzó tervek miatt is. Netanjahu egy minden eddiginél szélsőségesebb koalíció élén tért vissza a hatalomba. Kormányának két szélsőjobboldali párt is a tagja: a Zsidó Hatalom (Ocma Jahudit) nevű párt például az arabmentesítő etnikai tisztogatás propagálása miatt volt sokáig betiltva, de kormányzati pozíciót kapott egy olyan politikus aki, „büszke homofóbnak” vallja magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!