Politico: Ukrajna titokban szállított amerikai rakétákkal mért csapást ukrajnai orosz célpontokra

2023. október 17. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg Egyesült Államok által szállított, nagyobb hatótávolságú rakétákat használt kilenc orosz helikopter ellen Kelet-Ukrajnában, miután Washington az elmúlt hetekben titokban szállított nekik fegyvereket – írja a Politico.

A lap szerint az ukrán hadsereg kedden kilenc orosz helikopter ellen intézett csapást Kelet-Ukrajnában, az Egyesült Államok által szállított nagyobb hatótávolságú rakétákkal.

Az USA állítólag titokban szállította le a fegyvereket Ukrajnának az elmúlt hetekben. A rendelkezésre bocsátott ATACMS modellek hatótávolsága körülbelül 160-300 kilométer között mozog. A Politico szerint ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok által biztosított ATACMS-rakétákat bevetették az ukrajnai háborúban.

Joe Biden elnök a konfliktus eszkalálódásától való félelmében habozott a hadsereg taktikai rakétarendszerének, az ATACMS-nek a leszállításával, mivel ezekkel az ukrán sereg képes rá, hogy messze a frontvonalak mögött csapást mérjenek orosz célpontokra.

A Politico szerint a titokban leszállított fegyverek jól jelzik, hogy megváltoztak az amerikai kormányzat számításai a lassan haladó ukrán ellentámadás után.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!