Szijjártó Minszkben: Ezért majd engem sokan fognak támadni

2023. február 13. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Most a legfontosabb feladat az emberéletek megmentése, ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, és meg kell kezdeni a béketárgyalásokat, ezek nélkül ugyanis nem lesz béke Ukrajnában” – idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki hétfőn Belarusz fővárosába, Minszkbe látogatott. Szijjártót belarusz kollégája, Szjarhej Alejnyik fogadta, akivel közösen sajtótájékoztatót tartottak a találkozó után.

A magyar miniszter elmondta: folyamatosan növekszik a szomszédos országban dúló fegyveres konfliktus áldozatainak száma, egyre többen kényszerülnek menekülni, egyre több a szétszakított család.

„Tehát a legfontosabb feladat most nem más, mint emberéleteket menteni (..) Az emberek életét pedig csak úgy lehet megmenteni, ha ez a háború véget ér” – tette hozzá, és szerinte ehhez azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. „Itt, a miniszter úrral folytatott minszki tárgyalásom során is többször aláhúztam, hogy mi, magyarok a béke pártján állunk” – mondta.

Arra kérte Szjarhej Alejnyiket, hogy „Belarusz is tegyen meg mindent a béke érdekében, és tegyen meg mindent a háború elhúzódása és eszkalációja ellen”.

Szijjártó azt mondta:

„nyilvánvalóan tudjuk, hogy milyen nemzetközi kontextusban vagyunk. Az is világos, hogy miután önök hírt adnak arról, hogy én ma itt voltam, és a béke fontosságáról tárgyaltam belarusz kollegámmal, ezért majd engem sokan fognak támadni. Nyugati politikustársaim, a nemzetközi liberális média majd mind el fogja mondani, hogy milyen rossz, hogy én ma itt voltam és tárgyaltam a belarusz kollegámmal. Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani”.

Ezt azzal indokolta, hogy ha a kommunikációs csatornákat bezárjuk, akkor feladjuk a béke reményét.

Szijjártó sajnálja, hogy egyre erősebb a háborús retorika, és ezért ismét felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a háború elhúzódásának vagy eszkalációjának kockázatával járó döntések és nyilatkozatok helyett fókuszáljanak a béketeremtésre.

Belpolitikai kérdéseket nem vitattak meg, Szijjártó kiemelte a nemzeti kisebbségi jogok érvényesülésének, a vallásszabadság garantálásának fontosságát, és arról is megegyeztek, hogy a magyar kormány növelni fogja az Uszpenszkij-székesegyház felújításához adott forrásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter megerősítette: „Mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a nemzetközi közösségnek olyan lépéseket szabad csak tennie, amely lépések lehetővé teszik, hogy a háborúnak vége legyen, és el kell kerülni minden olyan lépést, amely ennek a háborúnak kapcsán az eszkaláció veszélyével járna”.

„Például mi, magyarok nem szállítunk fegyvereket ebbe a háborúba, ugyanakkor az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre annak érdekében, hogy segítsünk a nehéz helyzetben lévő embereken” – tette hozzá.

A 2020. augusztus 9-i elnökválasztást az országot immár 29 éve irányító Alekszandr Lukasenko zsinórban hatodszor, 80 százalékos többséggel nyerte meg. Ezt soha nem látott erejű tiltakozás követte, amit először brutális fellépéssel próbált megakadályozni a hatalom, de miután hétezer őrizetbe vétel – és fogdai kínzás –, sok száz sebesült, három halott és néhány furcsa öngyilkosság után sem tűntek el a tüntetők, Lukasenko egy időre visszavonulót fújt. A Telex ezzel a helyszíni riporttal indult el 2020 őszén, kollégánk, Nyilas Gergely számolt be a minszki mindennapokról.

Ezt követően emberek ezrei menekültek el Belaruszból, hogy a szomszédos országokban, például Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, Ukrajnában és Csehországban keressenek menedéket. Szvjatlana Kutkovics egyike volt azon sokaknak, akik a saját és családjuk szabadságának és jólétének védelme érdekében meghozták azt a sorsdöntő döntést, hogy elhagyják az országot. Az Ereb nevű lap 2021-es, Európai Sajtódíj-döntős cikkének újraközlése.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerős

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!