Először vetette be Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott nagy hatótávolságú rakétáit orosz célpontok ellen

2023. október 17. – 08:31

frissítve

Először vetette be Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott nagy hatótávolságú rakétáit orosz célpontok ellen
Fotó: Yevhen Titov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által biztosított nagy hatótávolságú rakétákat használt a harctéren – írja a Sky News.

Politico korábban arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg kedden kilenc orosz helikopter ellen intézett csapást Kelet-Ukrajnában, az Egyesült Államok által szállított nagyobb hatótávolságú rakétákkal (ATCAMS).

Az USA állítólag titokban szállította le a fegyvereket Ukrajnának az elmúlt hetekben. A rendelkezésre bocsátott ATACMS modellek hatótávolsága körülbelül 160-300 kilométer között mozog. A Politico szerint ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket bevetették az ukrajnai háborúban.

Az ukrán hadsereg Egyesült Államok által szállított, nagyobb hatótávolságú rakétákat használt kilenc orosz helikopter ellen Kelet-Ukrajnában, miután Washington az elmúlt hetekben titokban szállított nekik fegyvereket – írja a Politico.

A lap szerint az ukrán hadsereg kedden kilenc orosz helikopter ellen intézett csapást Kelet-Ukrajnában, az Egyesült Államok által szállított nagyobb hatótávolságú rakétákkal.

Az USA állítólag titokban szállította le a fegyvereket Ukrajnának az elmúlt hetekben. A rendelkezésre bocsátott ATACMS modellek hatótávolsága körülbelül 160-300 kilométer között mozog. A Politico szerint ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok által biztosított ATACMS-rakétákat bevetették az ukrajnai háborúban.

Joe Biden elnök a konfliktus eszkalálódásától való félelmében habozott a hadsereg taktikai rakétarendszerének, az ATACMS-nek a leszállításával, mivel ezekkel az ukrán sereg képes rá, hogy messze a frontvonalak mögött csapást mérjenek orosz célpontokra.

A Politico szerint a titokban leszállított fegyverek jól jelzik, hogy megváltoztak az amerikai kormányzat számításai a lassan haladó ukrán ellentámadás után.

Az orosz parlament alsóháza előzetesen jóváhagyott egy olyan törvényjavaslatot, amely visszavonja a nukleáris kísérletek betiltásáról szóló globális szerződés ratifikálását – írja a Guardian.

A Duma egyhangúlag szavazott az átfogó nukleáris kísérleti tilalmi szerződés (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról. A végleges szavazást a tervek szerint a hét végén ejtik meg.

Az 1996-ban elfogadott CTBT a világ bármely pontján megtilt minden nukleáris robbantást, bár soha nem lépett teljes mértékben hatályba. Az Egyesült Államok 1996-ban aláírta a CTBT-t, de a szenátus nem ratifikálta a szerződést. Az egymást követő amerikai kormányok azonban betartották a nukleáris fegyverek tesztelésére vonatkozó moratóriumot.

Széles körben elterjedt az az aggodalom, hogy Oroszország a nukleáris tesztek újrakezdésével próbálja meg eltántorítani a nyugatot attól, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtson Ukrajnának.

Szergej Rjabkov, Oroszország külügyminiszter-helyettese a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva csak akkor folytatná újra a nukleáris teszteket, ha Washington előbb megteszi ezt.

Három ukrán gyermeket, akiket az oroszok által megszállt területen, Herszonban tartottak fogva, visszajuttattak a szüleikhez – jelentette az ukrán reintegrációs minisztérium.

A három 9, 10 és 14 éves gyerek 19 hónapot töltött az orosz megszállás alatt – írta a minisztérium a Telegramon.

„A gyerekek visszatérésének valódi lehetősége idén szeptember elején jelent meg, amikor apjuk a reintegrációs minisztériumhoz fordult, a minisztérium pedig bevonta az Ukrán Hálózat a Gyermekek Jogaiért szervezetet a folyamatba” – áll a közleményben.

A héten ez már a második hasonló hír. Nemrég katari diplomatáknak adtak át három olyan ukrán gyereket, akiket Moszkvába hurcoltak a háború kitörése után. A katari tisztviselők több hónapos titkos tárgyalások után visszaviszik Ukrajnába a gyerekeket.

(Sky News)

A Pussy Riot orosz punkzenekar/aktivistacsoport száműzetésben élő volt ügyvédje is felkerült a Kreml körözési listájára – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Mark Fejgin – Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / AFP
Mark Fejgin – Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / AFP

Az Ukrajnába menekült Mark Fejgint „hamis információk terjesztésével” vádolják. A Moscow Timesnak Fejgin azt mondta, hogy a dolog nem érte meglepetésként, számított rá. A korábban az orosz parlament alsóházának képviselőjeként dolgozó férfit 2018-ban megfosztották ügyvédi státuszától, 2022-ben pedig külföldi ügynöknek bélyegezték.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője fejtette ki véleményét újságíróknak az orosz elnökről, az orosz helyzetről:

„Többször elmondtuk már, hogy Putyin minden kétséget kizáróan az első számú politikus és államférfi hazánkban. Személyes véleményem – és ugyan ezt aligha lenne jogom kimondani, de a szabályokat megszegve megteszem – hogy jelenleg nincsenek és nem is lehetnek riválisai Oroszországban” – mondta a szóvivő.

(Taszsz)

Az ukrán erők közölték, hogy sikeres támadást intéztek a Luhanszk és Berdjanszk városok közelében található, orosz erők által ellenőrzött repülőterek és az ott található helikopterek ellen.

A Zaporizzsjai terület oroszok által kinevezett tisztviselője, Vlagyimir Rogov szerint a támadások sikertelek voltak. „Előzetes információk szerint légvédelmi rendszerünk sikeresen elfogta az ellenséges rakétákat. Az áldozatokról és az esetleges károkról szóló jelentések tisztázása folyamatban van” – közölte Telegramon.

Ukrajna júniusi ellentámadásának kezdete óta gyakrabban intéz légitámadásokat az Oroszország által ellenőrzött területek ellen, hogy ott katonai felszereléseket semmisítsen meg.

(Sky News)

A Kreml visszautasította azokat a nyugati állításokat, amelyek szerint Észak-Korea fegyvereket szállítana Oroszországnak – mondta Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivője.

A Fehér Ház pénteken közölte, hogy Észak-Korea a közelmúltban fegyverszállítmányt juttatott el Oroszországnak. Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője a múlt hónapban azt mondta, hogy Nagy-Britannia sürgette Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a fegyverkezési tárgyalásokkal Oroszországgal.


Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, azt írják:

  • Oroszország nagy valószínűség szerint összehangolt támadást indított Ukrajna keleti részén. Az orosz erők az erősen védett Avgyijivka város ellen indítottak offenzívát, mivel a város jelentős akadályt jelent a Donyecki terület ellenőrzésének átvételében.
  • Oroszország több páncélos zászlóaljjal próbálja bekeríteni a várost. Valószínűleg ez lesz a legjelentősebb támadó művelet, amelyet Oroszország 2023 januárja óta végrehajt.
  • A megerősödött ukrán erőknek eddig sikerült feltartóztatniuk az előrenyomulást, az oroszok súlyos tárgyi és személyi veszteségeket szenvedtek. A lassú előrehaladás és a rengeteg veszteség miatt Oroszország az offenzíváról az „aktív védekezésre” váltott, mivel Avgyijivka bevétele rövid távon egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

A hétfői hírek itt olvashatók.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!