A belarusz ellenzék vezetői 12-18 év börtönt kaptak, Tyihanovszkaját is elítélték

2023. március 6. – 15:53

A belarusz ellenzék vezetői 12-18 év börtönt kaptak, Tyihanovszkaját is elítélték
Szvetlana Tyihanovszkaja 2022 decemberében Varsóban – Fotó: Omar Marques / Anadolu Agency /AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Távollétében tizenöt év börtönre ítélte a bíróság Szvetlana Tyihanovszkaját, a belarusz ellenzék egyik vezetőjét, írja az Euronews. Egy társa tizennyolc évet kapott, további három embert pedig tizenkét-tizenkét évre ítéltek.

Tyihanovszkaja a Twitteren reagált a döntésre, azt írta, hogy nem a saját ítéletére gondol, hanem az ártatlanok ezreire, akiket őrizetbe vettek, és valódi börtönbüntetést szabtak ki rájuk. „Addig nem adom fel, amíg mindegyiküket ki nem engedik” – tette hozzá.

Tyihanovszkaját tizenkét bűncselekménnyel vádolták, köztük az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvéssel.

A 2020. augusztus 9-i elnökválasztást az országot immár 29 éve irányító Alekszandr Lukasenko zsinórban hatodszor, 80 százalékos többséggel nyerte meg. Ezt soha nem látott erejű tiltakozás követte, amit először brutális fellépéssel próbált megakadályozni a hatalom, de miután hétezer őrizetbe vétel – és fogdai kínzás –, sok száz sebesült, három halott és néhány furcsa öngyilkosság után sem tűntek el a tüntetők, Lukasenko egy időre visszavonulót fújt. A Telex ezzel a helyszíni riporttal indult el 2020 őszén, kollégánk, Nyilas Gergely számolt be a minszki mindennapokról.

Ezt követően emberek ezrei menekültek el Belaruszból, hogy a szomszédos országokban, például Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, Ukrajnában és Csehországban keressenek menedéket. Szvjatlana Kutkovics egyike volt azon sokaknak, akik a saját és családjuk szabadságának és jólétének védelme érdekében meghozták azt a sorsdöntő döntést, hogy elhagyják az országot. Az Ereb nevű lap 2021-es, Európai Sajtódíj-döntős cikkének újraközlése>>>

Nemrég Minszkbe látogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki úgy kommentálta az utazást, hogy ezért őt majd sokan fogják támadni. „Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani” – tette hozzá a magyar miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!