Sokan várakoznak a rafahi átkelőnél, hogy elhagyhassák a Gázai övezetet

2023. november 1. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán megnyílt a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határtákelő, a jelentések szerint 81 beteg palesztin, valamint korlátozott számú külföldi és kettős állampolgár léphet át rajta. Az egyiptomi oldalról mentőautók és segélyszállító teherautók jutottak át Gázába, miközben a gázai oldalon családok sorakoznak, hogy Egyiptomba léphessenek. Egyiptomi források szerint szerda reggel közel 200 ember várakozott a határ palesztin oldalán.

Fotó: Arafat Barbakh / Reuters Fotó: Arafat Barbakh / Reuters
Fotó: Arafat Barbakh / Reuters

Videófelvételeken látható, ahogy az egyiptomi oldalról mentőautók és teherautók hajtanak át Gázába:

A Reuters egyiptomi források alapján azt írja, akár 500 külföldi útlevéllel rendelkező személy is átjuthat a Gázai övezetből Egyiptomba a rafahi határátkelőn, de a lap jelentése szerint várhatóan nem mindenki jut ki szerdán.

A tárgyalásokat ismerő források szerint Katar az Egyesült Államokkal együttműködve közvetített egy olyan megállapodást Izrael, a Hamász és Egyiptom között, amely lehetővé tenné a külföldi állampolgárok és a súlyosan sérült civilek szabadon bocsátását a Gázai övezetből. Ez a megállapodás független a túsztrágyalásoktól, és hivatalosan egyelőre semmilyen részletet nem közöltek, így az evakuálás határideje sem ismert.

(Guardian, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!