Népszava: Bóka János arról beszélt, még vita tárgya a szuverenitásvédelmi jogszabálytervezet

2023. november 15. – 22:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU-ügyi miniszterek csütörtöki tanácskozásán többen aggályaikat hangoztatták a tervezett szuverenitásvédelmi törvény miatt, írja a Népszava. Az ülés napirendjén szerepelt többek között a magyar kormánnyal szemben indított „hetes cikkes” jogállamisági eljárás.

A Népszava uniós forrásra hivatkozva arról ír, hogy a vitához kilenc tagállam képviselője szólt hozzá, és szinte mindegyikük szóba hozta a meleg közösséget megbélyegző lépéseket, többen pedig a média függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat és a háborús szükséghelyzet meghosszabbításából fakadó problémákat. Volt, aki a tervezett szuverenitásvédelmi törvény miatt aggódott, mert az kedvezőtlenül hathat például a civil társadalom működésére. Bóka János a válaszában erre úgy reagált:

a jogszabálytervezet még vita tárgya,

elfogadása pedig összhangban lenne az EU küzdelmével a politikai folyamatokba való külföldi beavatkozás ellen.

Bóka János valószínűleg a demokráciavédelmi csomagra utalt, amit az Európai Bizottság a benyújtás előtt átdolgozott, mert civil szervezetek szerint az eredetileg tervezett intézkedéseket az illiberális kormányok használhatnák hivatkozási alapnak.

Ahogy arról korábban írtunk, a szuverenitásvédelmi tervezet akár épp egy, a médiaszabadságról szóló uniós jogszabállyal szemben születhetett megelőző csapásként.

Eredetileg keddre ígérték a szöveg benyújtását, de ez szerda reggelre és estére sem történt meg.

Az elmúlt hetekben a Telexen több cikkben is jeleztük, mennyire komoly a tétje a Kocsis Máté által szeptemberben bejelentett szuverenitásvédelmi törvénycsomagnak, amivel a Fidesz „borsot akar törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!