Az izraeli egységek Gázaváros kapujában állnak

2023. november 1. – 08:58

frissítve

Az izraeli egységek Gázaváros kapujában állnak
A Dzsabáliában található menekülttábor egy izraeli légicsapás után 2023. október 31-én – Fotó: Stringer / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

61 teherautónyi humanitárius segély érkezett szerdán a Gázai övezetbe Egyiptom felől a rafahi átkelőn át. A teherautók élelmiszert, vizet és orvosi felszereléseket vittek magukkal. Az Egyesült Államok reméli, hogy napi százra tudják növelni az áthaladó teherautók számát.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet mind a 22 munkatársa elhagyta a Gázai övezetet. A csapat október 7. óta tartózkodott a háborús övezetben, a rafahi határátkelőn keresztül léptek be Egyiptomba.

„A nemzetközi személyzetből álló új csapatot, köztük egy speciális orvosi csoportot már kijelölték, készen állnak a Gázába való belépésre, amint a helyzet lehetővé teszi, hogy támogassuk a humanitárius és egészségügyi reagálást” – közölte a jótékonysági szervezet.

Hozzátették, hogy sok palesztin kollégájuk „továbbra is dolgozik a területen, és életmentő ellátást nyújt a Gázai övezetben, miközben a kórházak és az egészségügyi személyzet legalapvetőbb védelme sem garantált”.

„Azoknak, akik el akarják hagyni Gázát, további késedelem nélkül meg kell azt engedni. A visszatérés jogát is meg kell adni” – írták. Kiemelték, hogy „a kritikusan szükséges humanitárius készleteket és személyzetet be kell engedni Gázába, ahol a kórházak túlterheltek, és az egészségügyi rendszer a teljes összeomlás előtt áll”.

(CNN)

Gázaváros kapujában állnak az izraeli egységek a gázai–izraeli háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján – jelentették izraeli katonai szóvivők szerdán az MTI szerint.

Icik Kohen tábornok szerdán bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben, Gázaváros kapujában vannak. „Az elmúlt öt napban felszámoltunk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit” – közölte a tábornok.

Jichák Hercog államelnök szerda esti beszédében nemzeti egységre szólított fel és ígéretet tett a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek kimenekítésére. „Az elraboltak a fontossági sor élén állnak, visszatérésük szerves része a háború megnyerésének. A legjobb szakértőink a nap minden percében hazahozatalukon dolgoznak” – mondta Hercog.

Korábban Joáv Galant védelmi miniszter is Izrael összes tévécsatornáján közvetített beszédet tartott, melyben bejelentette, hogy heves csaták zajlanak a Gázai övezetben. „A Hamász súlyos csapásokat szenved el” – mondta, és hozzátette: több mint tízezer bombát dobtak le Gázavárosra, több ezer célpontot találtak el, katonai létesítményeket és „terroristák ezreit semmisítették meg a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig”.

A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen.

Egyiptomi és palesztin források szerint mintegy háromszáz, külföldi útlevéllel rendelkező ember kelt át a rafahi átkelőn Egyiptomba szerdán. Egyiptomból egyelőre nem érkezett hivatalos adat a belépők pontos számáról.

Az izraeli hadsereg újabb becslése szerint nem ezerötszáz-kétezer, hanem mintegy háromezer fegyveres iszlamista hatolt be Izraelbe az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetből a kerítés több tucat pontján, valamint a levegőben és a tengerből. Beszámolójuk szerint az övezet menti településeken vívott csatákban körülbelül ezer terroristát öltek meg az izraeli erők, és mintegy kétszázat ejtettek foglyul; a többiek visszatértek a Gázai övezetbe.

Az izraeli hadsereg szerint jelenleg több mint egymillió gázait evakuáltak az övezet északi részéből a délibe. Továbbra is arra ösztönzik a helyi civil lakosságot, hogy hagyják el a Gáza folyó medrétől északra eső területet.

A szárazföldi harcok péntek esti megindítása óta tizenhat izraeli katona elestét jelentették katonai szóvivők.

Az izraeli parlament szerdán két törvényt módosított, melyek alapján ezentúl a honvédelmi tárca a háborúban elhunyt LMBT-személyek azonos nemű házastársát is hadiözvegynek ismeri el.

Az izraeli védelmi erők (IDF) megerősítette, hogy valóban légicsapást mértek a dzsabáliai menekülttáborra szerdán.

Az IDF közleménye szerint „csapást mértek a Hamász parancsnoki és irányítási komplexumára Dzsabáliában”, és hogy „Hamász-terroristákat semmisítettek meg a támadásban”.

„A Hamasz szándékosan építi ki terrorinfrastruktúráját polgári épületek alatt, körül és belül, szándékosan veszélyeztetve a gázai civileket” – írta az IDF.

A közlemény szerint az IDF távozásra szólította fel a környéken tartózkodókat, és megismételte azt a felhívást is, hogy a Gáza északi részén élő civilek menjenek a déli területekre.

Szemtanúk és ottani orvosok szerint a dzsabáliai menekülttábor elleni első izraeli csapás kedden sok halálos áldozatot követelt. Izrael azt állítja, hogy csapása a Hamász egyik vezető parancsnokát célozta, míg a Hamász határozottan tagadta, hogy bármelyik vezetője jelen lett volna a táborban.

(CNN)

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke a katonasághoz intézett üzenetében arról írt, hogy az elmúlt napok veszteségei, mint a meghalt 16 izraeli katona a Hamász elleni háború „szükséges” velejárói, bár „súlyos és fájdalmas ár”.

„Egy háború kellős közepén vagyunk. Ez egy hosszú háború lesz, és mi a végsőkig harcolunk. Ellenséges területen csapunk le rájuk, ahol kidolgozták a terveiket, és ahonnan a terroristák jöttek” – írta Herzi Halevi altábornagy.

„Már súlyos veszteségeket okoztunk nekik, megrongáltuk a terroristák létesítményeit. Megkeressük, megtaláljuk és megöljük azokat, akik részt vettek az ellenünk elkövetett gyilkos mészárlásban, és azokat is, akik küldték őket. Fáradhatatlanul nyomulunk előre, minden lehetőséget kihasználva, hogy hazahozzuk a túszokat”.

(Times of Israel)

Az ENSZ gyermekjogi bizottsága figyelmeztetett, hogy a gyermekek elleni súlyos emberi jogi jogsértések „percről percre gyarapodnak” a Gázai övezetben, és azonnali tűzszünetre szólított fel.

„Nincsenek nyertesei egy olyan háborúnak, amelyben gyerekek ezrei halnak meg” – fogalmazott az ENSZ gyermekjogi bizottsága szerdai közleményében.

A bizottság szerint lesújtó jelentések érkeztek a nemzetközi humanitárius jog által tiltott cselekményekről, ideértve a csonkítást, az emberrablást, az erőszakos kitelepítést, az orvosi ellátástól, élelemtől és víztől való megvonást.

A bizottság sürgette a túszként fogva tartott gyerekek azonnali szabadon bocsátását, valamint a szükséges orvosi és védelmi ellátás biztosítását.

(The Guardian)

Jordánia visszahívta izraeli nagykövetét a gázai-izraeli konfliktus miatt. Egy hivatalos közlemény szerint Ayman Safadi miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter elrendelte a diplomatája visszahívását, hogy kifejezze: „Jordánia határozottan elítéli a Gázában zajló erőszakot”.

Múlt vasárnap Safadi azt mondta egy BBC-interjúban, hogy Jordánia „megtesz bármit, amiről úgy gondolja, hogy segíteni fog a háborúban”.

Jordánia az első arab állam, amely ezt meglépte. Izrael jordániai nagykövetének, aki két hete, a tiltakozások közepette elhagyta az országot, szintén azt mondták, hogy ne térjen vissza.

(BBC)

Egy jordán férfi a BBC-nek elmondta, hogy jutott át a rafahi határátkelőn Gázából Egyiptomba.

„Azért jöttem Gázába, hogy meglátogassam a családomat, de amikor a háború kitört, nem tudtam visszamenni. Majdnem egy hónapja vagyok itt. Hajnali kettőkor felhívtak, hogy menjek a határhoz, mert jordánokat és néhány külföldit evakuálnak” – mondta.

A férfit többször hívta a jordán külügyminisztérium, és mindig odament a határhoz, de csak most tudott átmenni.

Azt mondja, korábban az észak-gázai Alouda kórház vezetője volt, ahol elmondása szerint három izraeli támadást is átélt. „Egyik sem volt olyan brutális vagy erőszakos, mint amit most látunk” – mondta.

(BBC)


A Reuters és az AFP hírügynökségek által idézett egyiptomi tisztviselők és biztonságiak szerint szerdán 18 óráig mintegy 335 külföldi útlevéllel rendelkező személy jutott át a rafahi határátkelőn Egyiptomba. Rajtuk kívül 76 sérültet is sikeresen átszállítottak.

A fejleményeket Biden elnök is üdvözölte, aki azt írta: „Ma sikerrel biztosítottuk a sebesült palesztinok és a külföldi állampolgárok számára a Gázai övezet elhagyását. Várakozásaink szerint az elkövetkező napokban még több amerikai állampolgár távozhat a területről.”

„Nehéz háborúban állunk. Ez egy hosszú harc lesz, jelentős eredményeket érünk el, de fájdalmas veszteségeink is vannak” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután Izrael megerősítette, hogy 11 katonájuk meghalt a gázai összetűzésekben kedden, írja a BBC.

„Katonáink a hazánkért vívott csatában estek el. Ígérem nektek, Izrael polgárai, folytatni fogjuk addig, amíg nem teljesítjük a küldetésünket. Folytatni fogjuk a győzelemig” – tette hozzá Netanjahu, aki a Twitteren közzétett videójában azt is mondta, hogy egész Izrael a gyászoló családok mellett áll.

A BBC Kairóban lévő tudósítói szerint 110 kettős állampolgár lépett át Egyiptomba a Gázai övezetből. Becslések szerint szerdán körülbelül 80 palesztin beteg és körülbelül 500 kettős vagy külföldi állampolgár hagyhatja el Gázát Egyiptom felé. Húsz segélyszállító teherautót is beengedtek Gázába, amikor a határ a reggeli órákban megnyílt.

(BBC)

Hétfő éjjel Párizs 14. kerületében közel 60 Dávid-csillagot festettek ismeretlenek a házfalakra – írja a BBC. A párizsi hatóságok rasszista szándékkal elkövetett vagyongyalázás miatt indítanak nyomozást az ügyben.

A kerület polgármesteri hivatala közleményében azt írta, hogy a cselekmények „az 1930-as évek eseményeit idézik, amelyek zsidók millióinak kiirtásához vezettek”. A csillagokat haladéktalanul eltávolítják az épületekről.

Párizs több külvárosából érkeztek már jelentések arról, hogy házfalakra Dávid-csillagokat firkáltak. A csillagokat több alkalommal olyan feliratok kísérték, hogy „A folyótól a tengerig, Palesztina győzni fog”.

Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP
Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP

A francia belügyminisztérium közlése szerint az október 7-i izraeli Hamász-támadások óta több mint 850 hasonló incidenst jelentettek Franciaországban. Októberben közel 400 embert tartóztattak le antiszemita cselekmények miatt az országban. Egy felmérés szerint az antiszemita incidensek ugrásszerű növekedése a franciák 83 százalékát aggasztja. Emmanuel Macron francia elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború okozta feszültségek „importálódnak” Franciaországba.

A Gázai övezetből evakuált sérültek első csoportja megérkezett Egyiptomba a rafahi határátkelőn keresztül – írja a Reuters az egyiptomi média és helyi források beszámolói alapján. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium is megerősítette, hogy a sérült palesztinok „egyesével” kelnek át a határon. Ők az első civilek, akik elhagyhatták az övezetet a konfliktus kitörése óta.

Korábban a palesztin határhatóság közölte, hogy 81 súlyosan sérült gázai lakost engednek át Egyiptomba, hogy megfelelő kórházi kezelést kaphassanak. Ezzel egy időben külföldi és kettős állampolgárok limitált csoportja is elhagyhatja a Gázai övezetet, de az egyelőre nem ismert, hogy hány és milyen nemzetiségű ember léphet át a határon. Források szerint Izrael és Egyiptom már megállapodott azon külföldi útlevéllel rendelkező személyek listájáról, akik a rafahi átkelőn keresztül elhagyhatják a Gázai övezetet, és az illetékes nagykövetségeket is tájékoztatták.

A rafahi átkelő gázai oldalán szerda reggel óta százak gyülekeznek abban a reményben, hogy átkelhetnek.

A Hamász állítása szerint hét túsz meghalt a Gáza északi részén lévő dzsabáliai menekülttábor elleni keddi izraeli légicsapásban. A terrorista csoport szerint a túszok közül három külföldi állampolgár volt.

Izrael szerint a csapás célpontja és halálos áldozata egy Ibrahim Biari nevű Hamász-parancsnok volt. Az IDF szerint a légitámadásban célba vett épület „nagyon kiterjedt infrastruktúrával bírt”, és arra használták, hogy Izrael ellen hajtsanak végre terrorcselekményeket.

A bombázás a Hamász egészségügyi minisztériumának közlése szerint legalább 50 ember halálát okozta, 150-en pedig megsérültek.

(Sky News)

Szerdán megnyílt a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határtákelő, a jelentések szerint 81 beteg palesztin, valamint korlátozott számú külföldi és kettős állampolgár léphet át rajta. Az egyiptomi oldalról mentőautók és segélyszállító teherautók jutottak át Gázába, miközben a gázai oldalon családok sorakoznak, hogy Egyiptomba léphessenek. Egyiptomi források szerint szerda reggel közel 200 ember várakozott a határ palesztin oldalán.

Fotó: Arafat Barbakh / Reuters Fotó: Arafat Barbakh / Reuters
Fotó: Arafat Barbakh / Reuters

Videófelvételeken látható, ahogy az egyiptomi oldalról mentőautók és teherautók hajtanak át Gázába:

A Reuters egyiptomi források alapján azt írja, akár 500 külföldi útlevéllel rendelkező személy is átjuthat a Gázai övezetből Egyiptomba a rafahi határátkelőn, de a lap jelentése szerint várhatóan nem mindenki jut ki szerdán.

A tárgyalásokat ismerő források szerint Katar az Egyesült Államokkal együttműködve közvetített egy olyan megállapodást Izrael, a Hamász és Egyiptom között, amely lehetővé tenné a külföldi állampolgárok és a súlyosan sérült civilek szabadon bocsátását a Gázai övezetből. Ez a megállapodás független a túsztrágyalásoktól, és hivatalosan egyelőre semmilyen részletet nem közöltek, így az evakuálás határideje sem ismert.

(Guardian, Reuters)

Megnyitották a rafahi határátkelőt, a Gáza és Egyiptom közötti átkelőhelyről készült videófelvételeken látható, hogy az emberek és az autók jutnak át rajta. A Katar által közvetített megállapodás értelmében külföldi- és kettős állampolgárok és betegek korlátozott evakuálása várható.

Palesztin és egyiptomi források már kedden arról beszéltek, hogy szerdán megnyílhat a rafahi határátkelő az olyan gázai civilek előtt, akiknek kórházi kezelésre van szükségük, és ezt Egyiptomban kapnák meg. Később a Sky News szerint a palesztin források jelezték, hogy 81 emberről lehet szó.

Szerda reggel meg is érkezett a mentőautó-flotta a határátkelőhöz Rafahban, hogy Egyiptomba szállítsa a sérült palesztinokat. Ha sikeresen átkelnek, ők lesznek az első ismert palesztinok, akiket az Izraellel vívott háború több mint három héttel ezelőtti kezdete óta kiengedtek a Gázai övezetből. Egyiptom is megerősítette, hogy 81 súlyosan sérült palesztin, valamint a külföldi állampolgárok első csoportjának átkelését engedélyezték.

Az egyiptomi mentőkonvoj, amely súlyosan sérült embereket szállít majd az országba, arra vár, hogy áthaladjon a rafahi átkelőn az egyiptomi oldalról 2023. november 1-jén – Fotó: Stringer / Reuters
Az egyiptomi mentőkonvoj, amely súlyosan sérült embereket szállít majd az országba, arra vár, hogy áthaladjon a rafahi átkelőn az egyiptomi oldalról 2023. november 1-jén – Fotó: Stringer / Reuters

James Cleverly brit külügyminiszter szerda reggel az X-en azt írta, a rafahi határátkelő „valószínűleg ma megnyílik a külföldiek első csoportja előtt”. „A brit csapatok készen állnak arra, hogy segítsenek a brit állampolgároknak, amint képesek lesznek elhagyni az országot” – írta.

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy közel 400 amerikai és családtagjaik – összesen mintegy 1000 ember – rekedt Gázában. Azt egyelőre nem lehet tudni, ők mikor távozhatnak a területről. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Blinken hétfőn beszélt katari kollégájával arról, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra, hogy engedje el az amerikaiakat és más külföldi állampolgárokat.

(Guardian, CNN)

„A Szaúd-Arábiai Királyság a leghatározottabban elítéli az izraeli megszálló erők embertelen célba vételét az ostromlott Gázai övezetben lévő Dzsabália menekülttábor ellen, amelynek során számos ártatlan civil meghalt és megsebesült” – közölte a szaúdi külügyminisztérium az X-en.

Izrael megerősítette, hogy kedden légicsapást hajtott végre a Gázai övezet északi részén fekvő dzsabáliai menekülttábornál, ahol végeztek a Hamász terrorszervezet egyik parancsnokával és több tagjával. A bombázás a Hamász egészségügyi minisztériumának közlése szerint legalább 50 ember halálát okozta. Izrael a terület kiürítését kérte.

Szaúd-Arábia október 14-én döntött úgy, hogy felfüggeszti az Egyesült Államok égisze alatt az Izraellel való kapcsolatok esetleges normalizálásáról folytatott tárgyalásokat, egy héttel a Hamász október 7-ei, Izrael elleni támadása által kiváltott konfliktus kezdete után.

(MTI)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden a Kongresszusban tartott meghallgatásán elismerte, hogy a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek egy része feltételezhetően a Hamász kezébe kerül, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a szállítmányok jó része így is eljut a rászoruló palesztin civilekhez – írja az MTI.

Hozzátette, az Egyesült Államok azt szeretné elérni, ha napi 100 kamion bejutna a palesztin területre, amely a humanitárius minimum.

Blinken és Lloyd Austin védelmi miniszter az amerikai kormány 106 milliárd dolláros nemzetbiztonsági finanszírozási kérelméről válaszolt kérdésekre. A költségvetési támogatásból az amerikai katonai készletek feltöltése, és a hazai védelmi ipar erősítése mellett Izralenek és Ukrajnának is jutna támogatás. „Két olyan demokráciáról van szó, amelyeket brutális támadás ért, le akarják törölni nemzeteiket a térképről” – mondta Blinken. A szenátusi meghallgatást tűzszünetet követelő tüntetők zavarták meg.

  • Izrael megerősítette, hogy légicsapást hajtott végre a gázai dzsabáliai menekülttábornál, ahol végeztek a Hamász terrorszervezet egyik parancsnokával és több tagjával.
  • Az IDF szerint a célba vett épület körül a kiterjedt föld alatti infrastruktúra miatt más épületek is romba dőltek, szerintük a Hamász élő pajzsként használja a civileket.
  • A Hamász tagadta, hogy egyik parancsnokuk a területen volt, a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 50-en meghalhattak. Videófelvételek alapján az AFP legkevesebb 47 halottról írt.
  • Egyre közelebb vannak az izraeli tankok és páncélosok Gázavároshoz. A helyi beszámolók szerint az izraeli harcjárművek már benyomultak a város északi részére, és mindkét nagy, észak-déli utat blokkolják.
  • Egy izraeli minisztériumi dokumentumban azt javasolják, hogy a Gázai övezet összes lakosát telepítsék át az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigetre. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala szerint azonban semmilyen döntésről nincs szó, egy előkészítő anyagnak minősítették a dokumentumot.
  • 24 óra alatt 66 teherautó jutott be segélyszállítmányokkal a Gázai övezetbe, ugyanakkor a Fehér Ház szerint ez a szükségesnek még mindig csak a töredéke.
  • Palesztin és egyiptomi források arról beszéltek a Reutersnek, hogy szerdán egy időre megnyithatják a rafahi átkelőt 81 olyan gázai civil előtt, akiknek kórházi kezelésre van szükségük, és ezt Egyiptomban kapják majd meg.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Hamásznak van egy ötödik magyar származású túsza is.
  • Megérkezett Chicagóba a Hamász által két hete elengedett fiatal túsz.

A keddi híreket itt tudják visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!