Négy EP-pártcsoport is elégtelennek tartja a magyar bírói rendszer reformját

2023. október 23. – 15:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elégtelennek tartja a Magyarország által az igazságszolgáltatási rendszerben elfogadott reformokat és több időt tart szükségesnek a végrehajtás ellenőrzésére négy EP-pártcsoport magyar és nemzetközi jogászok segítségével készült elemzése, amelyet hétfőn mutattak be Brüsszelben. Az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a Renew és az európai zöldek így a 13 milliárd eurónyi uniós forrásokat sem szabadítanák fel Magyarország számára – írja a Szabad Európa.

A négy, politikai centrumhoz tartozó pártcsoport tavaly is saját értékeléssel ment elébe az Európai Bizottság értékelésének a magyar igazságszolgáltatás rendszerének reformjáról. A magyar és nemzetközi jogász szakértők közreműködésével elkészített elemzés szerint jelenlegi formájukban sem a reformok, sem a végrehajtásuk nem nyújtanak garanciát a magyar igazságszolgáltatás politikai befolyástól való működésére. A négy frakció szerint így továbbra sem kellene megnyitni az uniós pénzcsapokat a magyar kormánynak.

A képviselők a Kúria politikai befolyástól mentes működését sem látják garantáltnak, kifogásolják, hogy Magyarországon nem gondoskodtak a bírósági ügyek algoritmuson alapuló elosztásáról és szerintük az sem garantált, hogy hazai bírák előzetes döntéshozatal (jogi vélemény) céljából az Európai Bírósághoz fordulhassanak. A négypárti értékelés azt is kifogásolja, hogy a reformok nem adnak lehetőséget a bírói függetlenséget károsító múltbéli döntések orvoslására.

Emellett arra is sürgetik az ügyben hamarosan megnyilvánuló Európai Bizottságot, hogy várják meg az Országos Bírói Tanács (OBT) november végén, december elején esedékes választásait, melynek szabadságára és tisztaságára nem látnak garanciát. Szerintük erre azért lenne szükség, mert az OBT csak akkor végezheti a munkáját, ha független, a Szabad Európa információi szerint azonban nincs kizárva, hogy a bizottság november közepéig sem fog várni a döntésének meghozatalával.

A Szabad Európának adott interjúban az Európai Bizottság demokráciáért és alapjogok érvényesítéséért felelős alelnöke, Věra Jourová határozottan tagadta, hogy a testület politikai alkut kötne a magyar kormánnyal, megnyitva a pénzcsapokat a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatának elfogadása fejében. Itt írtunk arról, hogy milyen reformokat vár a magyar kormánytól az Európai Bizottság, és hogy ezek nem teljesülése mekkora pénzeket blokkol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!