Két magyar család átjutott Egyiptomba a Gázai övezetből, az egyik várhatóan hazatér Magyarországra

2023. november 2. – 07:49

frissítve

Két magyar család átjutott Egyiptomba a Gázai övezetből, az egyik várhatóan hazatér Magyarországra
Izraeli páncélosok gázában november 1-én – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Két magyar család elhagyta a Gázai övezetet a rafahi átkelőn Egyiptom felé. Még hét magyar állampolgár rekedt ott.
  • Az átkelőn több száz külföldi vagy kettős állampolgár juthatott át.
  • Több mint kilencezer palesztin halt meg eddig Gázában.
  • A Gázában fogva tartott túszok száma Izrael tájékoztatása szerint 242.
  • Joe Biden támogatna egy szünetet a harcokban, hogy a túszok biztonságba kerülhessenek.

Bahrein visszahívta nagykövetét Izraelből a Gázai övezeti háború elmérgesedése miatti tüntetés jeleként, ezzel párhuzamosan pedig a manámai parlament csütörtökön megerősítette, hogy az izraeli nagykövet elhagyta a Bahreini Királyság területét.

A bahreini törvényhozás közlése szerint felfüggesztették a kereskedelmi kapcsolatokat és néhány hétre a repülőjáratokat is Izraellel. A manámai parlament egyben megerősítette, hogy „eltökélten támogatja a palesztin ügyet”.

Az izraeli külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs semmiféle döntés, vagy közlés az izraeli, vagy a bahreini kormány részéről a nagykövetek visszahívásáról, és stabilnak nevezte Izrael és Bahrein kapcsolatát.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Eli Kohen izraeli külügyminiszter szeptember elején nyitotta meg első állandó diplomáciai képviseletét Manámában. (MTI)

Az Egészségügyi Világszervezet „leírhatatlannak” nevezte a gázai állapotokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius segélyeket sürgősen át kell juttatni a határon.

„Túl késő segíteni a halottakon, de még tudunk segíteni az élőkön” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató egy genfi sajtótájékoztatón. Felhívta a figyelmet, hogy a kórházak zsúfolásig megteltek sérültekkel, a halottasházak holttestekkel, az orvosok pedig érzéstelenítés nélkül műtenek.

A WHO szerint az övezet 36 kórháza közül 14 már nem működik, Gázavárosban és a terület északi részén pedig 23 kórházat evakuáltak.

„Kifogytunk a szavakból a Gázában kibontakozó borzalom leírására. Humanitárius szünetre van szükség, ideális esetben tűzszünetre, ezen kívül pedig korlátlan hozzáférésre és biztonságos átjárásra” – mondta Gebrejeszusz.

(BBC)

Az izraeli hadsereg teljesen körbekerítette Gázavárost, közölte csütörtökön Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

A csapatok jelenleg azon dolgoznak, hogy felkutassák és semlegesítsék a Hamász földalatti infrastruktúráját és a robbanóanyagokat, hogy az IDF szabadon mozoghasson a területen, mondta Hagari.

(CNN)

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) szerint négy általuk működtetett iskolát ért csapás a dzsabáliai és az Al Shatiban működő menekülttáborban csütörtökön. A szervezet szerint több mint húsz ember vesztette életét, mindannyian az iskolákban kerestek menedéket.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa azt mondta a CNN-nek, hogy az elmúlt órákban jelentéseket kapott arról, hogy „három olyan iskolát ért találat, amelyekben körülbelül 20 000 embernek adtak menedéket”.

„Ezek hivatalos UNWRA-iskolák, ahol számos, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személynek biztosítunk menedéket Gáza északi részén” – mondta Lazzarini. „Ezek olyan menedékhelyek, amelyek egyértelműen jelölve vannak” – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy az izraeli hadsereg ismeri őket, és tudja, hol találhatók.

(CNN)

Amerikai titkosszolgálati források szerint az orosz Wagner-csoport légvédelmi fegyvert adhat a Hezbollahnak. Az amerikai források még nem tudták megerősíteni, hogy az SA-22 rendszert elküldték-e már, de megjegyezték, hogy egy repülőgép-hordozót használtak a Hezbollah elrettentésére a Földközi-tenger keleti részén.

A jelentés szerint a Fehér Házat aggasztja a Wagner-csoport terve, és figyelemmel kíséri a Wagner és a Hezbollah közötti beszélgetéseket.

Wagner jelen van Szíriában, ahol a közelmúltban sok Hezbollah-harcos mozgott. A Brookings Intézet szerint a csoport szintén aktív volt Líbiában, Mozambikban, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Szudánban is.

(The Wall Street Journal, The Jerusalem Post)

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének 72 alkalmazottja vesztette életét a Gázai övezetben október 7-e óta. A CNN-nek a szervezet főbiztosa azt mondta, hogy az UNRWA alkalmazottjai ugyanolyan körülmények között élnek a területen, mint bárki más.

„Naponta küzdenek azért, hogy kenyeret és vizet kapjanak, hogy megvédjék gyerekeiket. Ennek ellenére, és a szervezeten belüli súlyos veszteségek ellenére továbbra is elkötelezettek amellett, hogy mindent megtegyenek a helyiek támogatásáért” – mondta Philippe Lazzarini.

Szerdán az UNRWA kommunikációs igazgatója, Juliette Touma is hasonlóan nyilatkozott, és azt mondta: „egyetlen hely sem biztonságos” Gázában. A személyzet egy része „szolgálat teljesítése közben, néhányan pedig otthonukban haltak meg” – mondta.

(CNN)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök X-en (a volt Twitteren) közzétett videója szerint az izraeli hadsereg már Gázaváros külterületén van, és halad előre.

„Semmi sem állíthat meg minket. Haladni fogunk előre. Haladunk és győzünk, isten és a hősies harcosaink segítségével” – mondta Netanjahu a videóban.

Két magyar állampolgárságú család távozott a Gázai övezetből a rafahi átkelőn keresztül, akik ugyanúgy 72 órás tranzitvízumot kaptak Egyiptomba, mint mindenki más, akinek most sikerült elhagynia az övezetet, tehát a következő három napban el kell majd hagyniuk az ország területét – mondta a Telexnek telefonon Paczolay Máté külügyi szóvivő.

Paczolay tájékoztatása szerint a kairói magyar nagykövetség jelenleg három kisbusszal szállítja a magyarokat a fővárosba, és segítenek abban, hogy „akár már holnap tovább tudjanak repülni.”

A szóvivő úgy tudja, hogy egy család biztosan haza fog jönni Magyarországra, a másik pedig egy meg nem nevezett harmadik országba utazik majd tovább a magyar rokonaihoz.

Az izraeli erők nem használnak foszfortartalmú lövedéket azért, hogy szándékosan tüzet okozzanak, de „vannak kivételek” – írja a CNN a hadsereg hivatalos közleményére hivatkozva.

Az Amnesty International kedden azzal vádolta meg az IDF-et, hogy foszfortartalmú lövedéket használt Libanon déli részén, amik miatt civilek is megsérültek. A libanoni földművelésügyi miniszter azzal vádolta meg Izraelt, hogy negyvenezer olívafa égett le a fehérfoszforos bombák miatt.

Az IDF tagadta, hogy arra használta volna a bombákat, hogy szándékosan tüzet ookozzon. A CNN számára eljuttatott közleményben az is állt, hogy a fehérfoszfort nem használják sűrűn lakott területen, de „vannak kivételek”. Az IDF szerint a nemzetközi szabályozások szerint használják a fegyvert.

Nem ez az első alkalom, hogy Izraelt foszfortartalmú lőszerek használatával vádolják meg.

A fehér foszfor amennyiben oxigénnel érintkezik, 815 Celsius fokra hevül és gyakorlatilag meggyújtja a levegőt, amivel sűrű, fehér füstöt képez. Emiatt álcázáshoz, katonai manőverek eltakarásához szokták használni konfliktusokban. Civil lakosság ellen azonban nem megengedett a bevetése, ugyanis nagyon súlyos égési sérüléseket okoz.

Jordánia után egy újabb arab állam, Bahrein is visszahívta az izraeli nagykövetét a Gázai övezetben történtek miatt.

A bahreini parlament alsóház közleménye szerint a nagykövet elhagyta az országot, és minden gazdasági kapcsolatot megszakítottak.

Ez az első alkalom, hogy az Arab Liga négy államából az egyik ország ilyen diplomáciai húzáshoz nyúl, miután 2020-ban együttműködési megállapodást írtak alá Izraellel – írja a BBC.

Hamad-Ibn-Ísza-Ál-Halífa bahreini király nemrég találkozott Jordánia vezetőjével:

A külügyminiszter csütörtök délután bejelentkezésében arról beszélt, hogy miután az elmúlt hetekben nem volt lehetősége arra senkinek, hogy Egyiptom felé, a rafahi átkelőnél elhagyja a Gázai övezetet, az egyiptomi és az izraeli külügyminiszterrel folytatott egyeztetései után elhárultak az akadályok a távozásuk elől. Előbbi a beengedésükre, utóbbi pedig a távozásuk jóváhagyására adott ígéretet, az elmúlt órákban pedig mind a tizenöt magyar állampolgár megkapta az engedélyt az izraeli hatóságoktól. Szijjártó elmondása szerint

három család, illetve az öt palesztin családtaggal kiegészülve összesen húsz ember kapott így engedélyt, két család pedig vállalta is a biztonsági kihívásokat, így összesen nyolc magyar és két palesztin állampolgár jutott át Egyiptomba.

Ott a kairói nagykövetség munkatársai várták őket, és már úton is vannak Kairó felé. A külügyminiszter hozzátette, a másik hét, már engedéllyel rendelkező magyar állampolgárral továbbra is folyamatosan kapcsolatban maradnak, és ha úgy érzik, hogy már merik vállalni a biztonsági kockázatokat, akkor új konzultációk után újra segítséget fognak kérni.

Németország szerdától betiltja a Hamász tevékenységét, amely már eddig is terrorszervezetnek minősült az országban, valamint a Szamidoun palesztinbarát csoport németországi szárnyát is feloszlatják – jelentette be csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter. "Az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban, minden erőnkkel küzdeni fogunk ellene" – indokolta Faeser a döntést. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány "keményen és nagyon intenzíven dolgozott a tiltásokon".

A német belügyminiszter azt mondta, hogy a Szamidoun egyesület “Izrael- és zsidóellenes propagandát terjeszt nemzetközi hálózatként. ”A Szamidoun különböző külföldi terrorista szervezeteket dicsőít, köztük a Hamászt" – tette hozzá. Faeser azt mondta, a rendeletek megkönnyítették a hatóságok számára, hogy fellépjenek a Hamász aktivistái és a gyülekezeteik ellen, és a Hamász támogatóinak kiutasítását is megkönnyítették.

(FAZ)

A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint a Gázában meggyilkolt palesztinok száma meghaladja a 9000-et – írja a Sky News.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 9061-re nőtt az izraeli légicsapások által Gázában meghaltak száma. A halottak között 3760 gyermek van.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerint a Hamász védelmi vonalai Gáza északi részén „összeomlóban vannak”, és dél felé vonulnak vissza az enklávé közepébe.

„Az IDF továbbra is előrenyomul Gáza város térségében, szemtől szemben harcol a Hamász terroristáival, és elmélyíti a harcokat” – mondta Daniel Hagari csütörtöki sajtónyilatkozatában. Elmondása szerint folyamatosan roncsolják a a Hamász védelmi vonalait a Gázai övezet északi részén, és átveszik az irányítást a központi területek felett.

Hagari azt állította, hogy az izraeli erők fölényben vannak minden összecsapásban, és hogy a csata úgy halad, ahogy tervezték.

(CNN)

A Hezbollah Izrael által megölt harcosainak száma október 7. óta ötvenre emelkedett – közölte a terrorszervezet.

Az Irán által támogatott fegyveresek legutóbb 47-re tették a halottaik számát, miután hetekig tartó összecsapások zajlottak Izraellel a libanoni határon. A legtöbben dróntámadásokban haltak meg.

Gyászoló tömeg a Hezbollah egyik katonájának temetésén a libanoni Chaqrában – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Gyászoló tömeg a Hezbollah egyik katonájának temetésén a libanoni Chaqrában – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Az Izrael és a Hezbollah közötti összecsapások a Hamász támadásai óta nagyjából egy szűk, 4 kilométeres szárazföldi sávban zajlottak, amely a határ mentén húzódik. A szervezet figyelmeztetett, hogy fegyvertára drónokat és rakétákat is tartalmaz, amelyek Izrael minden részét eltalálhatják, de ez idáig tartózkodott a rakéták kilövésétől.

(Sky News)

Legalább 242 embert ejtettek túszul a Hamász támadásai során – közölte az izraeli hadsereg. Legutóbb 240 emberről volt szó, a Hamász október 7. óta négy civilt engedett szabadon.

A Hamász az elmúlt közel húsz évben egy rendkívül kiterjedt alagútrendszert épített ki a terület alatt, amit a szakértők gázai metrónak kereszteltek el. A feltételezések szerint sokakat itt rejtegetnek. A gázai alagútrendszerről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Sky News)

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy ezer ember halt meg, sebesült meg vagy tűnt el a dzsabaliai menekülttábort ért izraeli csapások következtében – írja a BBC.

A legutóbbi közlemény nem részletezi ezt a számot – bár egy korábbi kimutatás szerint 195 ember halt meg. Állítólag a halottak között van hét túsz is.

Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters
Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters

A keddi és szerdai csapásokban több épület is megsemmisült. Izrael szerint a csapás célpontja és halálos áldozata egy Ibrahim Biari nevű Hamász-parancsnok volt, akit több tucat harcossal együtt megöltek. Az IDF szerint a légitámadásban célba vett épület „nagyon kiterjedt infrastruktúrával bírt”, és arra használták, hogy Izrael ellen hajtsanak végre terrorcselekményeket.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint még mindig több mint 20 000 sebesült rekedt a Gázai övezetben – írja a BBC.

Egyiptomi tisztviselők szerint szerdán 335 külföldit vagy kettős állampolgárt, valamint 76 súlyos sebesültet és beteget hoztak át a rafahi átkelőn orvosi kezelésre. A helyszíni tudósítások szerint egyiptomi mentőautók szállították tábori kórházakba a sebesült evakuáltakat.

Az MSF tűzszünetet és nagyobb számú ember evakuálását sürgette. Arra is felhívta a figyelmet, hogy több kritikus fontosságú segélyt kell eljuttatni a Gázai övezetbe, ahol az aggodalmak szerint humanitárius válság van kialakulóban.

„Megdöbbentett az a tény, hogy ott mindenki élelmet és vizet kért” – mondta Philippe Lazzarini, az ENSZ legmagasabb rangú tisztviselője, akit a háború kezdete óta beengedtek Gázába.

Csütörtökön újabb 500 ember hagyhatja el a Gázai övezetet, miután megnyílt az Egyiptommal határos rafahi átkelő – írja a BBC.

A szerdai naphoz hasonlóan az átkelőnél kifüggesztik az Egyiptom által összeállított listát, amelyen mintegy 500 név szerepel. Ők léphetnek ki az övezetből.

A BBC szerint tegnap több mint 400 ember tudta elhagyni a Gázai övezetet, kissé kaotikus, de kezelhető módon. Viszont többen nem tudták, hogy ha a nevük nem szerepel a listán, nem engedik be őket Egyiptomba.

A Gázai övezet elhagyása azok számára kritikus, akiknek orvosi ellátásra van szükségük, mivel a kórházak kifogytak az ellátmányból, és a harcok folytatódnak.

Kettős állampolgársággal rendelkező palesztinok várakoznak a rafahi határnál november 1-jén, hogy Egyiptomba léphessenek – Fotó: Arafat Barbakh / Reuters
Kettős állampolgársággal rendelkező palesztinok várakoznak a rafahi határnál november 1-jén, hogy Egyiptomba léphessenek – Fotó: Arafat Barbakh / Reuters

Az Izraeli Védelmi Erők szárazföldi egységei és tankjai az éjszaka több Hamász-terrorsejttel vették fel a harcot Gáza északi részén, és eközben több tucat terroristát megöltek, írták egy közleményben.

A közlemény szerint a Hamász tagjai rakétákkal, időzített bombákkal és kézigránátokkal támadtak rájuk. Amire az izraeli csapatok is válaszoltak, tankokkal, ágyúkkal lőttek vissza, miközben légi támogatást is kaptak.

Az IDF azt közölte, hogy fegyvergyárakat és -raktárakat semmisítettek meg, de szétlőttek tankelhárító és drónkilövő állásokat is.

(via Times of Israel)

Az izraeli hadsereg közlése szerint a múlt pénteki invázió kezdete óta 17 katonájuk halt meg a Hamásszal folytatott harcok közben Gáza északi részén.

Benjamin Netanjahu izraeli elnök korábban arról beszélt, hogy súlyos árat kellett fizetniük az eddig elért sikerekért, de ő nem közölte, hogy milyen veszteségeik vannak.

A Hamász közzétett egy videófelvételt, amin páncéltőrővel tüzelnek izraeli tankokra – Fotó: Anadolu Agency / AFP
A Hamász közzétett egy videófelvételt, amin páncéltőrővel tüzelnek izraeli tankokra – Fotó: Anadolu Agency / AFP

Szerda éjszak leállt a Gázában található Indonéz Kórház főgenerátora, tudósította a CNN-t a kórház vezetője, Atel al-Kahlu.

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Asraf al-Kudra is megerősítette ezt. Egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy már nincs üzemanyag, ami meghajtsa a főgenerátort. Egy tartalék generátor még szolgáltat áramot, de azzal nem tudják kielégíteni a szükséges igényeket, leálltak például a halottas ház hűtőkamrái és az oxigéngenerátorok.

A szóvivő szerint ha nem kapnak néhány napon belül üzemanyagot, akkor katasztrofális lesz a helyzet. Jelenleg ebben a kórházban is arra várnak, hogy humanitárius segélyek érkezzenek, de Izrael eddig nem engedélyezte, hogy üzemanyagot is szállítsanak konvojok, mert szerinte azt a Hamász katonai célokra használná fel.

Áttörték Gáza északi részén a Hamász frontvonalát, mondta az Izraeli Védelmi Erők szóvivője. A szárazföldi csapatok mindehhez légi és tengeri támogatás is kaptak.

Egy izraeli parancsnok azt mondta, hogy az egységeik a Gáza kapuinál vannak, bármit is jelentsen ez.

Gázát az éjszaka folyamán is lőtték, városszerte robbanások hallatszottak, a Palesztíniai Vörös Félhold szerint az al-Kudsz kórház közelében is voltak becsapódások. Az izraeli hatóságok már korábban felszólították a kórházat, hogy ürítse ki az épületeit, de az ENSZ szerint ez lehetetlen a betegek életének veszélyeztetése nélkül.

Izraeli katonák Gázában – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Izraeli katonák Gázában – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

(via BBC)

Az elnökválasztáson a második mandátumáért induló amerikai elnök egy adománygyűjtő rendezvényen beszélt, amikor a hallgatóság egyik tagja azt mondta: "Rabbiként arra kérem, hogy kérjen azonnali tűzszünetet".

"Szerintem szünetre van szükségünk. A szünet azt jelenti, hogy időt kell adni a foglyok kijuttatására" – mondta a 80 éves demokrata párti elnök. Megjegyzését a Fehér Ház később úgy magyarázta, a foglyok alatt az elnök a Hamász iszlamista mozgalom által fogva tartott túszokra gondolt.

Biden a Hamász iszlamista csoport által fogva tartott két amerikai túsz közelmúltbeli szabadon bocsátására utalva hangsúlyozta, hogy korábban ő győzte meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kössön tűzszünetet a túszok kiszabadítása érdekében. "Én voltam az, aki beszélt Sziszivel (Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel), hogy meggyőzzem, nyissa meg a kaput", vagyis a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelőt."

(MTI)

  • Az amerikaiak szerint a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek egy része a Hamászhoz kerülhet.
  • Megnyílt a rafahi határátkelő, 400-nál is többen jutottak át Egyiptomba.
  • 61 teherautónyi humanitárius segély érkezett szerdán a Gázai övezetbe.
  • A Hamász szerint hét túsz is meghalt a dzsabáliai menekülttábor elleni izraeli támadásban.
  • Dávid-csillagokat fújtak párizsi épületekre.
  • Nehéz és hosszú háborúról beszélt Netanjahu.
  • Jordánia visszahívta a nagykövetét Izraelből.
  • Az IDF is megerősítette, hogy légicsapást hajtott végre szerdán a dzsabáliai menekülttábor ellen.
  • Gázaváros kapujában állnak az izraeli egységek.
  • Az Orvosok Határok Nélkül minden tagja elhagyta a Gázai övezetet.

Az előző napi tudósításunkat itt tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!