Az EP szigorúbb szankciókat kér Lukasenko ellen az orosz agresszióban való részvételéért

2023. december 10. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös véleménycikkben fejtette ki az EU és Belarusz viszonyáról gondolt nézeteit Szvetlana Tyihanovszkaja, az Egységes Belarusz Átmeneti Kabinet vezetője és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a 24.hu-n.

Írásukban méltatják a belarusz nép csendes küzdelmét a szabadságért és a demokráciáért, valamint a bátorságát, hogy az elnyomás ellenére sem adják fel a harcot.

„Az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és a jogállamiság olyan alapvető értékek, amelyek összekovácsolnak minket, európaiakat, és megőrzik egységünket. Közös kontinensünkön a belaruszokat mégis újra és újra megfosztják mindezen értékektől” – írják.

Emlékeztetnek arra, hogy az ország polgárai a legapróbb dolgokért is börtönbe kerülhetnek, ügyvédeiket sorra megfosztják engedélyüktől, így már több mint 1500 személyt tartanak fogva politikai okokból. Sokakat száműzetésbe kényszerítenek, majd távollétükben bíróság elé állítják őket, és ítéletet hoznak ellenük.

Százszámra cenzúrázzák és zárják be a független lapokat, törlik a civil szervezeteket, a rezsim minden lehetséges eszközt megragad hatalmának megtartására, még orosz atomfegyvereket is hajlandóak elhelyezni az uniós határok közelében – írják.

„Az Európai Parlament arról biztosítja Belaruszt, hogy ajtaja mindig nyitva lesz minden olyan európai állam előtt, amely osztozik értékeiben és eszméiben, és amelyek Európát az otthonuknak tekintik. Belarusz is ezen államok közé tartozik, mihelyt az ország demokratikus, szabad és független lesz. Ezért az EP szorgalmazza a belarusz demokratikus erők és a civil társadalom folyamatos támogatását, szigorúbb szankciókat kér Lukasenko illegitim rezsimjével szemben annak bűncselekményeiért és az Ukrajna elleni orosz agresszióban való részvételéért.”

A szabad, demokratikus és független Belarusz az európai béke és biztonság záloga – zárják cikküket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!