A diákok egy része kisétált Hillary Clinton előadásáról, hogy a palesztinbarát diákok megszégyenítése ellen tiltakozzon

2023. november 3. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat diák kisétált egy Hillary Clinton által tartott óráról, hogy tiltakozzanak az egyetem ellen, mert szerintük az részt vállalt palesztinbarát hallgatók megszégyenítésében – írja a Guardian.

Mintegy 30 diák vett részt a tiltakozásban a New York-i Columbia Egyetemen, ahol a volt külügyminiszter és korábbi szenátor az állam korábbi szenátora éppen külpolitikai előadást tartott globális ügyek című kurzusa keretében.

A Times beszámolója szerint a bojkott előre megtervezett és békés volt, a hallgatók a 300 diák által látogatott Clinton kétórás előadásának csaknem felénél távoztak, és csatlakoztak több tucat másik tüntetőhöz az iskola aulájában.

A kivonulók egy előző héten történt incidensre akarták felhívni a figyelmet. Akkor ugyanis az egyetemi campus közelében parkoló teherautókon elhelyezett videoképernyőkön „Columbia legnagyobb antiszemitái” felirattal olyan diákok fényképét vetítették ki, akik aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben Izraelt okolták az október 7-i Hamász-támadásokért – számolt be a New York Times. A nyilatkozat részben így szólt: „A háborúért és az áldozatokért a felelősség súlya tagadhatatlanul az izraeli szélsőséges kormányt terheli”. A diákok képeit egy egyetemi belsős portálról töltötték le.

A mostani bojkottban résztvevő diákok jogi támogatást követeltek az egyetemtől a múlt heti incidensben érintett diákoknak. Az iskola dékánja, Keren Yarhi-Milo, aki az osztály társoktatója, az előadás után beszélt a tiltakozó diákokkal, és támogatásáról biztosította őket – közölte az egyetem szóvivője. A szóvivő szerint komolyan veszik az ügyet, és az egyetem felelősséget vállal a diákok ellopott arcképei miatt.

A Columbia egyike azoknak az egyetemeknek, amelyek a háború miatti tiltakozások forrópontjává váltak. A diákok mindkét oldalon dühösen elítélik a másikat az erőszak eszkalálódása és a halálos áldozatok növekvő száma miatt.

Clinton előadása azért is válhatott a bojkott célpontjává, mert a volt elnökjelölt a konfliktus múlt havi kirobbanása óta határozottan Izrael-párti álláspontot képvisel, és ellenzi a tűzszünetet is. Az egyetem szóvivője azonban hozzátette: nem csak az ő órájáról vonultak ki, hanem az iskola külüggyel foglalkozó tanszékének más előadásairól is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!