Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász használta a mentőautót, amire csapást mértek

2023. november 3. – 08:04

frissítve

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász használta a mentőautót, amire csapást mértek
Izraeli tüzérek készenlétben a libanoni határ közelében – Fotó: Izraeli hadsereg / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az Izraeli Védelmi Erők erős készültségbe helyezkedett a libanoni határnál, mert nem lehetett kizárni, hogy a Hezbollah vezetője pénteki beszédében a háború kiszélesedését éri el.
  • Hasszan Naszrallah Hezbollah-főtitkár nem foglalt egyértelműen állást, arról beszélt, hogy az október 7-ei támadás teljesen egészében a Hamász terve és kivitelezése volt.
  • Újra Izraelben tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ideiglenes tűzszünetet szeretett volna elérni. Az izraeli kormány elutasította ezt, csak akkor hajlandóak erre, ha a Hamász az összes túszt elengedni.
  • Izrael többé nem engedi, hogy gázai palesztinok dolgozzanak az országban, pénteken vissza is toloncolta az enklávéba azokat, akik október 7-e óta Izraelben ragadtak.
  • Az izraeli erők elkezdték felszámolni a Gáza alatt húzódó alagútrendszert, amire a Hamász védekezését is építi.
  • A francia külügyminisztérium közölte, hogy izraeli légicsapás érte a gázai Institut Français (Francia Intézet) épületét. Az Agence France-Presse (AFP) hírügynökség arról számolt be, hogy az ő gázai irodájukat is találat érte.
  • Az izraeli kormány arra figyelmezteti állampolgárait, hogy fontolják meg a külföldi utazásokat, illetve legyenek óvatosak külföldön, mivel az elmúlt hetekben elszaporodtak az antiszemita támadások.

Száz amerikai állampolgár és családtagjaik hagyták el csütörtökön a Gázai övezetet – jelentette a Fehér Ház.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára azt is közölte, hogy pénteken várhatóan újabb nagyobb csoport hagyja el az övezetet, de erről csak utólag számolnak majd be. A szóvivő hozzátette: intenzív tárgyalásokat folytatnak külföldi állampolgárok Gázából való kihozataláról, de a helyzet egyelőre bizonytalan.

Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége képet is megosztott az amerikai állampolgárok első csoportjairól, akik a rafahi határátkelőn keresztül, Egyiptom felé tudták elhagyni a Gázai övezetet.

(Guardian)

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója közölte, hogy az október 7-én kirobbant konfliktus kezdete óta 72 munkatársuk vesztette életét.

Tom White hozzátette, hogy az UNRWA elvesztette a kapcsolatot több menedékhelyével is a Gázai övezet északi részén, amely az izraeli katonai művelet középpontjának számít. White azt állította, hogy az ügynökséget „kiéheztetik”, az emberei pedig nem férnek hozzá azokhoz az ellátmányokhoz, amelyekre a sűrűn lakott övezetben élőknek szüksége lenne.

„Soha nem voltunk még olyan helyzetben, hogy gyakorlatilag kiéheztessenek minket a létfontosságú humanitárius ellátmányokból, amelyekre szükségünk van az emberek ellátásához” – mondta. Hozzátette, hogy a gázaiak többsége napi egy vagy két darab kenyéren él.

Az izraeli kormány arra figyelmezteti állampolgárait, hogy fontolják meg a külföldi utazásokat, illetve legyenek óvatosak külföldön, mivel az elmúlt hetekben elszaporodtak az antiszemita támadások.

Az izraeli külügyminisztérium közleményben azt írta, hogy „az antiszemitizmus és az Izrael-ellenes uszítás növekedését figyelték meg világszerte”. Szerintük ilyen támadások olyan országokban is előfordulhatnak, ahol nincs terrorizmussal kapcsolatos utazási figyelmeztetés.

„A zsidó közösségek, a vallási és közösségi intézmények (zsinagógák, kóser éttermek és izraeli vállalkozások), az izraeli delegációk, valamint az Izraelbe tartó és onnan induló járatokkal rendelkező repülőterek az antiszemita csoportok tiltakozásainak és támadásainak kulcsfontosságú célpontjai lehetnek” – írták.

Október közepén közzétett adatok szerint 581 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma az Egyesült Királyságban.

A Hamász által felügyelt gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy pénteken több palesztin meghalt és megsérült, amikor izraeliek megtámadták azt a mentőautó-konvojt, amely eleve kritikus állapotban lévő sebesülteket szállított.

Az izraeli védelmi erők (IDF), most elismerték, hogy egyik gépük mért csapást a mentőautóra, „amelyről az erők megállapították, hogy azt a Hamász használta”.

Az IDF szóvivője azt mondta, hogy a csapásban számos Hamász-harcos halt meg, de részletesebb információkat nem tudnak közölni. A szóvivő állítása szerint több bizonyítékuk is van arra, hogy a Hamász embereit és fegyvereit is mentőautókban szállítják.

(Sky News)

A francia külügyminisztérium közölte, hogy izraeli légicsapás érte a gázai Institut Français (Francia Intézet) épületét. A támadásban senki nem sérült meg, de magyarázatot várnak. Korábban az Agence France-Presse (AFP) hírügynökség arról számolt be, hogy az ő gázai irodájukat is találat érte.

Az AFP közölte, hogy a gázavárosi irodája jelentős károkat szenvedett az épületet ért találat miatt. Az AFP a városban tartózkodó nyolc munkatársa közül senki sem tartózkodott az irodában a csapás pillanatában. A hírügynökség megosztotta élő videós közvetítésének egy részletét, amit csütörtök dél előtt néhány perccel rögzítettek:

A francia külügyminisztérium arra kérte az izraeli hatóságokat, hogy magyarázzák meg, hogy mi motiválta az intézet elleni csapást. Egy külön nyilatkozatban pedig „erős aggodalmukat” fejezték ki a gázai civil áldozatok száma miatt.

(Guardian)

A Hezbollahnak nem kellene kihasználnia az Izrael és a Hamász közötti konfliktust – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője pénteken.

A szóvivő kiemelte, hogy az Egyesült Államok nem szeretné, hogy a konfliktus Libanonra is kiterjedjen. A megjegyzések azután hangzottak el a Fehér Ház részéről, hogy a Hezbollah vezetője beszédet tartott: Hasszan Naszrallah többek közt arra szólította fel a muszlim és arab országokat, hogy ne exportáljanak Izraelnek olajat és élelmiszert. Szerinte ha leállnak a szállításokkal, hozzájárulhatnak a háború gyors befejezéséhez.

A közel kétórásra nyúlt beszédében többször kitért rá, hogy a libanoniaknak minden eshetőségre fel kell készülniük, de tartózkodott kimondani azt, hogy a Hezbollah aktív szerepet vállalna a gázai konfliktusban.

A Hamász által felügyelt gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy pénteken több palesztin meghalt és megsérült, amikor izraeliek megtámadták azt a mentőautó-konvojt, amely eleve kritikus állapotban lévő sebesülteket szállított.

Asraf al-Kudra szóvivő korábban azt mondta, hogy ezeket a sérülteket Egyiptomba kell szállítani, vagy Gáza északi részéről a délire.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy megvizsgálja a gázai egészségügyi minisztérium jelentését.

(via Guardian)

Kontrollált robbantást hajtott végre az izraeli rendőrség és haditengerészet Haifa partjainál. A haditengerészet a tengerben talált nagy mennyiségű lőszert, amelynek eredetéről nem sokat tudnak, és úgy döntöttek, hogy még a vízben felrobbantják azt.

A detonáció előtt megtisztították az érintett területet, de a partról így is többen felvételeket készítettek a magasba törő vízoszlopról, amely a robbanással együtt járt.

(via Times of Israel)

A Pentagon megerősítette, hogy az Egyesült Államok fegyvertelen drónrepüléseket hajt végre Gáza felett, hogy segítse a terroristák által Gázában fogva tartott körülbelül 240 túsz felkutatását.

Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője azt is mondta, hogy tanácsokkal is segítik az izraeli partnerüket, hogy sikerrel járjanak túszok kiszabadítására tett erőfeszítések.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök péntek délután egy rövid beszédet intézett a tévénézőkhöz, ebben azt mondta, hogy nincs addig tűzszünet, míg a Hamász el nem engedi az összes, körülbelül 240 túszát, és továbbra sem engedik, hogy üzemanyag vagy pénzadomány jusson be Gázába. Mindezeket az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszternek, Antony Blinkennek is elmondta.

Netanjahu gyors győzelmet is ígért, olyat amelyre generációk fognak rezonálni. Neki a győzelem azt jelenti, hogy megsemmisítik a Hamászt, visszatérnek a túszok, és helyreállítják az ország biztonságát.

A Hezbollah főtitkára, Hasszan Naszrallah másfél órásra nyúló (és még nincs vége) beszédében többször kitért rá, hogy a libanoniaknak minden eshetőségre fel kell készülniük, de tartózkodott kimondani azt, hogy a Hezbollah aktív szerepet vállalna a gázai konfliktusban. Igaz, azt állította, hogy a libanoni-izraeli határon október 8-a óta többször voltak tűzpárbajok, amelyben 57 Hezbollah-tag vesztette életét, és azt is megjegyezte, hogy az izraeli erők lekötésével mégis csak segítenek a Hamásznak.

Naszrallah azt mondta, őket nem félemlítették meg azzal, hogy amerikai hadihajókat vezényeltek a térségbe, de azt is kijelentette, hogy a regionális háború akkor kerülhető el, ha miharabb véget vetnek a harcoknak Gázában.

A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah már egy órája beszél, de eddig nem utalt semmi arra, hogy a félkatonai szervezetükkel nyíltan részt vennének a palesztin–izraeli konfliktusban.

Naszrallah ugyanakkor arra szólította fel a muszlim és arab országokat, hogy ne exportáljanak Izraelnek olajat és élelmiszert. Ha leállnak a szállításokkal, hozzájárulhatnak a háború gyors befejezéséhez.

Október 7-e óta először szólalt meg a libanoni Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah, aki ugyan gratulált a Hamásznak, de azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nekik nincs közük a támadáshoz, és nem nőhet regionálissá a háború.

Naszrallah azzal kezdte beszédét, hogy részvétét fejezte ki a palesztin áldozatok családtagjainak, ugyanakkor gratulált is, hiszen akik harc közben haltak meg, elnyerték a mártíromságot is.

„Kellett egy nagy esemény, amely megrázza a bitorló entitást és támogatóit Washingtonban és Londonban, és ekkor került sor az október 7-i áldott hadműveletre. A nagy al-Aksza Özönvíz hadműveletet 100 százalékban palesztinok határozták meg és hajtották végre. Az abszolút titoktartás biztosította az al-Aksza Özönvíz sikerét október 7-én. Nem zavart minket, hogy a Hamász eltitkolta az október 7-i támadási tervet” – mondta a Hezbollah-vezető, aki a palesztin kormányzatot szélsőségesnek és ostobának nevezte.

Tömegek hallgatták a libanoni fővárosban, Bejrútban a Hezbollah főtitkárának, Hasszan Naszrallahnak tévés beszédét – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters
Tömegek hallgatták a libanoni fővárosban, Bejrútban a Hezbollah főtitkárának, Hasszan Naszrallahnak tévés beszédét – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

„Ez a dicsőséges, szeizmikus hadművelet biztonsági, katonai, politikai, diplomáciai és még pszichológiai szempontból is földrengést okozott. Mélyreható stratégiai következményei lesznek” – mondta Naszrallah, aki szerint a támadás rámutatott arra is, hogy mennyire törékeny Izrael.

(via Al Jazeera)

A 24.hu írta meg, hogy a Magyar Honvédség 607-es Falcon gép péntek délelőtt Izraelbe repült, majd rövid, körülbelül 50 perces ott tartózkodás után felszállt a tel-avivi Ben Gurion reptérről, és Magyarország felé vette az irányt.

A honvédelmi minisztériumnak és a külügyminisztériumnak is elküldtük kérdéseinket, hogy milyen célból repült oda a Falcon.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter már harmadszor látogatott a térségbe a Hamász október 7-i terrortámadása óta. Most is megerősítette, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, de ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gázai civileket meg kell védeni.

Antony Blinken és Jichák Hercog sajtótájékoztatója 2023. november 3-án – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
Antony Blinken és Jichák Hercog sajtótájékoztatója 2023. november 3-án – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

„Határozottan kiállunk amellett, hogy Izraelnek nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédenie magát, és gondoskodni kell arról, hogy október 7-e soha többé ne fordulhasson elő. Az számít, hogy Izrael hogyan csinálja ezt, és nagyon fontos, hogy amikor a Hamász kereszttüzébe került civilek védelméről van szó, tegyenek meg mindent a megvédésükért, és nyújtsanak segítséget azoknak, akiknek annyira szükségük van rá” – mondta Blinken, miután találkozott az izraeli elnökkel, Jichák Hercoggal.

Már Egyiptomban van Humza Yousaf skót miniszerelnök anyósa és apósa, akik Gázában ragadtak a Hamász október 7-ei terrortámadása után.

Yousaf és felesége, a palesztin származású Nadia El-Nakla egy közleményben írtak arról, hogy a családtagjaik elhagyták rafahi átkelőnél Gázát péntek reggel. Yousaf anyósa és apósa azon száz ember között volt, akik az Egyesült Királyság listáján szerepeltek, mint kimenthető személyek.

A csapdába esett házaspár Yousaf apósának 93 éves édesanyját ment meglátogatni, amikor a Hamász-támadás megindult.

(BBC)

Jichák Hercog izraeli elnök azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a gázai civileket sokszor figyelmeztették arra, hogy vonuljanak biztonságos helyre a támadások előtt.

Hercog azt mondta, hogy az izraeli hadsereg hatmillió sms-t küldött ki, négymillió telefonhívásuk volt, és leszórtak 1,2 millió röplapot, amelyeknek ez volt a tartalma.

Egy palesztin férfi szórólapot tart a kezében Gázában, amin az izraeli hadsereg tájékoztat a közelgő támadásra, valamint a Gázai övezet déli részébe való költözésre figyelmezteti a lakosokat – Fotó: Doaa Albaz / Anadolu / AFP
Egy palesztin férfi szórólapot tart a kezében Gázában, amin az izraeli hadsereg tájékoztat a közelgő támadásra, valamint a Gázai övezet déli részébe való költözésre figyelmezteti a lakosokat – Fotó: Doaa Albaz / Anadolu / AFP

Az elnök António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentésére, miszerint Gázában egyértelműen megsértettek az ember jogot, reagálva azt monda, hogy Izrael betartja a nemzetközi jogot, a dzsabáliai támadás előtt is riasztották a civil lakosságot. Ez a csapás volt az, amelyben több tucat civil is életét vesztett.

Az ENSZ főtitkár egyébként név szerint egyik felet sem vádolta meg, egyszerre utalt arra, hogy a Hamász előszeretettel használ civileket élő pajzsként, míg Izrael nagyon rövid határidőt szabott evakuálásra egymillió lakosnak Gáza északi felén.

(BBC)

A tel-avivi Kiria katonai bázisnál gyűltek össze azok a családok, akiknek hozzátartozóit túszként tartják fogva Gázában.

Az érintett családok kijelentették, hogy addig torlaszolják el az utat az Izraeli Védelmi Erők főparancsnokságánál, amíg Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem jelenti ki, hogy „nincs tűzszünet az összes fogoly visszatérése nélkül”.

(Times of Israel)

Robert Habeck alkancellárja egy videóbeszédében arra figyelmeztetett, hogy a Németországban tapasztalható antiszemita megmozdulásoknak komoly következményeik lesznek.

Habeck szerint muszlimok, szélsőjobboldaliak és szélsőbaloldaliak körében nőttek meg az antiszemita megnyilvánulásuk. Az alkancellár azt mondta, hogy miután Németország vállalta a felelősséget a holokausztért, egyértelmű volt, hogy a zsidók „szabadon és biztonságban élhetnek Németországban, és sosem kell rettegniük, hogy nyíltan megmutassák vallásukat és kultúrájukat. De éppen ez a félelem kezd visszatérni. A zsidó közösségek figyelmeztetik tagjaikat, hogy saját biztonságuk érdekében kerüljenek el bizonyos helyeket. És ez a valóság ma itt, Németországban, majdnem 80 évvel a holokauszt után” – mondta Habeck.

Az alkancellár azt mondta, hogy frankfurti zsidó gyerekek félnek iskolába, edzésekre járni, vagy Dávid-csillagos nyakláncot viselni.

Habeck, kijelentette az izraeli zászlók elégetése tüntetések alatt és a „Hamász terror dicsérete” bűncselekménynek minősül.

„Minden német állampolgárnak, aki ezt teszi, bíróság előtt kell felelnie az ilyen bűncselekményekért. Azok is, akik nem német állampolgárok, szintén kockáztatják a letelepedési státuszukat. Aki még nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel, az okot adott a kitoloncolásra.”

(Deutsche Welle)

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a Yahalom elit hadmérnöki egység csapatai azon dolgoznak, hogy lerombolják a Gázai övezetben végrehajtott szárazföldi hadműveletek során felfedezett Hamász-alagutakat.

Az IDF két videót is közzétett, az egyiken egy alagút bejáratának felfedezése szerepel, a másikon pedig egy alagút berobbantása.

A Hamász számára kulcsfontosságú, gázai metrónak is hívott alagútrendszerről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

(Times of Israel)

Legalább 9227 palesztin halt meg a gázai övezetben október 7. óta tartó izraeli csapásokban – közölte pénteken a Hamász által irányított egészségügyi minisztérium. Az áldozatok közül 3826 gyerek szerepel.

(Guardian)

Azok a gázai lakosok, akik Izraelben dolgoztak, és október 7-én Izraelben tartózkodtak, pénteken térnek vissza az enklávéba a dél-izraeli Kerem Shalom átkelőn keresztül, miután az izraeli biztonsági kabinet kiutasította őket.

Az izraeli kormány sajtóirodája csütörtökön bejelentette, hogy „minden kapcsolatot megszakít Gázával”, és nem lehet több gázai palesztin munkás Izraelben.

A képek tanúsága szerint egyesek az övezetbe érve imádkoztak, megcsókolták a földet, mások a barátokat és a családjukat köszöntik.

Néhányan viszont azt állították a CNN-nek, hogy a háború kitörése után az izraeli hatóságok bántalmazták őket.

„Felfüggesztették az engedélyeinket. Megpróbáltunk Ciszjordániára menni. Őrizetbe vettek minket, és olyan helyekre vitték, hogy nem is tudtuk, hol vagyunk” – állította az egyik férfi. A CNN kereste az izraeli kormányt az állításokkal kapcsolatban, de egyelőre nem érkezett válasz.

Fotó: Said Khatib / AFP Fotó: Said Khatib / AFP
Fotó: Said Khatib / AFP

Az ENSZ sürgősségi segélyfelhívást indított, amelyben 1,2 milliárd dollárt kér mintegy 2,7 millió ember megsegítésére Gázában és Ciszjordániában.

„2,7 millió ember – a Gázai övezet és a félmilliós Ciszjordánia lakossága – szükségleteinek kielégítésének költsége 1,2 milliárd dollárra becsülhető” – közölte a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Az OCHA eredetileg 294 millió dolláros segélyt kért közel 1,3 millió ember támogatására egy október 12-i fellebbezésben. De szerintük a helyzet azóta még kétségbeejtőbbé vált, ezért emelték az összeget.

Az OCHA szerint az új felhívásba belefoglalták az élelem, víz, egészségügyi ellátás, menedék, higiénia és egyéb sürgős prioritások szükségességét a Gázai övezetben történt hatalmas bombázások után.

„A megfelelő finanszírozástól függ, hogy képesek vagyunk-e enyhíteni a palesztin lakosság szenvedésein; biztonságos és tartós hozzáférés minden rászoruló emberhez, bárhol is legyenek; elegendő mennyiségű humanitárius készlet. És ami a legfontosabb: az üzemanyag.”

(Guardian)

Húsz mentőautó haladt át a rafahi határátkelőn Gázába, hogy felvegye a sebesült palesztinokat péntek reggel – mondta a CNN-nek a helyszínen egy egyiptomi határőr.

A tisztviselő szerint az egyiptomi Vörös Félhold mentői várhatóan 29 embert hoznak vissza, köztük kilenc rákban szenvedő gyereket.

Emellett már három megsebesült palesztin átlépte a rafahi határt, hogy egyiptomi kórházakban részesüljenek kezelésben csütörtökön, így 48-ra nőtt azok száma, akiket Egyiptomba szállítottak orvosi kezelésre.

Izrael „nagyon-nagyon magas készültségben” van a Libanonnal közös északi határ mentén, és „minden eseményre reagál” a határon – közölte egy katonai szóvivő.

Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah vezetője, Sayyed Hassan Nasrallah pénteken várhatóan nyilvános beszédet mond. Ez lesz az első, hogy a terrorszervezet feje megszólal az izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta.

A Hezbollahról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Sky News)

Izraeli tüzérek ágyút tisztítanak a libanoni határ közelében – Fotó: Jalaa Marey / AFP
Izraeli tüzérek ágyút tisztítanak a libanoni határ közelében – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Több tucat diák kisétált egy Hillary Clinton által tartott óráról, hogy tiltakozzanak az egyetem ellen, mert szerintük az részt vállalt palesztinbarát hallgatók megszégyenítésében – írja a Guardian.

Mintegy 30 diák vett részt a tiltakozásban a New York-i Columbia Egyetemen, ahol a volt külügyminiszter és korábbi szenátor az állam korábbi szenátora éppen külpolitikai előadást tartott globális ügyek című kurzusa keretében.

A Times beszámolója szerint a bojkott előre megtervezett és békés volt, a hallgatók a 300 diák által látogatott Clinton kétórás előadásának csaknem felénél távoztak, és csatlakoztak több tucat másik tüntetőhöz az iskola aulájában.

A kivonulók egy előző héten történt incidensre akarták felhívni a figyelmet. Akkor ugyanis az egyetemi campus közelében parkoló teherautókon elhelyezett videoképernyőkön „Columbia legnagyobb antiszemitái” felirattal olyan diákok fényképét vetítették ki, akik aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben Izraelt okolták az október 7-i Hamász-támadásokért – számolt be a New York Times. A nyilatkozat részben így szólt: „A háborúért és az áldozatokért a felelősség súlya tagadhatatlanul az izraeli szélsőséges kormányt terheli”. A diákok képeit egy egyetemi belsős portálról töltötték le.

A mostani bojkottban résztvevő diákok jogi támogatást követeltek az egyetemtől a múlt heti incidensben érintett diákoknak. Az iskola dékánja, Keren Yarhi-Milo, aki az osztály társoktatója, az előadás után beszélt a tiltakozó diákokkal, és támogatásáról biztosította őket – közölte az egyetem szóvivője. A szóvivő szerint komolyan veszik az ügyet, és az egyetem felelősséget vállal a diákok ellopott arcképei miatt.

A Columbia egyike azoknak az egyetemeknek, amelyek a háború miatti tiltakozások forrópontjává váltak. A diákok mindkét oldalon dühösen elítélik a másikat az erőszak eszkalálódása és a halálos áldozatok növekvő száma miatt.

Clinton előadása azért is válhatott a bojkott célpontjává, mert a volt elnökjelölt a konfliktus múlt havi kirobbanása óta határozottan Izrael-párti álláspontot képvisel, és ellenzi a tűzszünetet is. Az egyetem szóvivője azonban hozzátette: nem csak az ő órájáról vonultak ki, hanem az iskola külüggyel foglalkozó tanszékének más előadásairól is.

Az Egyesült Államok hírszerzési értesülései szerint az orosz Wagner zsoldoscsoport azt tervezi, hogy légvédelmi rendszert szállít a Hezbollahnak – jelentette a The Wall Street Journal.

A lap azonosítatlan amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a csoport a Pantsir-S1 rendszert szállítaná le. A NATO által SA-22 néven ismert rendszer légvédelmi rakétákat és légvédelmi ágyúkat használ a repülőgépek elfogására. A Pantsir rendszert Szírián keresztül juttatnák el a Hezbollahnak.

A névtelen amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Washington nem erősítette meg a rendszer küldését. Az amerikai tisztviselők figyelemmel kísérik a Wagner és a Hezbollah tárgyalásait.

(Sky News)

Az Izraeli Védelmi Erők megölt egy Hamász-parancsnokot – írja a Sky News. Az IDF közleményében azt mondta, hogy vadászgépei hírszerzési információk alapján megölték Mustafa Dalult, a Hamász Sabra Tel al-Hawa zászlóaljának parancsnokát.

A sereg állítása szerint Dalul központi szerepet vállalt az IDF Gázai övezetben lévő csapatai elleni harcok irányításában. „Az elmúlt években Dalul számos pozíciót töltött be a Hamász gázai zászlóaljában és brigádjában” – tette hozzá.

A Beit Hanúnban megtalált fegyverarzenál – Fotó: IDF
A Beit Hanúnban megtalált fegyverarzenál – Fotó: IDF

Azt is közölte, hogy az IDF vadászgépei és tüzérsége a szárazföldi csapatok irányításával több terroristát megöltek és fegyvereket találtak Beit Hanún térségében, a Gázai övezet északkeleti szélén fekvő városban.

„A csapatok fegyvereket, hírszerzési anyagokat, egy AK-47-es puskát, géppisztolyt, tárakat, gránátokat, robbanószerkezeteket, RPG-t, kommunikációs eszközöket és térképeket találtak” – áll a közleményben.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy újabb négy, a gázai szárazföldi offenzívában részt vevő katona halt meg. Ezzel 23-ra emelkedett a Gázában harcoló katonák halálos áldozatainak száma – írja a BBC.

Az amerikai külügyminiszter Antony Blinken pénteken Tel-Avivba látogat feltehetően azért, hogy felszólítsa az izraeli kormányt a harcok szüneteltetésére, hogy a Gázai övezet megkaphassa a segélyszállítmányokat, írja a Guardian. Ezt megerősítette John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője is, aki közölte, hogy az USA nem általános tűzszünetet, hanem egy „átmeneti és helyi” szünetet szorgalmaz.

Mielőtt elindult volna Washingtonból Blinken közölte, hogy az ottléte alatt konkrét lépésekről fog tárgyalni, hogy minimalizálják a gázai civileket ért károkat.

Antony Blinken nyilatkozik a sajtónak a közel-keleti és ázsiai útja előtt az Andrews légibázison – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
Antony Blinken nyilatkozik a sajtónak a közel-keleti és ázsiai útja előtt az Andrews légibázison – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

Azóta, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én megtámadták Izraelt, és megöltek 1400 izraelit, legalább 9061 palesztin halt meg a háborúban. Többségükben nők és kiskorúak, és több mint 32 ezren megsebesültek – közölte csütörtökön a gázai egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok száma példa nélküli az izrael-palesztin konfliktusok történelmében – jelentette ki az Associated Press.

A 25 napja tartó harcok során több mint 3700 palesztin gyermek vesztetett életét. A Gázai övezetben 2,3 millió ember él, a bombázások miatt azonban a lakosság több mint fele arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát. Az izraeli ostrom miatt fogytán az élelmiszer, a víz és az üzemanyag, és a túlterhelt kórházak az összeomlás szélére sodródtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!