Az amerikai külügyminiszter a harcok átmeneti szüneteltetésére szólítja fel az izraeli kormányt

2023. november 3. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai külügyminiszter Antony Blinken pénteken Tel-Avivba látogat feltehetően azért, hogy felszólítsa az izraeli kormányt a harcok szüneteltetésére, hogy a Gázai övezet megkaphassa a segélyszállítmányokat, írja a Guardian. Ezt megerősítette John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője is, aki közölte, hogy az USA nem általános tűzszünetet, hanem egy „átmeneti és helyi” szünetet szorgalmaz.

Mielőtt elindult volna Washingtonból Blinken közölte, hogy az ottléte alatt konkrét lépésekről fog tárgyalni, hogy minimalizálják a gázai civileket ért károkat.

Antony Blinken nyilatkozik a sajtónak a közel-keleti és ázsiai útja előtt az Andrews légibázison – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
Antony Blinken nyilatkozik a sajtónak a közel-keleti és ázsiai útja előtt az Andrews légibázison – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

Azóta, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én megtámadták Izraelt, és megöltek 1400 izraelit, legalább 9061 palesztin halt meg a háborúban. Többségükben nők és kiskorúak, és több mint 32 ezren megsebesültek – közölte csütörtökön a gázai egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok száma példa nélküli az izrael-palesztin konfliktusok történelmében – jelentette ki az Associated Press.

A 25 napja tartó harcok során több mint 3700 palesztin gyermek vesztetett életét. A Gázai övezetben 2,3 millió ember él, a bombázások miatt azonban a lakosság több mint fele arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát. Az izraeli ostrom miatt fogytán az élelmiszer, a víz és az üzemanyag, és a túlterhelt kórházak az összeomlás szélére sodródtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!