Az orosz parlament visszavonná a nukleáris kísérletek betiltásáról szóló nemzetközi szerződés ratifikációját

2023. október 17. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz parlament alsóháza előzetesen jóváhagyott egy olyan törvényjavaslatot, amely visszavonja a nukleáris kísérletek betiltásáról szóló globális szerződés ratifikálását – írja a Guardian.

A Duma egyhangúlag szavazott az átfogó nukleáris kísérleti tilalmi szerződés (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról. A végleges szavazást a tervek szerint a hét végén ejtik meg.

Az 1996-ban elfogadott CTBT a világ bármely pontján megtilt minden nukleáris robbantást, bár soha nem lépett teljes mértékben hatályba. Az Egyesült Államok 1996-ban aláírta a CTBT-t, de a szenátus nem ratifikálta a szerződést. Az egymást követő amerikai kormányok azonban betartották a nukleáris fegyverek tesztelésére vonatkozó moratóriumot.

Széles körben elterjedt az az aggodalom, hogy Oroszország a nukleáris tesztek újrakezdésével próbálja meg eltántorítani a nyugatot attól, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtson Ukrajnának.

Szergej Rjabkov, Oroszország külügyminiszter-helyettese a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva csak akkor folytatná újra a nukleáris teszteket, ha Washington előbb megteszi ezt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!