Dávid-csillagokat fújtak párizsi épületekre, a polgármester szerint a '30-as évek antiszemitizmusát idézik a graffitik

2023. november 1. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő éjjel Párizs 14. kerületében közel 60 Dávid-csillagot festettek ismeretlenek a házfalakra – írja a BBC. A párizsi hatóságok rasszista szándékkal elkövetett vagyongyalázás miatt indítanak nyomozást az ügyben.

A kerület polgármesteri hivatala közleményében azt írta, hogy a cselekmények „az 1930-as évek eseményeit idézik, amelyek zsidók millióinak kiirtásához vezettek”. A csillagokat haladéktalanul eltávolítják az épületekről.

Párizs több külvárosából érkeztek már jelentések arról, hogy házfalakra Dávid-csillagokat firkáltak. A csillagokat több alkalommal olyan feliratok kísérték, hogy „A folyótól a tengerig, Palesztina győzni fog”.

Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP
Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP

A francia belügyminisztérium közlése szerint az október 7-i izraeli Hamász-támadások óta több mint 850 hasonló incidenst jelentettek Franciaországban. Októberben közel 400 embert tartóztattak le antiszemita cselekmények miatt az országban. Egy felmérés szerint az antiszemita incidensek ugrásszerű növekedése a franciák 83 százalékát aggasztja. Emmanuel Macron francia elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború okozta feszültségek „importálódnak” Franciaországba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!