A magyar biztos körüli kavarodást is érinti az Európai Parlament izraeli–gázai állásfoglalása

2023. október 19. – 16:34

frissítve

A magyar biztos körüli kavarodást is érinti az Európai Parlament izraeli–gázai állásfoglalása
Az Európai Parlament épülete az izraeli zászlóval, amelyet a Hamász október 7-én kezdődött támadásai után vontak fel – Fotó: Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön az európai parlamenti képviselők határozottan elítélték a Hamász brutális támadásait, kifejezték támogatásukat Izrael és népe mellett, és hangsúlyozták, hogy „meg kell szüntetni a Hamász terrorszervezetet”.

Izraelnek joga van az önvédelemhez, a civilek támadása nemzetközi jogot sért

A testület közleménye szerint az EP felszólította a Hamászt, hogy azonnal bocsássa szabadon az összes elrabolt túszát, és

elismerte Izrael önvédelemhez való jogát, „ahogyan azt a nemzetközi jog rögzíti és korlátozza”.

Izrael bármilyen akciójának szigorúan meg kell felelnie a nemzetközi humanitárius jognak – áll a szövegben. Az EP azt is hangsúlyozza, hogy

mind a Hamász támadásai, mind az izraeli válaszlépések az erőszak körforgásának felerősödését kockáztatják a térségben. A képviselők ezért „humanitárius szünetre” szólítanak fel a harcokban.

A civilek és a polgári infrastruktúra – köztük az ENSZ dolgozói, az egészségügyi dolgozók és az újságírók – elleni támadás a nemzetközi jog súlyos megsértése.

Hamász ≠ palesztinok

A képviselők mélyen gyászolják a gázai Al Ahli püspöki kórházban történt robbanás áldozatait. Az EP független vizsgálatot követel, hogy kiderüljön, szándékos támadás és háborús bűncselekmény történt-e, valamint ki érte a felelős. (Gáza az izraeli légicsapásokat okolta, de az izraeli hadsereg képekkel és nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésekkel igyekezett alátámasztani, hogy az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétái tévesztettek célt.)

Az EP komoly aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetben gyorsan romló helyzet miatt, és hangsúlyozta: különbséget kell tenni a palesztin nép és annak jogos törekvései, valamint a Hamász terrorista csoport között. A képviselők sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és növelje az övezet civil lakosságának nyújtott humanitárius segítséget.

A magyar biztos posztja körüli kakofónia is előkerült, de nem kérték a lemondását

Üdvözölte, hogy az EU így tesz, de az Európai Bizottságot a támogatások felülvizsgálatára szólította fel, hogy még véletlenül se kerülhessen a Hamászhoz uniós pénz. A fejlesztési támogatásoknál ez már folyamatban is van, de az Európai Bizottság magyar tagja, Várhelyi Olivér emellett a pénzek befagyasztásáról is posztolt. A szomszédságpolitikai biztos üzenetét egyrészt szinte mindenki úgy értette, hogy a humanitárius segélyekről is szól, de ezek egy másik biztoshoz tartoznak, aki utólag cáfolt. Másrészt kiderült, hogy még a Várhelyihez tartozó kifizetéseket sem állítják le.

Az EP bele is tette az állásfoglalása indoklásába, hogy

az Európai Bizottság „nem kommunikált egységesen e konfliktussal kapcsolatban, hiszen a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos és a válságkezelésért felelős biztos egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett közzé”. Utánuk még a testület elnöke és kvázi-külügyminisztere is „további nyilatkozatokat tett”.

Az EP hangsúlyozta, hogy „az EU különböző képviselőinek összehangolatlan nyilatkozatai és fellépései a konfliktussal kapcsolatos következetlen megközelítéshez vezettek”. Emiatt beszólt az uniós jogalkotásban részt vevő másik két intézménynek, az Európai Bizottságnak és a tagállami Tanácsnak: „összehangoltan és egységesen” kell kezelniük a helyzetet „annak érdekében, hogy az EU el tudja érni geopolitikai törekvéseit”.

Az Európai Bizottság utólag azt állította, hogy Várhelyi Olivér nem egyeztetett senkivel, de a Szabad Európa szerint a szóvivők vezetője kezdetben megerősítette az eredeti üzenetet.

Nemrég négy baloldali EP-frakció kérte a magyar biztos felmentését. A képviselők csak az egész testületet állíthatják fel a helyéről: ennek a fenyegetésével közvetve akár egy-egy biztost is ki tudnak pöckölni, de a négy csoportnak nincs meg ehhez a szükséges többség. A mostani állásfoglalás sem nevezi külön Várhelyi Olivért a kavarodás egyedüli felelősének, és nem szólít fel a lemondására vagy felmentésére.

Mindenki segítsen, senki se avatkozzon be

A képviselők felszólították Egyiptomot és Izraelt, hogy működjenek együtt a nemzetközi közösséggel a Gázai övezetbe vezető humanitárius folyosók létrehozása érdekében.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda és a libanoni Hezbollah egészét továbbra is felvetetnék a terroristák uniós jegyzékébe.

Követelik, hogy vizsgálják ki Irán és olyan országok, mint Katar és Oroszország szerepét a térségi terrorizmus finanszírozásában és támogatásában. Elítélik a Libanonból és Szíriából Izraelbe irányuló rakétatámadásokat, valamint a kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai feszültségek enyhítésére szólítanak fel.

Szinte egyhangú támogatás

Az állásfoglalást 500 igen szavazattal, 21 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett fogadták el. A szavazó magyar képviselők pártállástól függetlenül igent mondtak rá.

A javaslat vitájában az egyetlen magyar felszólaló, Tóth Edina a feszültségek enyhítésére szólított fel. A fideszes politikus szerint sokkoló, hogy Nyugat-Európában mennyi terrorizmust támogató tüntetést látni, de Magyarországon ilyet nem tarthat senki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!